SundayTunes #2 – The road is home

Hajnal 4 óra 1 perckor ülök fel az ágyamban az ébresztő hangjára, és a fotel szélére készített, kényelmes utazószett felhúzása után csupán egy parfümfújásnyi időm marad a zár elfordításáig. Kávét majd szerzek az egyik restiben. Zene nélkül azonban képtelen vagyok elhagyni a házat, főleg most, hogy jópár órányi utazás áll előttem.

Nyár van, hétvége is, bizonyára sokan eredtek most útnak ezekben a percekben is. Persze, nem arra a steril, katalógusból kiválasztott tengerparti repülőúton képzellek most el titeket. A bringa suhanása, a metrókocsik plüsshuzatai, a HÉV ajtajának jellegzetes hangú záródása, a gyorsvonatok elviselhetetlen kabinjai, az autópályák kilómétertáblái. Valljuk be, még a fapados járatok ülései közé préselődésnek is megvan a maga sajátos romantikája. Hogy miért is? Utazunk, hogy az állomásra érve a tömegből végre kiszúrhassuk párunk tekintetét, utazunk haza a szülői házba, egy vasárnapi ebédre, cipeljük hazafelé a sátrat egy végig tombolt fesztiválról, a reptéri buszon ülve várjuk, hogy megérkezzünk a kilóméterekre fekvő kiszemelt nagyvárosba, zötykölődunk haza az éjszakain egy jól sikerült este után, vagy a buszt megelőzve tekerünk hazafelé hajnalban, kevésbé szerencsés esetben az első buszra várva ér minket a reggel. Az elmúlt évek alatt baromi sokat utaztam egyedül, sokszor nem éppen jó kedvemből, s ez idén sem lesz másként. Gondosan összeválogatott albumok és mixek nélkül viszont most sem indulok neki az otthonomnak, az útnak. Úgynevezett utazós playlist következik.

1. Cut Killer – Nique La Police

Bevallom nagyon örültem ennek az új rovatnak, de amikor zenéket kell válogatnom, számomra óriasi stresszel jár. Kezdjünk is hát egy klasszikussal, amivel nehezen lőhet mellé az ember. A film, amiből kiragadtam ezt a zenei részletet, a La Haine 1995-ből Mathieu Kassovitz rendezése. A legutálatosabb vasárnapodból is hasznosan eltöltött napot varázsol, ha megnézed. A mellé passzoló editorialt sem kellett sokáig keresnem, mert az alábbi Steven Meisel anyag azok közé tartozik, amelyeket kapásból bármikor fel tudok idézni. A képaláírások egyébként linkként is funkcionálnak, érdemes végig nézegetni a teljes sorozatokat.

State Of Emergency by Steven Meisel for Vogue Italia September 2006

2. DJ Dodger Stadium – Love Songs

Nem muszáj ám csupa negatív érzéseket társítani a vasárnaphoz, így hát folytassuk is a nyár egyik hivatalos soundtrackjével, ami mindkinek a kedvét kellően meg fogja dobni. Persze, csak ha nem vesszük túl komolyan az egysoros dalszöveget, mert akár az ellenkezője is beállhat és akár melankóliába csöppenhetünk. Bár ezt kétlem. A klip sem utolsó, az egészet egy olyan kis távirányítású helikopterszerū szerkezetre rögzített kamerával vették fel, vágás nélkül, így az összhatás felér egy Los Angeles-i háztetőn végigchillezett délutánnal, a klip folytatásaként készült másik videóra pedig akár bulizhatunk is még egy keveset, ha nem lett volna erre elég a hétvége. Hozzá pedig itt is egy csodás Viviane Sassen sorozat, nem mással, mint Rajzák Kingával és egy bizarrul lenyűgöző stylinggal. Trópusi növények rulez a Kalifornia életérzés mellé. Sassen többi munkajáért böngésszétek egy korábbi posztunkat, az In and Out of Fashion-t. 

 Kinga Rajzak by Viviane Sassen for Pop Fall/Winter 2009

3. Norwell & S Olbricht – 12% Morphine

Nem titkoltan néhány magyar trekket is be akartam dobni a vasárnapi tutiba. Elsőként itt van két Farbwechsel kiadós srác közös albuma, akik egyben az alapítótagok is, s néhány éve már kiváló minőségű elektronikával és live actekkel örvendeztetik meg az arra kiéhezett közönséget. Ez az album számomra a jól sikerült bulik utáni hajnali/reggeli hazasétálásokat idézi. Talán éppen pár órája éltetek át valami hasonlót, szerintem a világon az egyik legjobb érzés. (Megjegyzés: hallgasd végig az egész albumot!) Ehhez már viszont erősen keresnem kellett a fotókat, ami akár csak halvány vázlata lehet ennek az igencsak nehezen definialható hangulatnak. Végül e taxi hátsó ülésén lőtt kép mellett döntöttem, amely egy partizás ihlette sorozat kiragadott darabja.

Party Girls: Caroline Brasch Nielsen And Charlotte Carey By Greg Kadel For Numéro #135 August 2012

4. Grand Mexican Warlock – Love Struggle

A magyar vonalat tovább erősítve itt a GMW-s fiúk várva várt második albuma, rajta egy klasszik gyötrődős trekkel. A címe akár az is lehetett volna, hogy Love=Struggle, ez talán még jobban is összefoglalja a témát. A mellékelt gyönyörű kép további hozzáfűznivalót nem is igényel, itt is figyel a falamon, ha bármikor emlékeztetőre volna szükségem.

The Performance Artist in i-D Magazine #319 Feat. Calder Kusmierski Singer & Alexandra Marzella by Daniel Jackson

5. Nina Kraviz – Fire

Végezetül egy aktuális nagy kedvencem, akinek zenéjére úgy is szoktak hivatkozni, mint “romantikus” techno. Azt hiszem, ezzel a stílussal egyenesen a szívembe is talált érzéki tánczenéje. Az pedig külön hozzáad live actjeihez, hogy keverés közben ō maga is gyakran igencsak érzéki táncba kezd. Ebben a videóban azonban Nina nem szexis énjét hozza, s nem is akar senkit megtáncoltatni, hanem az érzelmeket felhasználva az album utolsó számaként egy sebezhető, magára hagyott nő mutatja meg a másik oldalát. Persze, máskor az album más trekkjeire ér vidámabb hangulatba kerülni, mondjuk úgy az összes többire. Az alákerült elképesztően erős fotót egy ’90-es évekbeli editorialban találtam néhány hónapja és azóta is bármikor hosszasan el tudom nézegetni. Hát, így állt össze az én kis fashion mixtape-em, enjoy!

Netta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.