Skip to content

Tündérmese a divatról – Haute Couture Fall/Winter 2014 (Párizs)

Idén július 6-tól 10-ig rendezték meg a nagyszabású párizsi haute couture divathetet, melyen francia és olasz divattervezők is bemutatták exkluzív őszi-téli kollekcióikat. Az idei divathét is sok meglepetést, izgalmas megoldást és formabontó elemet tartogatott. Az egyedi és extravagáns darabok, a méregdrága alapanyagok, a tehetséges modellek és a celebinvázió a bemutatókon együtt tették a júliusi fashion weeket a divatújságírok kizárólagos témájává az elmúlt héten – mi sem hagyhattuk ki, hogy beszámoljunk róla.

Bennem az egész hét azt a benyomást keltette, mintha a tervezők közös megegyezés alapján egy tündérmese tematikára fűzték volna fel kollekcióikat, és a Disney csodálatos világát próbálták volna a kifutóra varázsolni. A részletekig kidolgozott ruhadarabok, a finom és minőségi anyagok, az apró gyöngyök és gyémántok mind-mind ezt a fairytale konceptet erősítették, és azt bizonyították, hogy az haute couture divathét az, aminek a bűvöletébe érdemes bekerülni.

Másrészt nem lehet nem észrevenni, hogy legtöbb tervező régebbi korok trendjeihez nyúlt vissza, a múltba tekintett inspirációért, és összességében megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a híres 21. századi high fashion nem más, mint az elmúlt korok divatjának és inspirációinak BEST OF gyűjteménye.  Rövid összefoglalás következik a fashion week öt napjának legizgalmasabb darabjairól és kollekcióiról.

Július 6.

A Versace célja az volt, hogy bizonyítsa: az haute couture is lehet modern, sőt, annak is kell lennie. A ruhák elegánsak, de mégis merészek, vad és különleges kivágásokkal, hasítékokkal, csípővillantó szoknyákkal, Swarovski kristályokkal, láncokkal, üde színekkel és némi szőrmével felturbózva.

atelieratelier2 atelier3atelier4

Július 7.

Az haute couture esetében fektethetjük a hangsúlyt a minél magasabb szintű eleganciára és kifinomultságra, de akár szembe is mehetünk ezzel a tendenciával, az extremitásra koncentrálva, ahogyan Marco Zanini, a Schiaparelli tervezője is tette. Túldíszítettség, a konformizmus dacos elítélése, meglepő és provokatív kombinációk jellemzik a Schiaparelli kollekciót, erőteljes vizuális hatást gyakorolva a nézőre. Mégis imádjuk ezt a magával ragadó, eklektikus káoszt, ami a teljes merevség és a szárnyaló képzelet között egyensúlyozgat. Színvilágában is ez az ellentétesség dominál: a sötét, mély színeket – fekete, sötétkék, padlizsán – vibráló tűzpirossal, királykékkel és pinkkel társítja. Az anyaghasználat gazdag, változatos, és kísérletező – találkozhatunk kasmírral, bársonnyal, organzával, szaténnal, nercbundával, sőt, még strucctollakkal is.

schiaparellischiaparelli2 schiaparelli3schiaparelli4 schiaparelli5schiaparelli6

Az On Aura Tout Vu a színárnyalatok és árnyékok játékával hozta létre pompás ruhakölteményeit, és izgalmas, jégcsapot idéző betoldásokkal tette feszültebbé, merevebbé, hűvösebbé az atmoszférát. A vad lábbelik és gumicsizmák sikkes selyemruhákkal társítása, a modellek erős, füstös sminkje és a szigorú hajköltemények bennem egyfajta futurisztikus „jégkirálynős” impressziót keltenek. A rendhagyó kollekcióról készült képeket megnézheted itt.

