SkateChic – A deszkázás és a high fashion bizarr románca

A strandidőre való felkészülés finishében body issue-kkal és sportos editorialok hadával ösztönöznek mozgásra a nagyobb nemzetközi divatmagazinok; tette ezt legutóbbi szamában a francia Elle is, és egy igazi kaliforniai skatepark tematikával próbált kedvet csinálni egy laza 360 flip beadásához. Hogy mihez? És mindez egy mainstreem divatmagazin lapjain? 

Egy kezem is sok ahhoz ugyanis, hogy megszamoljam, hány csaj ismerōsöm tud beadni akár egy alaptrükköt, nemhogy napi szinten boardot ragadna. Ennek ellenére az elmúlt években bevett szokás lett gördeszkával a kézben pózolni egy-egy street style fotó kedvéért. Magyarul, a deszkázás mint egykori outsider szubkultúra általános menőségi szimbólummá vált.

Valahol a 2000-es évek elején olyan deszkások, mint Tony Hawk és Mark Gonzales szélesebb közönséghez is eljuttatta a sportot. Ez pedig magával vonta a deszkás márkák elterjdését is. Többé nem volt szükség másra, mint egy pár Vansre, ha valaki az alternatív kultúra részesévé akart válni. Nem csoda tehát, hogy az ebben rejlő lehetōségekre a divatipar is azonnal lecsapott. A PPR csoport (amelynek leányvállalata például a Gucci és az Alexander McQueen brand) 2011-ben már több, mint 600 millió dollárért vásárolta fel a kaliforniai Volcom skate companyt. A sport helyett a pénz-siker-csillogás hármasára helyeződött a hangsúly.

Mouvement De Mode – Elle France, 23rd may 2014

Ilyen mértékū kommercializálódás mellett már nehéz eldönteni mit gondoljunk, ha egy gördeszkát látunk viszont egy editorialban. Még egy sorozatot viszont egyértelműen érdemes kiemelni, ahol a fotókat a szintén a mozgás lendülete hatja át.

 

Aymeline Valade by Jan Welters for Antidote Magazine ss12

She Was A Skater Girl Feat. Lara Mullen by Sharif Hamza in Dazed & Confused August 2012

Mindnennél sokkal érdekesebb azonban az a tendencia, amikor a magazinok magukat a profi ridereket kérinek fel egy-egy editorialhoz. Igazából csak ekkor beszélhetünk az editorialok és a deszkáskultúra szimbiózisáról. Így az erősebb styling ellenére is biztosított általában az autentikusság.

Alex Olson for Vogue Hommes International

Austyn Gillette, Jerry Hsu and Josh Harmony for  L’Officiel Hommes 2013

A következō fashion videóban pedig Jerry Hsu, Austyn Gillette es Josh Harmony égi hármasa gurulgat Hollywood egy fake New York szettjén keresztül Dior Homme, Saint Laurent és Prada darabokban. A lassított felvételeken a ráadás kedvéért néhány fehérnemūben flangáló modell mellett krúzolnak el. Aki elsőre nem érti a fura párosítást, az itt megnézheti a zenei aláfestést biztosító Duran Duran trekkhez készült eredeti videót. Ez pedig az elkészült, deszkásokkal fūszerezett változat.

“New York La La La”: A fashion-infused skate-short by Aaron Rose and André Saraiva – NOWNESS

Végül pedig következzen a deszkás (és szörfös) magazinok Vogue-ja, a francia Desillusion Magazine, amely természetesen editorialokban sem szűkölködik és koncepciójuknak megfelelően csakis a legigényesebb formában hajlandóak bármit is a lapjaikon közölni. Aki esetleg a videó után kedvet kap egy számuk beszerzésére, az biztos, hogy nem fogja megbánni, ugyanis a legutóbb megjelent kiadványuk egy konkrét boardos biblia: több száz oldalnyi minőségi kontent interjúkkal és számtalan fotósorozattal, ráadásul mindez most kemény kötéses formában. Eszeveszettül gyönyörū példája annak, hogyan is kell méltó helyére helyezni ezt a szubkultúrát.

One day in paradise from Desillusion Magazine

Szöveg: Netta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.