SundayTunes #1 – Izlandi poszt-rock, future pop, neofolk…

Túl a nem-is-lehetne-tartalmasabb vasárnapi ebéden, a családi összeboruláson, a Costa Rica-Hollandián és a hétvégi aznaposságon, az ember nem vágyik másra, csak arra, hogy hanyatt vágódjon valahol, bevegye a chill pillt, s rápihenjen a jövő hét izgalmaira munkanapjaira.

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha megsúgom, a könnyed, chilles-melankolikus, minimalista elemeket is magába fogó muzsika nálam nem csak a vasárnapok kísérője, alapvetően a hétköznapokon sem szeretem a turbótune-okat, ennek az egyetlen, végtelenül praktikus oka az, hogy a nyugodalmas, elszállós zenékre tudok – főleg – írni, ezek revitalizálják az agyam, úgyhogy ilyesmi trackekből épül fel a playlistem. Mivel azonban olykor a pörgés sem árt, ha hadonászni és bólogatni kívánok, old school underground rapet teszek be, ha pedig el akarom hinni, hogy tudok táncolni, akkor electro-swinggel fűtöm magam.

Most azonban azok közül – a remélhetőleg kevésbé szuicid – finom, dallamos számok közül válogattam, amelyek érzésem szerint tökéletes aláfestői egy vasárnapi nyugis délutánnak; jöjjön hát egy random elmesimogatós szelekció a javából! (Vizuális rímelés gyanánt a szám hangulatához illő editorial fotókkal is hozzáadok az összhanghoz.)

Sigur Rós | Sæglópur

Sæglópur, azaz elveszve a tengerben… Szívesen elvesznék most a tengerben, persze nem a defoe-i értelemben, csak úgy, érezve a végtelenséget, a “súlytalanságot”, a szabadságot. Az izlandi poszt-rock banda, a Sigúr Rós (vagyis a győzelem rózsája) éteri muzsikáját, Jónsi különleges hangját bárhol, bármikor képes vagyok hallgatni, a videó hangulatos képi világa pedig csak hab a tortán. A lost seafarer / Alive / Has returned home / A lost seafarer / Alive / Has returned home /A diver comes.

Candice Hamilton by Annie Leibovitcz
Candice Hamilton by Annie Leibovitcz

Al’Tarba | Grey Town

A francia, absztrakt hip-hopban nyomuló Al’Tarba szürke városát egy esős őszi napon fedeztem fel pár éve, s azóta nyomon követem a touluse-i beatmaker megmozdulásait. Lágy, kopogós tripihopis felüdülés, ajánlom!

http://fashiongrunge.com/tag/lauren-m-brown/
http://fashiongrunge.com/tag/lauren-m-brown/

Purity Ring | Obedear

A magát a future pop műfajába soroló Purity Ring is régóta favlistás nálam, Obedear című opuszához divatfilm is készült, Bacall Michaels kreatív direkciójának és stylingjának köszönhetően. Különleges szettek, izgalmas helyszínek, megkapó zene – most nem is kell több…

My Paper Sunglasses by Otávio Santiago
My Paper Sunglasses by Otávio Santiago

Tor | Glass & Stone

Tor, a kanadai származású producer, beatmaker debütáló anyagán, a 2012-es Drum Therapyn szerepel a Glass & Stone című track, amely szintén hozzájárulhat a felemelő eargasm eléréséhez. A Drum Therapy egyébként egyaránt alkalmaz downtempos, organikus instrus elemeket, s hatással volt rá a hatvanas évek olasz filmzenéje, a régi török psych rekordok, a kelta népi énekek, az egzotikus keleti hangzások, de a deep south gospel is.

Caroline Winberg by Paco Peregrín for Elle Mexico January
Caroline Winberg by Paco Peregrín for Elle Mexico January

Woodkid – I Love You

Tény, hogy nem tudnék zsinórban több számot is lenyomni az egyébként kliprendezőként és grafikusként (is) jeleskedő Yoann Lemoine cuccaiból, a neofolkoban utazó művészúr számai azonban egy hétvégi csomagban abszolút megállják a helyüket. Ja, amúgy én azt mondom, ha egy férfi (szerelemről) énekel, ilyen hangja legyen! A klip egyébként igen színvonalas, ahogy Woodkidtől azt megszokhattuk…

Helena Christensen’s Cover And Editorial For The Hunger Magazine #2 | Summer 2012
Helena Christensen’s Cover And Editorial For The Hunger Magazine #2 | Summer 2012

 

Folytatása következik!

Szöveg: Ivett

 

 

One thought on “SundayTunes #1 – Izlandi poszt-rock, future pop, neofolk…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.