A Christian Dior kollekció nem pusztán egy divatbemutató, sokkal inkább egy mélyreszántó haute couture tanulmány, a divattörténet egyes fejezeteitől a modern korig. Raf Simons kreatív direktor elárulta, hogy valami igazán up-to-date komponenst szeretett volna old school effektekkel társítani, ennek céljából vizsgálta a különböző korszakok egymásra épülését, a múlt befolyását a jövőre. A kollekció nyolc különböző témára építve repít minket keresztül a divat meghatározó korszakain, a 18. századi udvari viselettől kezdve az első űrhajós uniformisokig. A Dior bemutató egy igazi időutazás, mely bebizonyítja, hogy a jelen tulajdonképpen a múlt megközelítése egy új perspektívából, modern eszközökkel és megoldásokkal. A dramatikus, légies sziluettek lágy színekkel való egyvelegét nem lehet ignorálni – szeretni kell!

diordior2 dior3dior4 dior5dior6

Sosem volt még annyira menő – nem alvás céljából – pizsamát ölteni, mint amennyire a Giambattista Valli haute couture showján. A divatház híres arról, hogy szereti meglepni, megigézni és meghökkenteni a publikumot, így meg sem lepődtünk, hogy az őszi-téli couture bemutatón pizsamafölsőt idéző topokat párosított habos, báli szoknyákkal és fejkendőkkel. A nagy képzelőerővel rendelkező, álmodozó dizájner imádja annak a nőnek a gondolatát, aki „hivatalos egy vacsorára, de ugyanakkor kicsit fáradt, ezért egy kényelmesebb ruhadarabot választ, amitől hirtelen jobban is érzi magát”. Ennek szellemében alkotta meg ezt az elegáns és szofisztikált kollekciót, amelyben az őt inspiráló nagy múltbéli mesterekre jellemző luxust és kifinomultságot ötvözi a modernkori kifutói trendekkel.

giambattistagiambattista2 giambattista3giambattista4 giambattista5giambattista6

Az Alexis Mabille hibátlanul szemlélteti a férfi ruhadarabok behatolását a női ruhatárba, ezzel egy igazi 21. századi mindenütt jelenlévő trendhullámot megragadva. Az úgynevezett boyfriend stílus már az elmúlt években is nagy népszerűségnek örvendett, de az haute couture világába ezzel a kollekcióval tört be igazán – és nem bánjuk, hogy így történt! A koncepció alapötletét egyébként Susan Sontag egy idézete adta, ami így szól: “what is most beautiful in virile men is something feminine; what is most beautiful in feminine women is something masculine”, azaz a férfias férfiak legjobb kiegészítője némi nőies jelleg, a nőies nőké pedig valamilyen maszkulin elem. Így történt, hogy a lágy és sikkes selyem-, csipke- és szaténruhákat, köpenyeket markáns vonalak közé szorították, szőrmével és bársonnyal párosították.

alexisalexis2 alexis3alexis4 alexis5alexis6

Július 8.

Ha a Chanelről van szó, tudjuk, hogy semmi sem lehetetlen, Karl Lagerfeld skilljeinek és kreativitásának köszönhetően. Ő maga így foglalta össze modern haute couture kollekcióját: „mintha a barokk és Le Corbusier találkoztak volna”. A kollekció a 18. század díszítettségének és excentricitásának egyesülése és együttélése Le Corbusier francia építész munkáival, a divat nyelvére lefordítva. A tervező által elképzelt nő egy modernkori Marie Antoinette punk szívvel, zilált hajjal és gazdagon díszített, finoman hímzett, lenyűgöző textúrájú ruhákkal. Szerinte az haute couture folyamatos megújulásának lehetősége az apró komponensekben rejtőzik, és mint láthatjuk, a Chanelnél minden opciót maximálisan ki is használnak. Az ezüstös-kékes színárnyalatú, habos és flitteres darabok a Kis Hableány sellővilágába repítenek, tovább gazdagítva a fashion week tündérmese jellegét.

chanelchanel2 chanel3chanel4 chanel5chanel6

A Bouchra Jarrar őszi-téli haute couture kollekciója könnyű selyemanyagokkal operálva, a modernizmus jegyében született, s egy igazi letisztult és elegáns atmoszférát varázsolt a párizsi kifutóra. Az egyszerű, élükre vasalt, natúr színű nadrágokhoz aszimmetrikus, szabálytalan formájú felsőrészek társulnak, az állatminták, a bőrmellények és a dzsekik pedig némi vagányságot és sportosságot is csempésznek a kollekcióba.

bouchrabouchra2 bouchra3bouchra4

Felvillanyozó színek világítják meg a sötét tónusú Julien Fournié univerzumot – a kollekció elmaradhatatlan eleme a kontraszt, nem csak a színeket illetően. Egyaránt találkozhatunk szűkebb, övekkel összefogott darabokkal és hatalmas, maxi hosszúságú, bő szoknyákkal is. A fénylő felületeket és a szikrázó rátéteket opálos anyagok ellensúlyozzák, a vad hasítékok és kivágások merészségét pedig hatalmas ékszerek hozzáadásával igyekeztek némileg konszolidálni. Képek a kollekcióról itt.

