Férfi divathét Milánóban – SS15 (1.rész)

Mit fognak viselni a divatorientált férfiak 2015 tavaszán és nyarán? A milánói Mens Fashion Week alapján igen nehéz lenne a témával kapcsolatosan egyértelmű következtetéseket levonni, hiszen a bemutatók során minden megjelent, amit csak el tudunk képzelni: inspiráció az ókori Görögországból, rock koncerteket idéző szertelenség és vadság, egészen különleges minták és anyagok, amelyeket a képernyőn keresztül is tapintani lehet. Pedig még csak a felén vagyunk túl! A június 21-24-ig megrendezésre kerülő Milánói Menswear Fashion Week napról-napra újabb meglepetéseket tartogat, érdemes figyelni az élő közvetítést az interneten; s természetesen elolvasni a rebellive blog összefoglalóit! 😉

Corneliani – Minimalista elegancia

A szombati napot a Corneliani nyitotta: nincs is jobb, mint egy minimalista kollekcióval indítani a divathetet, ami bebizonyítja, hogy a fehér szín önmagában is elegendő egy egész sorozatnyi ruha elkészítéséhez, és az eredmény nemhogy egyhangú, de eredetibb és változatosabb, mintha a színskála összes színét felhasználták volna. Talán nem véletlenül mondják, hogy a fehér szín az összes többit képes magába fogni – a Corneliani szettjei után ez szinte magától értetődik. Ettől függetlenül megjelenik az összeállításokban a szürke, a kék és természetesen a fekete szín is. A ruhák mindennemű flancolás és kirívóság nélkül hirdetik az egyszerű, de nem hétköznapi és a legkevésbé sem konzervatív eleganciát. Pluszpont a szabadtéri bemutatóért, ami még érdekesebbé teszi a fashion week kezdetét.

cornelianicorneliani2 corneliani3corneliani4 corneliani5corneliani6

Dolce&Gabbana – Bikaviadal a kifutón

A Dolce&Gabbana a legújabb férfikollekcióban a spanyol hatást és a bikaviadalok izgalmát kívánta megjeleníteni, éppen ezért domináns színként a pirossal és a feketével operáltak. Nem véletlen az sem, hogy egyes darabokon a bika képe egészen konkrétan is megjelenik. A kollekció minden elemében szenvedélyt és erőt tükröz, a hordhatósága természetesen ennek ellenére megkérdőjelezhető, de a high-fashion koncepciói kapcsán mostmár tényleg ne akadjunk ki ezen!

dolcedolce2 dolce3dolce4 dolce5

Ermenegildo Zegna – A váratlanul lenyűgöző

Nem túl bíztató az indítás – mondhatnánk. Minden csupa fekete és kissé ormótlan és oversized, ha a cipőig már nem jut el a tekintetünk, akkor is, ha eljut, akkor bizony végképp. Majd egyszer csak beindul a dolog: hirtelen megjelennek a csíkok, a szűkebb, formásabb darabok, a vagányabb összeállítások és a végén már meg sem lepődünk, mikor lila és kék élére vasalt nadrágok is a képbe kerülnek. Mire lemegy a show, azon kapom magam, hogy le vagyok nyűgözve – s még a sokadik bemutató megtekintése után is tart a visszavágyódás az Ermengildo Zegna kollekciójához.

ermenegildoermenegildo2 ermenegildo3ermenegildo4 ermenegildo5ermenegildo6

Christian Pellizzari – RGB kavalkád a kifutón

A Christian Pellizzari show meghatározó színeit az RGB – red, green, blue – színmodellel tudnám legegyszerűbben szemléltetni, esetenként megspékelve egy kis fehérrel és sárgával a még teljesebb hatás kedvéért. Ha szeretjük a klasszikus színösszeállításokat, a különleges mintákat, a váratlan párosításokat, de a lehető legletisztultabb formában, akkor ez a kollekció mindenféleképp elnyeri a tetszésünket. Az eddigi bemutatók során egyébként egyáltalán nem nyűgöztek le a cipők – nos, ezen a show-n a modellek nem viseltek ilyesmit, szóval egy szavam sem lehet, lábfejben eddig a Christian Pellizzari a nyerő.

