Gonnabees #8 – „Szerelmes vagyok a szakmámba!” (Interjú Stein Barbarával)

Gonnabees rovatunk soron következő részében a fiatal és tehetésges stylistot, Stein Barbarát interjúvoljuk, aki idén végzett a Krea divatstylist szakán. Figyelmünket izgalmas diplomamunkájával keltette fel, ismerjétek meg őt most ti is közelebbről!

Kezdjük a legelején! Miért a stylist szak, s miért a KREA?

Amikor befejeztem az egyetemi tanulmányaimat, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy valójában mivel is szeretnék foglalkozni. A színházi tanulmányaim alatt rettentően érdekelt a viselettörténet és a különböző korok kultúrája. Ekkor döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Sok keresgélés után megtaláltam a KREA-t, ahova felvételt nyertem. Azóta pedig szerelmes vagyok a szakmámba!

Diplomamunkád – melyhez ezúton is gratulálunk – fő inspirációját az Intagram adta. A dolog különlegessége, hogy egy általad létrehozott filterrel bolondítottátok meg a fotókat, amely tónusában illeszkedik az anyag friss, nyárias színvilágához, hangulatához. Mennyire játszott szerepet a koncepció kitalálásakor az Instagram kvázi évek óta töretlen népszerűsége, hype-ja? Gondolom, sejtetted, hogy egy Instás koncept nyerő kiindulópont lehet…

Őszintén bevallom, a témaválasztásomat nagy kihívásnak tartottam, hiszen már nagyon sokan feldolgozták. Szerettem volna egy olyan munkát megalkotni, ami egy kicsit másképp közelíti meg az applikáció rejtelmeit. Ezért is döntöttem a saját filter létrehozása mellett. Nem csak a filterrel bolondítottam meg a koncepciót, hanem a spontaneitással, a játékossággal is, illetve az volt a célom, hogy bátorítsam a mai fiatalokat arra, hogy merjenek kombinálni és bátran öltözködni. Valóban sejtettem, hogy nyerő kiindulópont lehet, de az elején csak reménykedni tudtam benne, hogy sikerül-e megvalósítanom azt, amit megálmodtam.

Diploma-Instagram, konzulens: Kiss Tibi/ JE SUIS BELLE, fotó: Liziczai Réka, modell/smink: Scneider Anna, haj: Mazsi @ Michrophone Hair, napszemüveg: Virág Kerényi, ruha: Artep / Laoni

Kicsit az előzőekhez is kapcsolódva: szerinted mi kell ahhoz, hogy ma egy divatstylist megéljen a munkájából Magyarországon?

Nagyon sokan vagyunk, ezért senkinek nincsen könnyű dolga. Érvényesülni csak az tud, aki egy kicsit rátermettebb, mint az átlag. Rettentően fontos a szakmai alázat, ez a mozgatórugója mindennek. Minél több tapasztalatot kell szerezni ahhoz, hogy helyünk legyen a szakmában. Én rengeteg időt és energiát fektettem abba, hogy kitanuljam a szakma csínját-bínját. Pontosan két és fél évig asszisztenskedtem stylistok mellett, akiknek nagyon sokat köszönhetek.

Attól, hogy valaki megél a szakmájából, (sajnos) nem biztos, hogy jó is benne. Mit gondolsz, te stylistként mivel tudsz többet, jobbat, egyedibbet nyújtani, mint a többiek, mik az erősségeid?

Valóban, van erre is példa. Úgy gondolom, hogy az én munkásságom alappillére az egyediségem, s az, hogy a kevesebb néha több elvén dolgozom. Szeretem a letisztultságot, de ha kell, tudok játszani a végletekkel. Ösztönösen válogatom össze a szetteket, s olykor merek olyan dolgokat is beletenni, amit mások nem feltétlenül.

fotó: Liziczai Réka, modell: Orsi / VM, smink: Scneider Anna, haj: Mazsi @Michrophone Hair

Szombaton lezajlott a diploma bemutatód a Szépművészeti Múzeumban. Milyen élményekkel gazdagodtál, milyen visszajelzéseket kaptál?

