Férfi divathét Milánóban – SS15 (2.rész)

Véget is ért a milánói divathét, de azt hiszem, annyi élménnyel és inspirációval gazdagodtunk, hogy azok még sok ideig hatással lesznek ránk. A harmadik és negyedik nap is sok izgalmat és különlegességet tartogatott, mind a klasszikus, letisztult stílus kedvelőinek, mind a rendhagyóbb formákat, merészebb elemeket előnyben részesítők számára. Következzen most a divathét utolsó két napjának összefoglalója!

Diesel Black Gold – Komfortos elegancia

Amennyiben az elmúlt két napban kiment volna a fejünkből, hogy a bársony is egy létező anyag, a Diesel Black Gold markánsan emlékeztetett minket – és milyen sikkes összeállításokkal tette mindezt! A komfortos elegancia a show végére átment street style-ba, továbbra is alkalmazva a bársonyt, amihez a motoros dzsekiket idéző piros-fekete bőrkabátok társultak. A kollekció darabjai közül az abszolút kedvenceim a kis kabátkák voltak, amelyek minden egyes outfitet tökéletesen kiegészítettek.

dieseldiesel2 diesel3diesel4 diesel5diesel6

Emporio Armani – Szigorú kísérletezés

Az Emporio Armani kollekciójának legfőbb jellemzője a kísérletező kedv, de mindezt a brand szigorú szabályai és alappillérei közé szorítva. Egy tipikus városi kollekcióról van szó, mely az avantgárd építészeti formákat fordította le a divat nyelvére, a tipikus színek és formák alkalmazásával. A vonalakra épülő mintázatok és a minimalista színhasználat az építészet szigorúságát képviseli, amit a fényes selyemanyagok lágysága old fel.

armaniarmani2 armani3armani4 armani5armani6

Ports 1961 – Visszafogott és kimért

A Ports 1961 nyerte nálam a második napot, még akkor is, ha az alapkoncepció a visszafogottság és a kimértség szellemében formálódott. Ennek ellenére az öltönyös összeállításokkal a modern eleganciát idézi a kifutóra, míg a casual lookok esetében ragaszkodtak a szigorúbb sziluettekhez. A nadrágok lazasága minden esetben lágyabbá teszi az összhatást, az anyaghasználat pedig a hagyományos anorákokat eleveníti fel, csak valahogy mégis sokkal dekoratívabb azoknál. Legjobban a kollekció színvilága fogott meg: a szinte bronzba áthajló barnák és a sötétkék tökéletes párosítást képez. A felvonultatott színárnyalatok ráadásul hibátlanul illeszkednek a bemutató helyszínéül szolgáló klasszicista Palazzo Serbelloni stílusához és belső teréhez.

ports5ports6 ports4ports3 ports2ports

Gucci – Vitorlázás a high-fashionben

A Gucci egy erőteljes vitorlás-tengerészes hangulatot varázsolt a kifutóra csíkozott zakóival, az összeállítások arannyal való megspékelésével és a vállakon lazán átvetett oldaltáskáival. Számomra azonban nem a lezser, sportos vonal az, ami a legjobban átjön a kollekcióból, hanem az az egyfajta királyi emelkedettség. A ruhákat elnézve végig a royal kifejezés cikázott az agyamban, és azon elmélkedtem, hogy mennyire fenséges és sikkes atmoszférát teremt a fekete-sötétkék-sötétpiros színháromszög, aranysárgával megfűszerezve.