Giorgio Armani búcsút intett az egyszerű, letisztult daraboknak és színeknek, az Armani Privé kollekcióban igazi partydresszeket vonultatott fel, a merész vörös szín és a tüll bőséges felhasználásával. Habos kreációkban nem volt hiány, ahogyan extravagáns fejdíszekben és rendhagyó megoldásokban sem. Mindent összevetve a kollekció túl izgalmas ahhoz, hogy szavakkal kifejezzem, beszéljenek a képek!

armaniarmani2 armani3armani4 armani5armani6

Sok esetben a helyszín és a díszlet is rengeteg pluszt ad egy-egy bemutatónak – így történt ez az Alexandre Vauthier bemutatón is, ami a szó szoros értelmében show volt. A pirosas fények egy forró, tüzes környezetet idéznek a kifutóra, amitől az egyébként is vagány ruhák még izgalmasabbnak hatnak. Az átlátszó, nem megmutató, de erősen sejtető anyagok és formák, a merész dekoltázsok, a földet söprő anyagok, a villogó sárga szín használata és az aszimetria teszik ezt a kollekciót a fashion week egyik legjobbjává.

vauthiervauthier2 vauthier3vauthier4

Július 9.

A Maison Martin Margiela haute couture darabjait egyfelől a távoli Japán kultúrája inspirálta – a kimonók láthatóan fontos kiindulási pontot jelentettek. Másfelől a nagyon is nyugati mix&match vonal és némi szürrealista ihlet is felfedezhető a kollekcióban.

margielamargiela2 margiela3margiela4 margiela5margiela6

Nem véletlen, hogy az Elie Saab világszerte az egyik legkörülrajongottabb divatház: kollekciói és bemutatói sosem okoznak csalódást, sőt, évről-évre felülmúlják korábbi alkotásaikat. A legújabb haute couture darabok megtervezésekor minden idők egyik legnagyobb sikerű Disney meséje, illetve annak egyik főszereplője szolgált inspirációként. Nem nehéz kitalálni, hogy a Jégvarázsról van szó és a rajzfilm csinos királynőjéről, Elsáról. A jégcsapokat idéző halványkék, a gazdagon díszített selymek, a hosszú ujjú, de könnyed ruhák mind az említett animációs filmre utalnak vissza. Természetesen a kollekció ugyanúgy imádnivaló akkor is, ha a Jégvarázs kimaradt az életünkből, hiszen Swarovskitól fénylenek, kristályok világítják meg és gyöngyök teszik ragyogóvá az Elie Saab mesebeli estélyi ruháit.

elieelie2 elie3elie4 elie5elie6

Első blikkre puritán sikk, második ránézésre geometriai alakzatok és érdekes minták formabontó egyvelege: ez a Vionnet. A tervező kezei között a gyönyörű organza háromdimenziós, a női testet körbeölelő origami alkotássá lényegül, a szatén anyagok kontrasztos színekkel és változatos eséssel, redőzettel válnak játékossá, az innovatíc textilanyagokat klasszikus pliszírozással mixelik, ezzel hűek maradva a márka örökérvényű koncepciójához és Margaret Vionnet kifinomult ízléséhez és elképzeléseihez.

vionnetvionnet2

Természetesen a mesevilágnak is van sötét oldala: ebbe nyújt betekintést a Jean Paul Gaultier izgalmas és hajmeresztő showja. A kollekciót az Angelina Jolie főszereplésével készült Demóna című film és a vámpírok misztikuma ihlette, ebből kiindulva a ruhadarabok egy darkos, melankolikus világot keltenek életre. A színvilág igen változatosra sikeredett: a vérvöröstől az egészen szűzies fehérig terjedt a skála, s természetesen nem maradtak ki a metálos ezüstszínek és a sátáni fekete sem. Mindezzel a tervező egy sötét, goth hangulatot bűvölt a kifutóra, teljesen hűen megidézve a Csipkerózsika főgonoszát.