Nagyon sok élménnyel gazdagodtam, sok pozitív visszajelzést kaptam, aminek nagyon örülök. Ahogyan annak is, hogy az iskolában is kiemelt helyet kapott a munkám. Azt hiszem, sikerült elérnem a célom vele, mert szerethető, friss és mai.

Konzulens tanárod a Je Suis Belle tervezője, Kiss Tibi volt. Milyen volt a közös munka, hogyan tudtátok összeegyeztetni az elképzeléseiteket?

A kezdetektől jól megértettük egymást. Nagyon sokat segített Tibi a végleges koncepcióm kialakításában. Örültem, hogy ő volt a konzulensem, mert mindig szem előtt tartotta az egyéniségemet, és ahhoz mérten terelgetett. Sokat köszönhetek neki.

Hogyan zajlott a diplomamunkád fotózása? Mi alapján választottad ki a helyszínt, a közreműködő tervezőket és hogyan állt össze a stáb?

A fotózást a már összeszokott stábommal készítettük el (Liziczai Réka, Scneider Anna és Szabó Mazsi). Helyszínnek olyan környezetet választottam, ami hangulatában visszaadja a spontán, hétköznapi életérzést, szem előtt tartva azt is, hogy ez a spontaneitás megfigyelhető legyen a pózokban egyaránt. A stylingban arra törekedtem, hogy hordható, egyedi, fiatal magyar designerek ruhái jelenjenek meg.

Diploma-Instagram, konzulens: Kiss Tibi/ JE SUIS BELLE, fotó: Liziczai Réka, modell/smink: Scneider Anna, haj: Mazsi @ Michrophone Hair,  jumper: Anna Daubner

 Honnan inspirálódsz? Milyen irodalmi, képzőművészeti, zenei műveket említenél ihletforrásként?

Rengeteg mindenből inspirálódom. Van, hogy filmekből, különböző kultúrákból, művészetből, hétköznapi pillanatokból, érzésekből. A legutóbb Lykke Li zenei munkásságából inspirálódtam, aminek az eredményét hamarosan láthatjátok. A zene a mindenem, általában azokból szoktam meríteni.

Mit gondolsz, milyen csatornák, fórumok, erőforrások (stb.) kellenének ahhoz, hogy a stylistok, divatszakemberek nagyobb befolyással legyenek a jelen magyar öltözködéskultúrájára?

Úgy gondolom, hogy lassan, de jó irányba halad az öltözködéskultúra Magyarországon. Nem véletlen, hogy az Instagram lett a témája a diplomamunkámnak… Nagy divatja lett, nagy befolyással bír. Remek felület a divatszakembereknek és a stylistoknak egyaránt.

Van olyan szakmabeli, akinek elismered a munkásságát? Van példaképed?

Nagyon sok szakmabeli van, akiknek a tevékenységét csodálom, de kettőt emelnék ki, akiknek sokat köszönhetek: Pálmai Angie munkásságát példaértékűnek tartom. Volt szerencsém több féléven keresztül hallgatnom az előadásait, illetve neki köszönhetően sikerült megtalálnom önmagam és a stílusom.

A másik személy, akinek elismerem a munkásságát Bak Kyra, aki mellett régóta dolgozom. Rengeteg mindent sajátítottam el a közös munkák során. Fantasztikusnak tartom a stílusát. Bátran mondhatom, hogy a mellette töltött idő minden egyes percét élvezem és neki is köszönhetem, hogy ott tartok, ahol…

fotó: Liziczai Réka, modell: Orsi / VM, smink: Scneider Anna, haj: Mazsi @Michrophone Hair

Mi a következő lépés, milyen jövőbeli terveid vannak?

Minél több mindenben megmutatni magam. Remélem, sokan fogják izgalmasnak és különlegesnek tartani a munkáimat. Szeretném magam megismertetni a divatszakmával, s maradandót alkotni.

 barbara-stein.tumblr.com

Szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.