guccigucci2 gucci3gucci4 gucci5gucci6

Etro – Bohókás suitok és rágógumi színek

Az Etro alapvetően szeret bőkezűen bánni a mintákkal és a printekkel, ezáltal kollekciói is mindig izgalmasak és egy kicsit „kilógnak”, de erre én mindenképp pozitívumként tekintek. Az SS15 darabjai kapcsán is hajlandó volt teljesen elrugaszkodni a valóságtól és a kommersztől, akkor is, ha merész összeállításaival valószínűleg csak egy igen minimális, bevállalósabb réteg igényeire koncentrált. A kollekció színvilágát mintha gyerekkorunk tarka gömbrágói ihlették volna, a bemutató vége felé megjelenő suitok mintázata pedig giccses, túlzsúfolt textúrájú párnahuzatokat idéz, de a maga nemében szemkápráztató és lenyűgöző az összhatás. Minden egyes darab egy kicsit oversized is, még inkább rájátszva a lazaságra. Azért nem panaszkodhatunk, az Etro hozott példát viselhető – „két lábbal a földön” – darabokra is, csak épp nem ezekre fektette a hangsúlyt.

etroetro2 etro3etro4 etro5etro6

Andrea Incontri – Elveszni a részletekben

A show darabjaira a legjellemzőbb, hogy az egészen aprólékos részletekben rejlenek az innovatív ötletek, a felvillanyozó apróságok, legyen szó egy jól elhelyezett varrásról, egy passzoló oldaltáskáról vagy akár egy övről, ami – szó szerint és átvitt értelemben is – összefogja az öltözéket.

andreaandrea2 andrea3andrea4 andrea5andrea6

Canali – Egyszerű vagy mestermű?

A Canali valahol az egészen szimpla és végletekig kidolgozott között egyensúlyoz, és erre az ellentétre épülve egy tökéletes kettősséget mutat be. Kétségtelen, hogy nem ezek a fashion week leginnovatívabb ruhadarabjai, de az egyszerű vonalak és sziluettek egy olyan elegáns, viselhető kollekciót hoznak létre, amit nem lehet nem szeretni.

canalicanali2 canali3canali4 canali5canali6

Dirk Bikkembergs – A legsportosabb show

A Dirk Bikkembergs számára általában egy sporttevékenység jelenti a kiindulópontot tervezéskor – a korábbiakban ilyen ötletforrás volt például a kirándulás és a hegymászás. És egy tavaszi-nyári kollekció esetében miből is lehetne jobban kiindulni, mint a főként nyári évszakra jellemző sportokból? A tervező egészen pontosan a triatlon egyes elemeit vitte kifutóra, az úszással startolva. Az klasszikus vízisport alapvető kiegészítőjeként jelennek meg a merész fürdőnadrágok és úszósapkák, a törülközők, a testet szorosan körülölelő formák. Az egyik modell egy egykerekűt cipel: innen tudhatjuk, hogy a következő összetevőhöz érkeztünk, a bringázáshoz. Testhezálló outfitek, biciklis kesztyűk, hátizsákok jellemzik ezt a szekciót. Lezárásként pedig a futás kerül képbe, leggingekkel és rikító színekkel feldobva. A sportos alapkoncepcióba azért igyekezett a tervező némi modern városi eleganciát is belecsempészni, így nem csak a testmozgás megszállottjainak érdemes inspirációt meríteniük a kollekcióból.

dirkdirk2 dirk3dirk4 dirk5dirk6

Fendi – Táskák és fejhallgatók

Silvia Fendi nem állt meg csupán a ruhák tervezésénél, egész sor kiegészítőt is alkotott, köztük színpompás táskákat és hátizsákokat, az outfitekhez remekül passzoló napszemüvegeket, továbbá a Beats-szel való kollaborálásnak köszönhetően helyet kapott néhány vagány fejhallgató is a kollekcióban. Ami a ruhák karakterisztikáját illeti, többnyire az egyszerű, letisztult stílus a meghatározó, de találkozhatunk nagyon érdekes mintákkal, amik kellőképp feldobják az időnként egyhangúnak érződő kollekciót. Anyagok tekintetében a főszerepet a farmervászon kapta, de nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a kasmírt – mint a csodás pulóverek alapanyagát -, és az újra meg újra felbukkanó bőrt sem.

