KREA // Diploma bemutató szombaton a Szépművészetiben!

Nagyon izgalmasnak ígérkezik a KREA Kortárs Művészeti Iskola diploma divatbemutatója, amelyet a Múzeumok éjszakáján a Szépművészeti Múzeumban rendeznek meg. A napokban az iskola közösségi oldalain betekintést nyerhettünk a végzősök munkáiba, amelyek közül a legkülönlegesebbeket mi is folyamatosan megosztjuk veletek. 

Ahogyan azt a Facebookos eventleírásban olvashatjuk, a KREA végzős divattervező és divatstylist hallgatóinak diplomamunkái mellett a harmadéves divattervezők közösen megalkotott kollekciója is bemutatkozik szombaton. 

Az idén diplomázó divattervező hallgatók olyan inspirációs források mentén dolgoztak, melyek tükröt mutatnak a minket körülvevő világ részleteiről: a múlt és a jelen művészeti irányzatai, eseményei, épületei, jeles művészei egyaránt szerepet játszottak a vizsgakollekciók készítése során. A mozgás, a fény és az optika jelenségének összefüggései, a modern anyaghasználat és technológia újítások metszetét mutatják az elkészült öltözékek és kiegészítők. 

A stylist hallgatók a korunkat érintő kérdésekre reflektálnak. Az összeállítások az érzékelés, felfedezés majd a közölni vágyás mechanizmusát vették alapul. Meghatározó jelenségek, mint Cindy Sherman önarcképei vagy Zagar zenei világa jelentettek inspirációs alapot a végzősöknek. A képeken kapcsolatok alakulnak ki, amelyek múltidézők, ugyanakkor a jövőbe is tekintenek, s ismerős érzésekről mesélnek.

Egyik személyes kedvencünk Stein Barbara projektje, aki a következőképpen nyilatkozott diplomamunkájának koncepciójáról: “Diplomamunkám inspirációja az elterjedt telefonos alkalmazás, az instagram. Egy olyan divatanyagot szerettem volna létrehozni, amely jól szemlélteti a klasszikus editorialok stílusát és az instagram applikáció elemeit. A koncepció egy saját filter létrehozására épült: az általam kitalált filter különböző fénycsíkokból tevődik össze. Helyszínnek olyan környezetet választottam, ami hangulatában visszaadja a spontán, hétköznapi életérzést, szem előtt tartva azt is, hogy ez a spontaneitás egyaránt megfigyelhető legyen a pózokban is. A stylingban arra törekedtem, hogy fiatal magyar designerek hordható, egyedi ruhái jelenjenek meg. Szeretném a mai fiatalokat inspirálni, és bátorítani, hogy merjenek tervezői ruhákat hordani és kombinálni a hétköznapokban. Mindegyik stylingba belecsempésztem egyfajta játékosságot, amitől frissé és maivá vált a képek hangulata.”

A harmadéves divattervezők közös kollekciója a Fracture nevet kapta. Az öltözékek és a kiegészítők az újjáépítés és a geometriai megformálás számos lehetőségét mutatják be, gyakran egy ruhán belül. A kollekcióban lévő darabok – mint az ingből készült nadrág vagy a pulóverekből álló kabát – variálhatók és többféle módon használhatók.

Facebook esemény

KREA-Facebook

KREA-honlap

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.