gaultiergaultier3 gaultier4gaultier5 gaultier6gaultier2

Talán a fashion week legemlékezetesebb pillanata volt, amikor a show lezárásaként Conchita Wurst – az idei Eurovíziós Dalfesztivál legmegosztóbb szereplője és egyben győztese – vonult végig a kifutón egy fekete esküvői ruhában.

gaultier7

A Valentino a pogány istennőket, ókorból merített inspirációját és a pre-rafaelita festők művészetét jelenítette meg a kifutón egy romantikus, könnyed és elegáns kollekció keretében. Domináns színként kapott helyet a fehér, mely az antik hellén és római divatot idézi, ezzel is hangsúlyt fektetve a klasszikus női szépség és kifinomultság örökérvényűségére. Meghatározó lábbeli a modelleken a gladiátorok viseletét felelevenítő szandál, amely szintén kétezer évvel ezelőttre repít minket vissza. A zöld környezet, a modelleket körbeölelő levelek még autentikusabbá, természetközelibbé tették a bemutatót, az erdei miliőt vetítették a kifutóra.

valentinovalentino2 valentino3valentino4 valentino5valentino6

A Viktor&Rolf igazán mókás kedvében lehetett, mikor haute couture kollekcióját megalkotta, mely a gyakorta használt a vörös szőnyegen kifejezést a vörös szőnyegben-re változtatta. Modelljei hatalmas vörös és narancssárga, szőnyeget idéző leplekben, óriási masnikkal átkötve vonultak fel, ami némileg komikus; egy kicsit komolytalan, de inkább zseniális. A látszólag varrások és vágások nélküli, oversized anyagok mesteri formákat, művészi sziluetteket hoztak létre. Imádtam a kollekciót eredetiségéért, energiájáért és a red carpet mánia visszafogott kifigurázása miatt is.

viktorviktor2 viktor3viktor4

Július 10.

Zuhair Murad nem véletlenül az egyik kedvenc divattervezőm – a libanoni dizájner képzelete szüntelenül szárnyal, s egyre varázslatosabb kollekciókkal rengeti meg a divatvilágot. 2014-es tavaszi-nyári couture kollekciója kapcsán szerettem bele a munkáiba, de a legújabb, a párizsi haute couture divathéten bemutatott ruhái sem okoztak csalódást. Tetszett, hogy most nem a nude árnyalatokra fektette a hangsúlyt, sokkal inkább egy gazdag színvilágot jelenített meg, a kék, a piros és az ezüst legszebb tónusaival. Az elegáns kollekció főszereplői a gazdag kő- és flitter dekorációk, melyek geometriai formákat, hullámokat és spirálokat varázsolnak az egyes ruhákra. Ezek a grafikai elemek teljes harmóniát alkotnak a ruhadarabok struktúrájával, azok aszimmetrikus redőzetével és instabil vonalaikkal. A kollekció darabjait a Zuhair Murad esetében már szinte ikonikussá vált vékony övek fogják össze és vonják keretbe.

Zuhair Murad : Runway - Paris Fashion Week : Haute-Couture Fall/Winter 2014-2015Zuhair Murad : Runway - Paris Fashion Week : Haute-Couture Fall/Winter 2014-2015 Zuhair Murad : Runway - Paris Fashion Week : Haute-Couture Fall/Winter 2014-2015 Zuhair Murad : Runway - Paris Fashion Week : Haute-Couture Fall/Winter 2014-2015

Még több képért látogass el az olasz Vogue weboldalára.

Fairytale about fashion – Paris Haute Couture Fashion Week 2014/2015 Fall/Winter

Between the 6th and 10th of July took place this year’s elegant and monumental F/W haute couture fashion week. Even though we were not able attend the fashion shows in Paris, we followed the events online and collected all the fascinating inspirations and details in one exciting post. A lot of shows evoked fairytales, princesses and a magical, imaginary world, such as Maleficient-inspired Jean Paul Gaultier collection, or Elie Saab’s wonderful dresses summoning Frozen’s frosty universe.

Watching these shows attentively I suddenly managed to understand haute couture’s actual point and its importance: haute couture is nothing else, but a best of collection lining up the most delicate and sophisticated trends from the past. For more pictures and further information about these amazing collections visit italian Vogue’s website.

Képek innen, innen, innen és innen.

Szöveg: Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s