fendifendi2 fendi3fendi4 fendi5fendi6

N°21 – Négyzetháló és virágos printek

Eljött a harmadik napnak az a pontja, amikor némi monotonitást éreztem a bemutatók kapcsán, és ezen még a Dirk Bikkembergs fürdőnadrágjai sem segítettek. Szerencsére a negatív érzések gyorsan elillantak: Alessandro Dell’Acqua ruhái igazi felüdülést jelentettek a változatos fekete-fehér kockás mintázataikkal, a virágos printekkel, az állatminta és a csipke újraértelmezésével. Alapvetően imádom a cropped nadrágokat, és mivel a dizájner – a divathét többi szereplője között igazi kuriózumként – főleg ezekkel operál, gyorsan belopta magát a szívembe.

n21n212 n213n214 n215n216

Tillmann Lauterbach – Lazák vagyunk, szétesünk!

Elérkeztünk a nap lezárásához, egy rendkívül lezser, nemtörődöm kollekcióhoz, melyben a sportos rövidnadrágok elegáns kabáttal és baseball sapkával párosulnak, a modellek kötelező kiegészítője pedig a zsebre tett kéz. A fóliaszerű anyagok és az irizáló színek a jövőbe repítik a szemlélőt, egészen futurisztikus hangulatot adnak ennek az egyébként egyszerű, fiatalos, hanyagul kifinomult kollekciónak. Tipikus ambivalenciát generáló ruhadarabokról van szó, lehet őket szeretni vagy épp utálni. Én már döntöttem – imádom.

tillmanntillmann2 tillmann3tillmann4 tillmann5tillmann6

Dsquared2 – Pop art és graffiti

A Dsquared2 egy igazán izgalmas kollekcióval nyitotta a divathét utolsó napját, melyben a fő ötletforrást a társművészetek jelentették. A bemutató során felbukkan minden, amit el tudunk képzelni: a pop art, mint kimeríthetetlen ihletforrás, a graffiti inspirálta formák, és az izgalmas, 80-as éveket idéző színek végeláthatatlan kavalkádja. A printek egyszerre tréfásak és kifejezőek, a kollekció fő jellemzője az erőltetettség nélküli lendület és dinamika.

dsquareddsquared2 dsquared3dsquared4 dsquared5dsquared6

Giorgio Armani – Letisztult sikk

Azt hiszem, egy olyan tekintélyes és népszerű márkának, mint a Giorgio Armani, fontos, hogy hű maradjon a gyökereihez, a rá jellemző alapelképzelésekhez, ezért ettől a kollekciótól nem is vártam mást, mint klasszikus vonalakat, semleges színeket, röviden összefoglalva: egyfajta letisztult sikket. A várakozásaimat se alul, se fölül nem múlta a kollekció, de azért néhány összeállításnál megdobbant a szívem – az alábbi kis galériába is igyekeztem ezek közül válogatni.

giorgiogiorgio2 giorgio3giorgio4 giorgio5giorgio6

Ermanno Scervino – Csíkok, pöttyök, köpenyek

Az Ermanno Scervino bemutatón részletekben és kidolgozottságban gazdag darabokat láthattunk, megjelentek a játékos pöttyök, a kissé rock and roll hangulatot megidéző fekete-fehér csíkok, de nagy szerepet kaptak a kimonó-szerű köpenyek, kabátkák, amelyekkel szinte minden összeállításban találkozhatunk.  Az alapvetően neutrális színekkel – fehér, krémszín, szürke – dolgozó tervező egy-egy izgalmas, mediterrán hangulatú árnyalattal törte meg a kollekció egyhangúságát. Itt is érződik a hajókázás témájából nyert inspiráció, ez főleg a kötélszerű övekben testesül meg. Ehhez társulnak még a hangulatot oldó és kicsit el is viccelő hatalmas, pöttyös csokornyakkendők, melyek hatására felidéződnek a gyerekkori cirkuszi élményeink.