pellizzaripellizzari2 pellizzari3pellizzari4 philippphilipp2

Costume National – Kombinatorika a színekkel

A korábbi bemutatókkal ellentétben a Costume National esetében nem a formákban, a fazonokban vagy a mintázatban kell keresnünk a különlegességet, hanem a színekben. Sikerült megtalálni a barnának, a narancssárgának, a lilának, de még az egyszerű feketének is azt az árnyalatát, ami vonzza a tekintetet, különösképpen abban az esetben, mikor ezek egy outfiten belül jelennek meg. Bevallom, eddig elképzelni se tudtam, hogy a narancssárgának van árnyalata, amely megérdemli, hogy odafigyeljünk rá – azt pedig végképp nem, hogy ez egy férfi divatbemutatón fog szembejönni velem. De lám, megtörtént, számomra főként ez az oka, hogy ez a kollekció lett az egyik favorit.

costumecostume2 costume3costume4 costume5costume6

MSGM – Beach geometria

Az MSGM igazi strandhangulatot varázsolt a kifutóra élénk színeivel, geometriai mintázataival, a pálmafa motívumokkal és a modellek nyakában lezseren lógó napellenzőkkel. A kezdetben domináns szürke-fekete-fehér hármas helyét a bemutató végére a sötétkék, a napsárga és a narancs veszik át, a pálmafákat idéző mintázat pedig geometriai ábrákra cserélődött. Nincs is egyéb hozzáfűznivalóm, lábra a papucsokkal, napellenzőt a fejre és irány a beach!

msgmmsgm2 msgm3msgm4 msgm5msgm6

Andrea Pompilio – Öltözködj rétegesen!

A show biztosít minket róla, hogy a farmer örök, anyukáink gyakran ismételt mondásával – „Öltözködj rétegesen!” – együtt, továbbá igyekszik bizonyítani, hogy a tépőzáras papucsnak, amit legfeljebb otthonra vagyunk hajlandóak felvenni, helye van a high-fashion színterén is. Ezzel természetesen nem kell egyetérteni – én például nem is teszem. Persze amennyiben sikerül a lábbelitől elvonatkozatnunk, egészen jó összeállításokra is akadhatunk, de beszéljenek magukért a bemutatóról készült képek.

andreaandrea2 andrea3andrea4 andrea5andrea6

Les Hommes – Men in Black

Mint azt a Men in Black című filmmel való párhuzamba állítás is sugallja, a Les Hommes bemutatóban a fekete állt a középpontban, minimális sötétkékkel és sárgával megbolondítva, ráadásként végre képbe került az egyik kedvenc – bár kétségkívül nem kifejezetten S/S-kompatibilis – anyagom is: a bőr. Megjegyezném még azt is – remélhetőleg anélkül, hogy túlzottan cipőorientáltnak tűnnék -, hogy a Les Hommes bemutatóban végre hordható lábbelikkel is találkozhatunk, amik ráadásul tökéletes összehangban vannak az outfitekkel is.

leshommesleshommes2 leshommes3leshommes4 leshommes5leshommes6

John Varvatos – A hipszter üzletember

Egy szóval össze tudnám a kollekciót foglalni: i-m-á-d-o-m. Ne keressük az extravaganciát, se a korszakalkotó újításokat – ezeket nem a John Varvatos ruhákban fogjuk felfedezni, ennek ellenére az „unalmas” jelzővel még távoli kapcsolatban sincs a kollekció. Minden egyes outfitből árad valami bohémság, úgy, hogy a tervező tulajdonképpen egészen egyszerű színeket – fehéret, szürkét, barnát – és fazonokat alkalmazott, a végeredmény pedig akár egy irodai dress-code előírásainak is tökéletesen eleget tesz. Hogy sikerült az összkép mégis ennyire vagányra és coolra? Ez a tervező titka marad.

varvatosvarvatos2 varvatos3varvatos4 varvatos5varvatos6

Neil Barrett – Kabátot nyárra!

