Kortárs tánc, karamellkrém, sztereotípiák, rakkendroll – Interaktív divatfilmek (BFF)

Meztelenül, üvöltve indul az élet, a jó fashion filmek a bizonyíték, hogy végig ilyen is marad,  a ruháink alatt ott a hajdani bébi, aki enni kér, szeretetre szomjazik, és bírja a hangzavart. Jó, de hol, és hogyan vegyünk ehhez az egész véres, és édes sztorihoz ruhákat? A javában zúzó Berlin Fashionfilm Festival szerint akár fashionfilmek nézése közben. A fesztivál fiatal divattervezők rövidilmjeit versenyezteti, melyekben a csavaros történetek szereplői a közreműködő márkák outfitjeit viselve küzdenek a mindennapok viharaiban. A Tell No One filmjét nézve, amely a mostani bemutatónkban az első lesz, ha megtetszik egy mozdulat, egy szerep, egy ruha, kattints, és a film megáll, te pedig megnézed a ruhát, ha kell, meg is veszed. Then the story goes on. Benne vagy a sztoriban? 

1. Mine all Mine

A Mine all Mine című kisfilm kortárs táncosokkal előadott, az álmok és az ébrenlét között játszódó kérdés-felelet játék, amelyben tesztelhetjük, kivel is vagyunk, mivel a táncosok is olyanok mint mi; egymásról, a levegőből, a földről szedik a ruháikat, érzelmekkel teli útvonalakon szerzik be őket, s dobják le magukról. Döntünk, ki és milyen ruhában tetszik, s a ruha minden paraméterét megtekinthetjük egy katt után. Louis Vutton, Kenzo, La Perla, Maison Martin Margiela és Bottega Venetta ruhák ezek, melyeket a stylist, Agata Belcen, a film alapgondolatának megfelelően nem választott szét férfi-női szempontok szerint, így minden darab értelmezhető feminin és maszkulin fogalmak alapján is. Amber Doyle, Madonna táncosa is szerepel a videóban. Shivering!

2. Creme Caramel

A Creme Caramel a tubosos amerikai karamellkrém alternatív története. Bújtatottan és humorosan arról szól, milyen alapon tervez a ruhatervező ruhát, aki jelen esetben egy szerelmes fiatalember. Főszereplő herionánk printelt fürdőruhában és számokkal telenyomott pólóban (minden testrésze kincs a tervező szemében) megtalálja az ágy alatt a titkos fashionnaplót. Persze, megnézi. Ilyenek a nők. A filmet a Nowness define beauty sorozatának egyik darabjaként készítette el a Canada stúdió.


3.Beyond Mountains, More Mountains

Az 55DSL  filmje, a kedvencem, mert egy angol lány és egy olasz fiú igazi szerelmes filmje. Úgy kezdődik, hogy a lány elveszti a csizmáját, a másikuk vele tart, mert csizma, ahogy a lány mondja, lehet bárhol a világon. Úgyhogy fel is celluxozza a falra a világtérképet, aztán elindulnak. Az utazás persze maga a szerelem. Noha vannak, akik kritizálják a filmet (film, 10 perces), azzal, hogy sztereotipiákkal dolgozik (a lány tipikus buta szőke, mert a fiú kérdéseire, melyeket egyébként heartbreaking melódia aláfestésével és elképesztően gyönyörű tájak, meztelen fürdőzés és comics-olvasása közben tesz fel) nemmel válaszol, de én pont az ellenkezőjét tartom igaznak a filmre. (S talán alátámaszt, hogy végig diót törnek és esznek a szereplők, ami küztudottan a nehezen elérhető bölcsesség szimbóluma, s maga az út így a csizma, a dió, meg minden, a hiányzó bölcsesség megtalálására való utalás, tisztára egy modern népmese).  Szerintem éppen a sztereotípiák ellenébe megy, csak jól össze kell hallgatni zenét, nézni a képeket meg a sztorit. A csizma nem mondom meg, hogy meglesz-e, de hogy miért szeretünk bele valakibe, aki éppen az 55DSL cuccaiban guggol a tengerparton, azt nektek kell kitalálni.


4. Fashion ABC

Az A-Z of the World’s Top Supermodels kisfilmben úgy látjuk, ahogy még nem láttuk az ABC-t! Jérémie Rozan rendező  és   Charlotte Stockdale stylist  kétpercesében szupermodellekkel tanulhatjuk az ábécét újra, mert az biztos, hogy Eta néni az 1./a-ban nem így tanította. Natalia Vodianova, Cara Delevingne és Joan Smalls most egy-egy betűt képvisel, a betűkhöz egy-egy nagyon erős felszólítás is kapcsolódik. Például: Just Do it! Vagy: Rebel! Na, ugye?!

5.  Yves Saint Laurent és a rockerek

Az Yves Saint Laurent Music Project keretében (amely valamiért egészen rakkendrollra sikerül, hiszen Marianne Faithfultól Marylin Mansonig terjed a benne részvevők listája) most a Hedi Slimane, a Saint Laurent fotósa és kreatív igazgatója rendezte (neki is van fashionnaplója, melyet itt nézegethettek) a Curtis Harding bluesénekes Next time című dalához/-val készült fashion-music klipet mutatjuk be, amelyben Grace Hertzel, a divatház sztármodellje a főszereplő – fekete-fehérben, kihívóan dideregve (ilyen is van) a tengerparton. Annak, aki odavan az idei Laurent hajakért, nagyon ajánlott!

Kértek még?

What are you thinking about fashion films? Boring, confused, too short, or just simply commercial shit? Or wonderful materpieces of the geniuses of Saint Fashion? I think, shortfilmes in this post provided evidence that the genre has matured. Besides of their  commercial functions, there are asking questions like: what is real love? What kind of presentation of nudity and age is injurious, or offending? Why are we so sentimental and fashion-mad? What is fashion at all? Kenzo, Saint Laurent, Madonna and the other great artist/brands give us many answers: our task is the selection. Because the answers are very different, and the logic of fashion isn’t so easy, as we think sometimes.

One thought on “Kortárs tánc, karamellkrém, sztereotípiák, rakkendroll – Interaktív divatfilmek (BFF)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.