Divatinspiráció a tenger mélyéről – The Blue Planet

A tenger a megtestesült érzelem. Szeret, gyűlöl és sír. Fittyet hány minden próbálkozásnak, mikor szavakkal akarják fogságba ejteni, leráz minden béklyót. Bármennyit beszélj róla, mindig lesz valami, ami kimaradt.” – írta körül a tengert Christopher Paolini amerikai író. De mit is szimbolizál ez a végtelen kékség? Megtestesíti magát a szabadságot, és egy olyan lenyűgözően gazdag és érdekes élővilágot rejt, amilyennel a szárazföldön sohasem találkozhatnánk, s amelyet még több évszázados kutatómunkának sem sikerült teljesen felderítenie.

Ez a titokzatosság és változatosság adja a tengerek, óceánok igazi varázsát, ami mindenkit ki tud ragadni egy kicsit a hétköznapokból, s egy különleges érzéssel tölti el csodálóit. A tengeri élővilágot övező megismerni vágyás, rajongás az, ami életre hívta a következő fotósorozatot is, melyben Kerry Dean a víz alatti univerzumot helyezi a high fashionnel párhuzamba, egy különleges, akvárium inspirálta képsorozat erejéig, melyet a német Flair magazin számára készített.

Az eredmény egészen egyedire sikeredett, köszönhetően Arabella Mills stylingjának: egy rendkívül széles színskála elemeit vonultatja fel, melyeket különféle mintákkal egészen váratlanul kombinál – esetenként elnézhetően összezsúfol -, Emma Oak modellnek (aki bájos arcával szinte beleolvad az akvatikus környezetbe) és Kerry Deannek, aki hibátlanul kapta el a legjobb pozíciókat, s törekedett egy igazán természetközeli és intelligens sorozat megkomponálására.

253557-800w

Az alapkoncepciót maga a fotózás helyszíne, a koppenhágai Blue Planet akvárium adta, ami egyben a sorozat címét is ihlette. A Blue Planet 2013-ban nyitotta meg kapuit és 53 akváriumával – melyekben több mint 450 élőlény kap otthont – Európa legnagyobb akváriuma. Érdemes egyébként magára a helyszínre is egy kis figyelmet fordítani, mely önmagában is művészeti alkotásnak tekinthető a tenger hullámzását követő design és az örvényeket idéző formatervezés miatt. Koppenhágától az eddigiekben sem állt távol a művészet és a tenger világának ötvözése: gondoljunk csak a Kis Hableány szoborra, mely a város egyik legismertebb látványossága és a világ egyik legtöbbet fotózott szobra. Nem kifejezetten a sellő témára építve ugyan, de Kerry Dean fotósorozata most ismét bizonyítja, hogy a vizek mélyéről inspirálódni igenis helyénvaló.

253559-800w

A visszafogottság nélkül alkalmazott színek, a nyomtatott minták végeláthatatlan összesűrítése, az össze nem illő anyagok kombinálása, a patchwork újraértelmezése végül egy tökéletes kombinációban egyesül, szorosan mutatva a képeken megjelenített halak, medúzák, korallok változatos színpompáját és formavilágát, közelebb hozva a tengert a közönséghez, ábrázolva sokunk kedvenc évszakát, a nyarat, annak ellenére, hogy az outfitek többsége nem állná meg a helyét egy izzó nyári napon.

253566-800w

A merész kombinációk és az érdekes anyagok teszik lenyűgözővé ezeket a képeket, amikről a közönség le sem tudja venni a szemét.  Így vagyok ezzel a bordó összeállítással is: az anyag csillogása és esése egyszerűen vonzza a tekintetemet, hasonlóan a kék-piros geometriai mintás Alexander McQueen selyem szetthez, melynek könnyedségét a Prada patchwork gyapjúkabát ellensúlyozza.

253560-800w 253562-800w

253561-800w 253568-800w

253567-800w 253555-800w

Vízi tematikáról lévén szó, nem meglepő a klasszikus tengert idéző színek alkalmazása sem: legjobban ezek a kék-zöld-sárga színkombinációt felhasználó outfitek passzolnak az akváriumi környezetbe.

253556-800w 253558-800w

253563-800w 253564-800w

Képek innen, további képekért pedig látogass el Kerry Dean tumblrjére.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.