A show alapvető eleme a dzseki – minden outfithez. Persze nincs ezzel baj, a bőr és bőrhatású kabátkák, a bordázott felületek, a mintázott dzsekik jól mutatnak a kifutón, mesterien kiegészítve az egyes összeállításokat. A színskála többnyire nem tér el a fekete-fehér-szürke vonaltól, egy-egy drapp vagy sárga kilengés dobja csak fel a kollekciót, meg persze a különleges napszemüvegek.

barrettbarrett2 barrett3barrett4 barrett5barrett6

Versace – Görög macsók rózsaszínben

A Versace-bemutató a színek, anyagok és stílusok ellentéteire épülve hozott létre egy különleges egységet. A ruhák egy részében az ókori görögök és rómaiak divatjának stíluselemeit fedezhetjük fel: a fehér és az arany kombinálását, lágy hullámokban leomló anyagokat, tipikus görög mintákat. Ugyanakkor megjelenik a 21. századi fashionista üzletember archetípusa is, ezzel meg is kaptuk az első kettősséget. A finom selyemanyagokat bőrrel kombinálva egyedi, de nagyon csinos párosítást kapunk, tetszik, ahogy a tervező ezekkel játszik. A meghatározó színeket tekintve ugyanúgy kiemelhetjük a rózsaszínt, a lilát, valamint a kék egészen feminin árnyalatát, mint ahogyan a szinte túlzott hidegséget és komolyságot árasztó fehéret és a klasszikus feketét is.

versaceversace2 versace3versace4 versace5versace6

Philipp Plein – Túlzsúfoltság a kifutón

A Philipp Plein show alatt az embernek olyan érzése támad, mintha a modellek gondos figyelemmel kiválasztottak volna egy-egy alapdarabot, de idő híján az összes többit csak magukra kapták volna, tekintet nélkül arra, hogy azok összepasszolnak-e. Mi jellemzi a kollekciót főként? Nem tudnék meghatározó elemet mondani, minden van itt: szakadt farmerek, szám- és betűmintás nadrágok és pulcsik, farmeringek, bőranyagok, pufidzsekik, tengerészkék, fürdőköntös stb. Egy dolgot nem találok a kollekcióban – egységet.

philippphilipp2 philipp3philipp4 philipp5philipp6

Az első naphoz hasonlóan a Fashion Week 2. napja is sok izgalommal kecsegtetett, olyan nagy nevekkel, mint Calvin Klein, a Prada vagy épp Vivienne Westwood – akinek a munkáira némi elfogultsággal tekintek (lévén egyik kedvenc tervezőm).

Bottega Veneta – Vastag pulóverek, mély dekoltázsok

A Bottega Veneta kollekciójára a legjellemzőbb, hogy a finom selymet kombinálta vastag pulóverekkel. A ruhák könnyűsége, lazasága hatja át az egész kollekciót, az egyes darabok mély kivágása olyan hatást kelt, mintha reggel, idő hiányában nem fért volna bele az ing begombolása – ezáltal az egész show légiesen könnyednek, szertelennek hat, de ha jobban megfigyeljük, valójában az egyszerűnek tűnő darabok nagyon is gondosan meg vannak tervezve, s önmagukban is mesterművek.

bottegabottega2 bottega3bottega4 bottega5bottega6

Iceberg – Fénylő varázslat

Az Iceberg férfi ruhái olyanok, hogy még én is szívesen viselném őket – és jól is állnának! Szinte minden outfitben jelen van a fény, a csillogás, a könnyű anyagok pedig tökéletesen átadják a tavaszi-nyári hangulatot. Itt is megjelenik a narancssárga, amit szép lassan már kezdek egészen megkedvelni, de viszonylag új színként kap helyet a kollekcióban például a kakhi is.

icebeerg4iceberg iceberg2iceberg3 iceberg5iceberg6

John Richmond – A klasszikustól a kosarasig

Egy skálára felfűzött bemutatóról van szó: a skála a már-már unalmas tradicionálistól a merész, „kitűnni akaróig” terjed. Azért az aranyközépúton akadnak izgalmas darabok is, amikre megérte odafigyelni. A show klasszikus összeállításokkal indult, és a szürke szín kizárólagos alkalmazása sem keltette fel túlságosan a figyelmemet. De aztán képbe került a bőr – eleinte csak kiegészítőként, majd kizárólagos alapanyagként -, a kosármeccsekre emlékeztető atléták, a ruhadarabokat elöntő mintázatok, s végül kő kövön nem maradt.

