LIFEwithBIRD X Ernesto Artillo: A szürrealista lookbook

Emlékszünk még a szürrealizmusra? Arra a művészeti irányzatra, amely egészen a valóságon túlra menekült inspirációért? És a kubizmus megvan még? Geometriai alakzatok, négyzetek, félkörök, minimális hűség a valósághoz, a perspektíva teljes figyelmen kívül hagyása, Pablo Picasso és társai. Ezek az irányzatok közel sem “elavultak”, sőt, a továbbiakban egy általam kedvelt művész munkáin és egy rendhagyó lookbook bemutatásán keresztül igyekszem bebizonyítani, hogy 2014-ben is aktívan élnek és hatnak.

Ernesto Artillo spanyol művész-fotós-grafikus-stylist talán csak származását és munkáinak nagyszerűségét tekintve hasonlítható Picassóhoz, az én fejemben azonban menthetetlenül összekapcsolódnak. Ernesto munkái letagadhatatlanul a szürrealizmus korszakának inspirációs tárházából kiindulva kezdték meg világot meghódító körútjukat, szenvedélyes rajongása a kollázs technikája iránt és a térbeliség hiánya a képein pedig azt mutatják, hogy nem hibázunk akkor sem, ha párhuzamot vonunk közte és az egykori kubisták között. Művészetére saját bevallása szerint hatással volt az ókori görög szobrászat, a reneszánsz festészet, Dalí és Picasso munkássága, valamint tradícionális szellemiségű neveltetése miatt a spanyol folklór, kultúra és a flamenco is.

Mi teszi ezt a rendkívül sokoldalú művészt még különlegesebbé? Egyrészről azon képessége, hogy az 1900-as évek első felének irányzatait hibátlanul adaptálja, a régi-új ellentétből fakadóan mégis üdítően rázza fel a 21. századi művészeti színteret is. Másrészről Ernesto felismerte, hogy a képzőművészet és a divat még szorosabb relációban van, mint ahogyan az a köztudatban eddig megjelent. A spanyol művész többnyire fashion editorialokban mutatja meg tehetségét, de olyan nagy divatházakkal is dolgozott már együtt, mint például a Dolce&Gabbana.

ernestotumblr ernestotumblrr

erntumblr  ernestotumbli

Én legutóbbi munkája kapcsán figyeltem fel a fotósra, amikor is a LIFEwithBIRD ausztrál divatmárka 2014 tavaszi lookbookjának elkészítésével bizonyította rátermettségét. A LIFEwithBIRD dizájnerei, Bridget McCall és Nicholas Van Messner, legújabb kollekciójuk tervezésekor kötöttek ismeretséget Ernesto Artillo munkáival, amik felett egyszerűen lehetetlen átsiklani – a tervezőpárosnak sem sikerült. A madárkás márka és a spanyol művész kollaborálásának eredményeképpen születhetett meg a következő lookbook, amihez foghatóan egyedivel és különlegessel még nem találkoztam.

lifewithbird

A képek olyan erőteljes, pozitív vizuális élményt nyújtanak, ami által kényszeresen keresem fel újra meg újra a LIFEwithBIRD oldalát, hogy még egy pillantást vethessek a magával ragadó lookbookra. Azt gondolhatnánk, hogy a kubizmus jelenléte és a túlzott képzőművészet felé hajlás a kollekció bemutatásának és megismertetésének rovására mehet, azonban szerencsére ez sem igaz; a képek tökéletesen prezentálják és érzékeltetik a domináns színeket, a motívumokat, anyagokat, tükrözve a márka arculatát, s az aktuális tavaszi kollekció jellegzetességeit. Nem véletlen az sem, ha a kompozíciókról és formákról valakinek absztrakt virágszirmok jutnak eszébe, ez a kollekciót inspiráló illatokra utal vissza, melyekkel a tervezőpáros európai körútja során találkozott különböző illatszerboltokban.

fekete

szirom

fehér

A sorozat képei az „erős nő” motívumot kívánják szimbolizálni, a darabokból összeillesztett alkotások nem destruktivitást, hanem ennek ellentétjét, egy művészi egyesülést, kiteljesedést hivatottak jelképezni. Ernesto szerint a kollázs tökéletes módszer arra, hogy száműzzük a művészetből a konvenciókat, és lehetővé teszi, hogy szó szerint darabokra szedjünk egy képet, majd az elemeket újrarendezzük, jelentéstöbbletet adva az adott műnek. A módszer alkalmazásával könnyebb kifejezni, mi is rejlik egy kép hátterében, illetve az érzelmek még szélesebb feltárását biztosítja.

virágos

bőr

A fotós megfogalmazta azt is, hogy milyenek is szerinte a „LIFEwithBIRD” nők, azaz a márka darabjait viselők, tágabb értelemben a megcélzott vásárlói csoport: erős divatérzékkel rendelkező nők, akik személyiségük kifejezésére használják a ruhákat, jól ismerik az aktuális trendeket, de egyben szívüket is követik, valami különlegeset, művészit hozzáadva megjelenésükhöz a különböző printek, alakzatok, színek sajátos kombinálásával. Olyan nők, akik magukért öltöznek, nem pedig mások lenyűgözéséért. És éppen ez az, amit a képeivel szeretett volna megjeleníteni.

szájas

Life-With-Bird-Ernesto-Artillo-Spring14-3

További csodákért látogassatok el Ernesto tumblrjére, megéri!

Képek innen, innen és innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.