Amerika mindig is egy menő hely volt és valoszínūleg az is marad. Nekünk, európaiaknak már csak az elérhetetlensége miatt is hihetetlenül vonzó. Valamilyen különös, megmagyarázhatatlan vágyódas lett rajtam úrrá a californiai flow után. Persze, talán van némi összefüggés azzal, hogy mindez éppen azóta tart, amióta elōször volt idén nyitott ablak nelkül elviselhetetlen meleg az albérletben. A W Magazine június-júliusi számának Art Walk című editorialját nézegetve viszont kaphatsz egy kellemes löketet a Los Angeles-i kortárs kiállítóhelyek klímájából. 

Ugyanakkor, ha inkább napfénytől gyöngyöző homlokra vágysz, akkor most virtualis sétát tehetsz a város szabadtéri installációi között, de még a helyi street art szcénába is elkalauzolnak a Willy Vanderperre által készített fotók, egyszóval azokra a helyekre, ami a W szerint manapság LA-ben művészeti szempontból kúl. Mindeközben a stylist, Edward Enninful trükközik a nem mindennapi setting és az őszi-téli divatkollekciók darabjainak összehangolásával.

The Ovitz Family Collection és Valentino

De vajon miért akarja Amerika időről-idōre újradefiniálni a kúlság fogalmát? 2008-ban jött ki a mozikban Ferus Art Gallery történetét bemutató The Cool School című dokumentumfilm. A galéria többek között Andy Warholt is a Kaliforniai-öbölbe csábitotta, és 1962 nyarán itt állította ki először első szitanyomat-sorozatát, a 32 darabból álló Campbell Soup Canst. Az akkoriban az absztrakt expresszionizmus festészetében ragadt New Yorkkal szemben LA-ben egy művészetileg sokkal nyitottabb közegre talált a művészek új generaciója. Los Angeles urbanisztikája, a sugárutak hirdetőtáblái és neonfényei, a roncstelepek vagy éppen a kertvárosi “amerikai álom” életérzés izgatta őket, és gyakorlatilag bármilyen utcán talált anyagból képesek voltak műalkotást létrehozni, amelyből a pop art legkülönfélébb irányzatai alakultak ki.

A tavaly ősszel megjelent The Cool School: Writings from America’s Hip Underground címet viselő könyv nagyrészt az ugyanebből a időszakból származó írásokat fūzött össze egy szöveggyūjteménnyé, mint a beat irodalom nagyjainak, Jack Kerouac és William S. Burroughs töredékei, vagy éppen Bob Dylan dalszövegei. 

A kúlság szellemi dózisának beadagolása után, visszatérve a vizualitáshoz, nem árt megemlíteni a Los Angeles-i American Portrait Galleryben jelenleg futó kiállítást, az American Coolt, amely szintén a jó öreg menőség fogalmának kialakulásával foglalkozik, művészettörténeti tudományossággal vizsgálja és rendszerezi a legkülönfélébb popikonok portréit, ahol egy kiállításon szerepel Walt Whitman és Tony Hawk.

Valahogy ilyen elōőzményeken keresztül juthatunk el a W Magazine editorialjához, amelynek díszletéül LA legforróbb és legfrissebb kortárs műveszeti helyszíneit választották, és ezzel akarva-akaratlanul újra a kúl fogalmát alapul véve pozicionálták a város műveszeti világát New York közismert múzeumaival és galériájával szemben. 

A fotókon egybeolvad egy Valentino ruha mintája The Ovitz Family Collection kiállítóterével, máskor egy Yohji Yamamoto kabát és Chris Burden Urban Light (2008), a LACMA (Los Angeles County Museum of Art) elōtti köztéri installációjával jár körtáncot. A következő képen a brazil modell, Raquel Zimmermann már John Baldessarival pózol egy képen, az ő, valamint Hedi Slimane közös kollaborációjából született Saint Laurent darabokban, majd hirtelen már a LACMA padlóján kúszik talpig Chanelben, méghozzá egy klasszikus Utolsó vacsora ábrázolás előtt, s a régi korok művészete mintegy ébresztőként hat a kortárs dömping után. Rögtö ezután azonban már a MOCA (Museum of Contempory Arts, LA) belvárosi háztetőjén találjuk magunkat, és hogy teljes legyen a kép, a múzeum utcájának túloldalán található street art figura, Retna hatalmas festményének kékje egy Marni szōrmebundával harmonizál, ami ezáltal egyenesen egy óriási festőhengerre ad utalást. 

Chris Burden a LACMA elōtt és Yohji Yamamoto
John Baldessari és Saint Laurent
Utolsó vacsora és Chanel a LACMA-ban
A MOCA és Fendi
A MOCA és Fendi
Retna (East Hollywood) és Marni
Retna (East Hollywood) és Marni

Aki mindenegyes képet szívesen kielemezne, a W Magazine galériájában találja a megfejtéseket.

Raquel Zimmermann models in ‘Art Walk’  for W Magazine June/July 2014.

Photographer:  Willy Vanderperre
Fashion Editor: Edward Enninful
Hair: Jimmy Paul
Make-up: Fulvia Farolfi

Ha pedig mindez után kedvet kaptatok volna, hogy a hétvégén személyesen is egy művészeti sétát tegyetek Budapesten, akkor még nincs késő ma este  ellátogatni az AQB Fehér éjszakák megnyitójára, amely egészen július 5-ig egy hatalmas nyárnyitó összművészeti eseményként enged bepillantást az Art Quarter Budapestben dolgozó művészek munkáiba. Nem utolsó sorban már maga a helyszín (amely egy külvárosi ipari területen található) is megér egy kisebb budafoki kirándulást.

https://www.facebook.com/events/458575570954087/

Szöveg: Netta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s