richmondrichmond2 richmond3richmond4 richmond5richmond6

Salvatore Ferragamo – Az abszolút tökéletesség

Salvatore Ferragamo volt az egyik favorit, ennek több oka is van. Egyrészt a színvilágot tartom lenyűgözőnek: a tervező nem az extremitásra koncentrált, hanem teljesen naturális színek – mint a barna, a szürke vagy a drapp – olyan árnyalatait kutatta fel és alkalmazta, amit eddig még nem láthattunk, és amelyeknek a kombinációjából tényleg valami rendkívüli született. Az anyagok sem mutatnak kifejezett innovativitást, a klasszikus szövet mégis levetette hétköznapiságát, s döbbenetesen cool ruhadarabok alkotójává lett.

ferragamoferragamo2 ferragamo3ferragamo4 ferragamo5ferragamo6

Calvin Klein Collection – Fő a változatosság

A Calvin Klein egyrészt a natúr árnyalatokkal kísérletezett, valószínűleg arra volt kíváncsi, hogy hány különböző összeállítást tud létrehozni ugyanazon drapp és elefántcsont árnyalatoknak az alkalmazásával. A bemutató elején feltételeztem is, hogy a cél a modellek sivatagban való tökéletes álcázása, környezetbe való beolvasztása. Ezután jelentek meg a kiskoromban annyira gyűlölt esőkabátok neonszínekben pompázó high-fashion verziói, amitől el is hittem egy pillanatra, hogy az esőkabát is lehet sikkes. A neonszínek kombinációból minimális átmenettel következnek a teljes barna-fekete összeállítások, egyfajta keretet alkotva a bemutató eleji natúr sivatagi színekkel.

calvinkleincalvinklein2 calvinklein3calvinklein4 calvinklein5calvinklein6

Vivienne Westwood – Tökéletes káosz

Köztudott, hogy Vivienne Westwood szereti minél extrémebbre, punkosabbra venni a figurát, amihez hozzá kell szokni, majd felkészülten várni a sokkot. Én is így tettem, s nem is ért nagy meglepetésként, hogy a várakozásaim beigazolódtak. A kollekció merő káosz, színek és minták kavalkádja, hatalmas cilinderek, virágos dresszben felvonuló férfiak, a mix and match teljesen elvonatkoztatott értelmezése, néhol totálisan indokolatlan eleganciával átfűzve. Sorolhatnám tovább is, de szerintem elég, ha annyit mondok: a kollekció egy tökéletes káosz. Hogy nincs egység? Vivienne esetében ez senkit sem zavar.

viviennevivienne2 vivienne3vivienne4 vivienne5vivienne6

Tod’s – Sikkes üzletemberek gyűjtőhelye

Az eddigi legkülönlegesebb helyszínnel találkozhattunk a Tod’s bemutató kapcsán: a kifutó környéke elegáns berendezett iroda látszatát keltette, a modellek pedig mintha egy lightos üzleti ebédre érkeztek volna. A kollekció domináns színei a kékes és barnás tónusok, ezeket nem nagyon keverték más színekkel, egy-egy összeállításon belül pedig kizárólag csak az egyiket alkalmazták, és annak különböző árnyalataival operáltak, ettől az egész show egy tökéletes egységet alkotott. Az eredmény letisztult és korántsem monoton lett; a Tod’s számomra a 2. nap kedvence, imádtam, hogy a ruhákat táskákkal is párosították, és a cipőik is egytől egyig meggyőztek.

todstods2 tods3tods4 tods5tods6

Missoni – Hippi szörfösök

A Missoni kollekcióban két vonulatot fedezhetünk fel: egyrészt a vagány szörfös stílust, a nyarat és a tengert megidéző színeknek, a mellkasat szabadon hagyó laza mellényeknek és kabátkáknak köszönhetően, másrészt pedig a bohém, hippis szetteket, amik meleg sárgás és pirosas színvariánsaikkal, izgalmas prinjeikkel árasztják a nyári fesztiválhangulatot. Végül ez a kettőség egymásra talált, a fantasztikus minták a tenger színeivel keveredtek, képbe kerültek még a kockák, sőt az eddig méltánytalanul hanyagolt lila szín is, szóval egy izgalmas és változatos bemutatónak lehettünk tanúi.

