Magritte X Opening Ceremony – Viselhető művészet

Mit szólnátok, ha azt mondanánk, mostantól magatokon viselhetitek kedvenc festményeiteket? A múzeumi ajándékboltok már régóta támogatják az elképzelést – egy nagyszabású kiállítás után nem győzünk az adott festő képeinek printjeivel díszített pólók, sálak, tote bagek sokaságából válogatni. Annak, ami most következik, semmi köze a múzeumshopokhoz, a festészethez ellenben annál inkább. Jöjjön egy izgalmas ruha- és cipőkollekció egyenesen René Magritte festővásznáról.

Kétségtelen, hogy a divattervezés legszignifikánsabb inspirációjaként mindig is a képzőművészet szolgált, és valószínűleg ez a jövőben sem fog változni. Nem példa nélküli ugyan, de ritkább, hogy egy-egy művész alkotásai nemcsak ihletforrásként, hanem egészen konkrétan díszítőelemként is megjelennek a kollekciókban. Az Opening Ceremony nevű brand célja azonban éppen ennek a vonalnak az erősítése volt akkor, amikor úgy döntött, összeáll a Magritte alapítvánnyal, és a szürrealista művész legikonikusabb képeit printeli különböző ruhadarabjaira. A kollaborálás eredményét a wearable art – azaz viselhető művészet – szlogennel hirdetik, ami tökéletesen kommunikálja a projekt koncepcióját.

magritte15

A kollekció megtervezésekor a legnehezebb mozzanat a képek kiválasztása volt: Magritte munkássága olyan komplex és változatos, hogy Humberto Leonnak, az Opening Ceremony alapítójának igazán nagy fejtörést okozott mindössze 12 festmény kiválasztása a szerteágazó életműből. Végül olyan híres és jelentős festmények mellett döntött, mint a The Lovers (1928), a Sheharazade (1950) vagy a Hegel’s Holiday (1958). Az Opening Ceremony weboldalán azon kívül, hogy megrendelhetjük a különleges szürrealista printes pulóvereket, nadrágokat, dresszeket, a belga festő képeiről is bővebben olvashatunk – ezzel nem csak ruhatárunk, hanem ismereteink bővítéséhez is hozzájárul a márka, ráadásul így mindenki tisztában lehet azzal, mit is visel pontosan.

loversmagritte16  magritte5seherezade  hegelmagritte4

Az egyes darabok nem csak kaptak egy Magritte festményt a felületükre, hanem anyagukban és formájukban is tökéletes párhuzamot alkotnak az adott kép témájával. Így például a Hegel’s Holiday inspirálta szoknya nem csak esernyőformájú, de még az eszköz poliészter anyagát is megidézi. A neoprén használata nagy szerepet játszott a képek autentikus ábrázolásában: az anyag tökéletesen visszaadja a Magritte -festmények gazdag és élénk színvilágát, s kifejezetten alkalmas az olyan strukturált, oversized sziluettek megformálására, mint amilyen például a Les Belles Relations (1967) képével díszített póló.

hegelsh

magritte8lesbelles

A Sheherezade című kép volt a tervezők egyik kedvence, amit nagyon sok darabba beleépítettek, akár logó formájában is, így például a La Cascade képpel díszített dzsekiken és bermudákon is megjelenik a Seherezádé-arc. A Sheherezade-féle printes ujjatlan ruhát félgyöngyökkel díszítették, ezáltal alakítva a tengerparti látványt háromdimenzióssá és még realisztikusabbá. Az eredeti kép kidolgozottságát és dimenzióit a ruhán is próbálták érzékeltetni.

thecascadecascmagritte17 magritte11

Az artisztikus divat koncept több márkát is megfogott, így történt, hogy a Birkenstock, a Vans és Manolo Blahnik csatlakozásával a ruhákhoz passzoló cipőkollekció is megszületett. Mostantól bárki viselheti a szürrealista fotókat Birkenstock klumpákon, Vans sportcipőin vagy akár Manolo Blahnik körömcipőin is.

magritte9

magritte10

manolo

Elsőre talán kicsit ijesztőek a kollekció egyes elemei, de Manolo Blahnik is megmondta: bárki viselheti a kreációkat, akinek van egy kis fantáziája! A ruhák szürreálisak, mókásak és gyönyörűek: az én szememben minden egyes darab 10/10, s imádom a gondolatot, hogy a jövőben egy hasonlóan izgalmas kollab eredményeként Dalí vagy Schiele képeivel is találkozhatok a webshopokat böngészve.

magritte6magritte7

ladoublerealite magritte3

magritte13blowtotheheart theladderoffire

magritte14

magritte2

Thanks to a unique collaboration between Opening Ceremony and Magritte foundation now we can wear the great belgian surrealist, René Magritte’s paintings on our clothes. 12 iconic paintings – such as The Lovers (1928), Sheharazade (1950) and Hegel’s Holiday (1958) – were chosen to be printed on sweaters, trousers and dresses.  If you visit Opening Ceremony’s website, you can not only order these wonderful items, but read more about Magritte’s artworks, so you can learn more about what you wear. Vans, Birkenstock and Manolo Blahnik also liked the idea of “wearable art” so much they joined the collab – now artistic sneakers, clogs and high-heels are available too. According to Manolo Blahnik these creations are surreal and fun, and they can be worn by anyone who has vivid imagination.

Képek innen, innen és innen.

Szöveg: Alexandra

2 thoughts on “Magritte X Opening Ceremony – Viselhető művészet

  1. “A kollaborálás eredményét a wearable art – azaz viselhető divat – szlogennel hirdetik” Nem viselhető divat, abban mi lenne a pláne? Viselhető művészet. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.