Gonnabees #9 – Interjú Zsigmond Dórával

Gonnabees rovatunk következő alanyára nem máshol, mint a NOTJUSTALABEL.COM oldal kiemelt tervezői között bukkantunk, aki ráadasul egy férfiaknak készített kollekcióval mutatkozott be a szakmának. Zsigmond Dóráról van szó, aki idén végzett a Mod’Art Műveszeti és Divatiskola divattervezés szakán és a vizsgakollekciójáról készült szokatlan hangutaltú fotóknak köszönhetően azonnal komolyabban is feléje fordítottuk a tekintetünket. Az extravagáns férfiaknak szánt ruhákon olykor finoman visszaköszönnek a magyar népművészet jellegzetességei, összességében mégis egy igazán előremutató vonalat tükröz az eredmény. Dórát pályaválasztásáról és jövőbeli terveiről faggattuk. 

Hol nőttel fel és mennyire volt számodra inspiráló ez a környezet ahhoz, hogy később kreatív foglalkozást válassz magadnak?

Egy kis településen, Fejér megyében nőttem fel, ahol a vidéki lehetőségek kiváló hátteret biztosítottak a kreatív én fejlesztéséhez, emellett édesanyám találékonysága, ügyes kezei is ebbe az irányba tereltek.

Volt esetleg-e meghatározó élményed azzal a döntéssel kapcsolatban, hogy divattal foglalkozz?

A gimnázium utolsóévében elkezdtem a Mod’Art rajzi előkészítőjét Tóth Pitya István vezetésével ami meghatározó élményként szolgált, s habár néprajz szakos hallgatónak készültem, így mégis a  divattervezés mellett döntöttem.

Idén voltal végzős a Modartban, ahol az évvégi bemutatón az első kollekciód is prezentáltad. Hogyan emlékszel vissza az itt töltött éveidre, mit nyújtott számodra ez a szak?

Az elmúlt évek rengeteg tapasztalattal szolgáltak számomra. Korábban szinte semmilyen kapcsolatom nem volt a szakmával, mindent az iskolában sajátítottam el. Az oktatás gyakorlatiassága remek alapul szolgál az élethez, a feladatok mennyisége és az azokra szánt idő pedig olyan munkabírásra nevel, ami kiemelkedő szakemberekké tesz a három év alatt.

Mesélj a végzős kollekciód létrejöttéről, az alkotói folyamatodról, és a NJAL oldalán is megosztott, a kollekcióról készült fotósorozatról!

A diplomafélév kezdetén komoly fejtörést okozott a fő inspiráció kiválasztása. Eleinte tartózkodtam a jelenlegi témámtól a korábbi sikertelen feldolgozások miatt, később azonban egyértelműen tudtam, hogy éppen ezért ez egy gyönyörű kihívást jelent a számomra. A magyar népi kultúrával való kapcsolatom gyerekkoromban kezdődött, különböző néptánccsoportokkal való szereplésekkel 15 évvel ezelőtt. Az idő elteltével egyre mélyebb ismeretekre tehettem szert hazánk kultúrájáról, testvéremmel számos gyűjtőúton jártam, ahol magamba szívhattam az archaikus paraszti kultúra megkapó légkörét. Így vált a magyar férfi népviselet, öltözködéskultúra fő inspirációs forrásommá, amelyet az eddigi élettapasztalatok, a diplomáig kialakult egyéni látásmód képzeletvilága egészített ki. A magyar férfi népviselet ruhadarabjai és a folyamatosan készülő kollázsok egyaránt hatottak az elkészült sziluettek formai és felületi megoldásaira is. A kollekció formai megjelenésében megtalálhatóak a fiatalosabb, sportos jegyek és a tradicionálisabbnak tekinthető elegáns vonalak is. Anyaghasználatára a férfias, magas minőségű gyapjúszövetek, az alternatív és az egyedi textilmanipulált felületű anyagok jellemzőek. A ruhadarabokon fellelhető minták saját tervezésűek, a domináló csíkozottságot egy magyar néphagyomány, a tikverőzés inspirálta. A minták alapját egy kézi rajz adja, mely kiegészül virágmintákkal és a két fácánt kirajzoló logóval. A kollekció színvilága is ezekre a friss mintákra reflektál, hozzáadva a 2015-16-os őszi-téli trendszíneket.

zsdmimage4 copy

Célom a hagyományőrzésen túlmenően az volt, hogy felhívjam a közönség figyelmét az emberi kapcsolatok fontosságára is. Napjaink rohanó életvitele mellett egyre kevesebb időt szentelünk egymásra, családtagjainkra. Az emberek elidegenednek egymástól, elzárkóznak a maguk megszokott világába, nehezen nyitnak a másik felé, a másság felé. Szándékozom erre is felhívni a közönség figyelmét. Szeretném, ha a férfikollekcióm színválasztása, az egyenetlen csíkok barátkozása, a klasszikus anyagok vegyítése az alternatív anyagokkal, a hagyományos textilmegmunkálási eljárások kombinálása a modern technikákkal mind egy-egy utalásként élne a kollekción belül.

A kollekcióról készült fotósorozat vezérfonala is ez volt. A kampányfotókon látható két fiú egy, a nézőt magával ragadó környezetet teremt meg, s egy békés, bensőséges hangulatot áraszt magából. Idillikussága a szemlélőt továbbgondolásra sarkallja, szokatlan képe figyelemfelkeltő módon megragad az emlékezetekben.

Hogyan választottad ki a modelleidet és csapatodat, akik a fotózás és a bemutató során a segítségedre voltak?

Közelálló barátok, korábbi ismerettségek és újonnan szerzett ismerősök segítettek, olyan emberek, akikben teljes mértékben megbízom, akik támogatására mindig számíthatok.

A divattervezésen belül miért éppen a férfiak öltözködésének kérdésköre érintett meg a legjobban?

Érdekesnek találom a férfi öltözetek időbeli és térbeli változásait. Napjaink férfi trendje különösen kedves számomra. A szakdolgozatomat is ez inspirálta, amelyben többek között a magyar paraszti kultúra férfi viseletdarabjait hasonlítottam össze a legújabb férfi kollekciók ruhadarabjaival. Igazán különös összefüggésekre lehet bukkanni a témában való elmélyülést követve.

Mit tartasz inspirálónak a magyar művészeti életben?

A magyar művészeti életben kiemelném a páratlan kultúrális kinccsel rendelkező múltat és a cselekvésre buzdító, mozgásban lévő jelen számomra inspiráló erejét.

Hogyan képzeled el a továbbiakban a szakmai fejlődésed?

A továbbiakban szeretnék gondoskodni a diplomamunkaként készített kollekcióm jövőjéről és mellette folyamatosan újabb és újabb tudással bővíteni az eddig megszerzett szakmával kapcsolatos tapasztalataimat.

Hogyan fogod tölteni a nyarad? Tervezedmár a következő projektedet?

Az idei nyarat három hónap szakmai gyakorlattal töltöm, emellett a divatbemutató utáni megkereséseknek teszek eleget. Jelenleg a diplomakollekció bővítését tervezem könnyedebb darabokkal, melyek feloldják az öt sziluettbe sűrített tömény mondanivaló leképezését.

Photo: Alexandrovna (Marinka Zsuzsanna Alexandrovna)
Hair: Brigi
Make up: Horváth B. Ágnes
Model: Mate @Wam Models 
Model: Leó
Model: Roberto  @Wam Models

Zsigmond Dora Menswear

Szöveg: Netta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.