missonimissoni2 missoni3missoni4 missoni5missoni6

Daks – Érdekes printek és sportcipők

A Daks repertoárjában gyakorlatilag minden megtalálható, amiket eddig láthattunk, ők is szívesen alkalmazták a geometriai mintákat, a kéket, a szürkét, a bőr anyagokat, de összességében nem tartom annyira kiemelkedőnek a kollekciót – persze vannak darabok, amik egészen különlegesre sikerültek. Ezen kívül egyedi módon a sportcipők is előkerültek, amivel a korábbi tervezőknél nem nagyon találkoztunk.

daksdaks2 daks3daks4 daks5daks6

Prada – A letisztult high-fashion

A Prada bemutató már a helyszín miatt is izgalmasnak bizonyult: a kifutó egy gyönyörű kék beltéri medencén futott keresztül, a profin megvilágított fehér oszlopok pedig markáns eleganciát adtak az atmoszférának. A ruhák a Prada-tól megszokott letisztult divatot tükrözik, hangsúlyozva az egyszerű vonalak varázsát, a varrások nyomán való fehér öltések pedig még szigorúbbá teszik az egyes darabokat. Színvilágot tekintve a világos és az egészen sötétkék farmer tónusa keveredik a legkifinomultabb barnával, formailag a klasszikus kabátok és az élükre vasalt nadrágok vonalai a jellemzőek, s nagy örömömre, a hagyományos kötött pulóverek is helyet kaptak a kollekcióban a maguk egyszerű, de nagyszerűségével. A bemutatón felvonuló női modellek nagyjából ugyanazokat a darabokat viselték, mint férfi társaik, ezzel hangsúlyozva az egyes darabok uniszex voltát – valóban, a kollekció egyes elemei ugyanolyan tökéletesen álltak mindkét nem képviselőin.

pradaprada2 prada3prada4 prada5prada6

Moncler Gamme Bleu – Futurisztikus bokszmeccsre érkeztünk

Rendben, a bokszmeccses hasonlat csak a bemutató elejére a jellemző – de arra egyértelműen.  Szóval a bemutató meztelen felsőtestekkel, térdig érő gumis derekú nadrágokkal, és szintén térdig érő fűzős cipőkkel indul. A helyzet később sem javul, talán csak a meztelen felsőtesteket tűntették el, de az alsórészhez egyáltalán nem illő darabokkal. Összességében a bemutató olyan szinten futurisztikus – a szinte kizárólagosan alkalmazott szürke szín és a szélsőségesen egymásra halmozott ruhadarabok miatt -, hogy azt az én divatról alkotott elképzelésem nem tudja befogadni. Másrészről viszont talán pont ez teszi a Moncler Gamme Bleu ruhákat olyan különlegessé: hogy szembe mernek menni a realitásokkal és valami egészen egyedit, megosztót a világra hozni.

monclermoncler2 moncler3moncler4 moncler5moncler6

Antonio Marras – Mókás printek, foci inspiráció, virágos textúra

Ismét a változatosság a fő jellemző, de azt kell mondanom, hogy a jó értelemben. A tervező nem félt mókás printekkel feldobni a darabokat, a foci egyértelműen ihletforrásként szolgált, és igazi profizmussal kezelte a színeket: oda vagyok a párosításokért. Az abszolút kedvencem azonban mégis a fehér alapon zöld-bordó virágos textúra, ami több összeállításnak is a főszereplője: a három szín nem csak tökéletesen harmonizál, de egyszerűen megtestesíti a tavaszt és a nyarat, amiről ez a fashion week tulajdonképpen szólt.

marrasmarras2 marras3marras4 marras5marras6

It’s not easy to describe next year’s spring/summer men’s fashion, since Milan Fashion Week’s shows contained so many elements and the presented collections were totally different – in a good way. Some of the designers tried to summon the ancient times with white colours and typical greek motives, other collections made me feel like we’re in the middle of a rock concert, because the clothes were so bohemian and the outfits were so intense, but mostly I really loved the fabrics, which were almost touchable even without being there personally.

This post is a brief summary of the first two days of the Milan Men’s Fashion Week between the 21th and the 24th of June. For more pictures visit the fashion week’s website.

Képek innen és innen.

Szöveg: Alexandra

One thought on “Férfi divathét Milánóban – SS15 (1.rész)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.