ermannoermanno2 ermanno3ermanno5 ermanno6ermanno7

Frankie Morello – Lángba borít, vízzel olt

Nem kell sokat gondolkodnom azon, hogy melyik bemutató is volt az utolsó nap csúcsa: nem kérdés, hogy a Frankie Morello. A ruhák számomra a tüzet és a vizet idézték meg, az eleinte domináns narancssárgát felváltották a kék különböző árnyalatai, majd mintha ezen két elem találkozásaként hamu keletkezett volna, megjelentek a szürkék és a feketék. De mielőtt sokat morfondíroznánk ezen, előkerül a virágos textúra, a hippi életérzés, melyben gyakorlatilag kiteljesedik a kollekció. Csak hát sajnáljuk, hogy a bemutatónak már vége is lett, de hiánypótlásként böngésszük a csodás képeket. Ja, és „Make art not war”!

frankfrank2 frank3frank4 frank5frank6

Roberto Cavalli – Carpe diem!

A Cavalli kollekció egyszerűen lenyűgöző lett. Különleges, izgalmas, színes, a gazdag anyaghasználat pedig egyszerűen felülmúlhatatlanná tette. Alapját az állatminták képezték: találkozhattunk gepárdokat és kígyókat idéző darabokkal, de nem hiányoltam a csillogást, az izgalmas színeket sem. A nyitott kabátok és mellények, az ujjatlan felsőrészek egy lezser tengerparti atmoszférát teremtettek, de közben nem felejtették ki a luxust sem, így az egész kollekció a Carpe diem! életszemléletet hirdette. Engem teljesen felvillanyozott.

cavallicavalli2 cavalli3cavalli4 cavalli5cavalli6

D.Gnak – Oversized fantasy

Ha a Star Wars inspirálta viseleteket összemixelnénk egy kosárcsapat ruhadarabjaival, és hozzáadnánk némi futurizmust, talán azzal tudnánk a D.Gnak SS15 férfi kollekciójához hasonlót alkotni. Az összeállítások túlzó oversized hatást keltenek, nem csak bőségük, hanem az anyagok finomsága miatt is. A fantasy effekt a fekete-fehér outfitek és az ezüstös rúzs kontrasztjaként alakul ki. Jellemzőek még az egész pólót betöltő érdekes printek és a különleges, irizáló napszemüvegek.

dgnakdgnak2 dgnak3dgnak4 dgnak5dgnak6

Tom Rebl – Sokkoló sugárzás

Az utolsó napon egymást múlták felül a kollekciók, és mikor már azt hittem, nem jöhet izgalmasabb, a következő bemutató valahogy mindig rácáfolt. A Tom Rebl esetében lehetetlen hat képpel szemléltetni, hogy mi is történt a kifutón, egyszerűen képtelen voltam választani, így most rendhagyó módon egy kicsit bővebb galériát hozok. A kiegészítőkre érdemes odafigyelni, a nyakláncok és a fejfedők adják hozzá azt a pluszt a kollekcióhoz, amitől igazán eredetivé és szemkápráztatóvá válik.

tomtom2 tom3tom4 tom5tom6 tom7tom8 tom9tom10

Julian Zigerli – Színek, minták, színek!

Ez a hármas gyakorlatilag kifejezi, miről is van szó: figyelemfelkeltő színekről, kifinomult mintákról és még több színről. Ja, és egy kis pizsamás beütés is felfedezhető, de épp csak annyira, hogy a kollekció még szerethető maradjon.

zigerlizigerli2 zigerli3zigerli4 zigerli5zigerli6

So Milan Fashion Week is officially over, but we’re so overwhelmed with inspiration that there is no reason for being sad at all. The last two days were just as exciting as the first two, classy and elegant, but also unconventional and presumptuous. With this post we continue our little summary of the fashion week, and don’t forget, if you want more, visit Milan Fashion Week’s website.

Képek innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.