Gonnabees #10 – Interjú Halász Jácint divatfotográfussal

Máris egy újabb résszel jelentkezik Gonnabees sorozatunk, amelyben most ismét egy frissdiplomás tehetséget mutathatunk be nektek, Halász Jácint személyében. Neve talán még nem cseng olyan ismerősen, azonban az Instagramon @travis_truelove néven már többen összefuthattatok munkáival, hiszen a fiatal művész szépszámú követővel rendelkezik. Én személy szerint néhány éve a tumblren figyeltem fel letisztult divatfotóira, és azóta kiderült, hogy érdemes volt követni munkasságát, mivel azóta is  határtalan perfekcionizmussal készíti képeit. Lássuk, mit tud nekünk mutatni és hogyan tekint az előtte álló karrierre!

Hol nőttel fel és mennyire volt számodra inspiráló ez a környezet ahhoz, hogy később kreatív foglalkozást válassz magadnak?

Erdélyben születtem, Zilahon, ez egy kisváros Kolozsvártól körülbelül 80 km-re. Világéletemben érdekelt a művészet. Amióta az eszemet tudom, csak rajzoltam, festettem, agyagoztam, aztán jött a képbe a fotó, szóval a hely annyira nem is játszott közre – születhettem volna bárhova, úgy gondolom, fotózással foglalkoznék akkor is.

A fotográfián belül miért éppen a divat- és portréfotózás érintett meg a legjobban? Volt valamilyen meghatározó élményed a döntés előtt vagy jött magától?

Mikor megkaptam az első DSLR fényképezőmet, leginkább a várost fotóztam, aztán kezdtem el egyre inkább emberközpontú témákkal foglalkozni. Végül így találtam magamra a divatfotográfiában. Szeretek csapatban dolgozni, és kreatív emberekkel körülvenni magam, mert ők is inspirálnak. Továbbá nagy gyengém a női szépség.

Mit gondolsz, mik a munkáid sajátos ismertetőjegyei?

Nem érzem azt, hogy lenne még kifejlett stílusom, bár sokan mondják, hogy egyre inkább felismerhetőek a képeim, amit jó érzés hallani. Nagyon perfekcionista vagyok, ezért vizuálisan a tökéletességre való törekvés számomra nagyon fontos. Szeretem a letisztult, geometrikus kompozíciókat, előszeretettel ötvözöm a különböző művészeti korstílusokat munkáimban.

A honlapodon szereplő editorialok hova készültek?

Nagyon elfoglalt voltam mostanában a munka meg a diploma miatt, szóval elég rég volt frissítve az oldalam. Nagyon változó, van ami saját ötlet volt és “just for fun” alapon készült, volt ami megrendelésre, sok teszt fotóm van ügynökségeknek. Most, hogy vége a sulinak, teljes erőbedobással csak a saját munkáimra fogok tudni koncentrálni. Több magazinnal is kapcsolatba kerültem, sok szép anyag várható a közeljövőben!

Mit tartasz fontosnak, szükségesnek egy jó kép vagy sorozat elkészítéséhez?

A divatfotográfia nagyban csapatmunka, szóval elsődlegesen egy jó csapat kialakítása a legfontosabb! A styling, smink, haj egyaránt elengedhetetlen. Mint fotós az én feladatom kiválasztani egy projekt előtt a megfelelő embereket, odafigyelni mindenre a legapróbb részletig bezárólag. Ez a másik része a divatfotónak, amit szeretek: a munka előtti szervezkedés.

Az eddigiek során kialakult már egy csapat, akikkel szívesen dolgozol?

Vannak páran, akikkel szívesen dolgozom együtt. Általában a stylistom Urbányi Barbara, aki rengeteget segít nekem, két sminkes van, akikkel szintén nagyon jól megértjük egymást: Galambos Eszter és Schneider Anna. Elsőszámú fodrászom Fábián Zsanett. Ők azok, akikkel leggyakrabban együtt szoktam dolgozni, de mivel mindenki eléggé elfoglalt, sokszor változó a csapat felépítése.

Hogyan választod ki a modelleidet?

Nálam az elsődleges mindig az arc, fontos, hogy lássak valamit a tekintetében, ami megindít. Persze, ez  függ a koncepciótól, hogy mi az, amit szeretnénk.

Idén vagy végzős a BKF Fotográfia szakán. Mi volt a szakdolgozatod témája? Mesélj a diplomamunka-fotózásodról!

Jelentem, LEDIPLOMÁZTAM! Mostmár hivatalosan is fotográfus vagyok, nem mintha olyan sokat számítana a papír, haha. A szakdolgozatomat a japán kortárs fotográfiáról írtam. A diplomamunkám pedig a Trauma címet kapta, leginkább a szexuális zaklatással foglalkozik, ezt próbáltam a megrendezett fotó segítségével finom érzelmek és gesztusok segítségével ábrázolni.

Mi a véleményed a jelenlegi magyar fotográfiaoktatásról?

Részemről a BKF-es fotográfia oktatásról tudok beszélni, az évek során azért sokat tanultam ott, nagyon jó tanároktól kaptuk az alapot, és ami a technikai felszereltségét illeti, a BKF az egyik legjobb az egész országban. A művészeti kar a BKF-en még elég új, az idei tagozat volt a második, aki diplomát szerezhetett BA képzésen. Természetesen van hova fejlődni. Ráadásul, ez nem az a terület, ahol a papír a mérvadó, nem attól lesz valaki jó fotós.

Van olyan dolog az eddigi életeben, amit szerinted a fotózásnak köszönhetsz?

Nagyon sok barátot szereztem a munkák során, már csak ezért megérte!

Mi az, ami a munka után kikapcsol?

Nagyon változó, néha egy jó buli, néha valami nyugis baráti találkozás vacsival egybekötve, sport, zenehallgatás, vagy, ha rajzolok vagy magamnak fotózok. Szeretem a munkámat, sokszor nem is úgy tekintek rá, mint egy munkára, és ez a legjobb benne! Azt csinálom, amit szeretek, közben pedig pénzt is keresek vele.

Hogyan képzeled el a tovabbiakban a szakmai fejlődésed?

Az elmúlt pár hónapban a diploma volt az elsődleges, erre kellett koncentrálnom, sajnos nem is fotóztam magamnak semmit. De most, hogy vége vége, szabadjára engedhetem kreativitásom, megszabadulhatok a feltorlódott frusztrációmtól, és éjjel-nappal fotózni fogok! Szeretnék több konceptualitást belevinni munkáimba, új emberekkel dolgozni, több stábot összerakni, hogy folyamatosan pörögni tudjak. Mindenképp külföld felé akarok nyitni, utazni és fotózni… Az elmúlt pár hónapban megkeresett több külföldi ügynökség, kezdetnek ez egy nagyon jó lehetőség lehet.

Hogyan fogod tölteni a nyarad? Tervezed már a következő projektedet?

Nagyon sok munkával remélhetőleg! De azért jut majd idő pihenni és utazni is, két hét múlva megyek Barcelonába, aztán Erdélybe, majd Berlinbe, ha minden igaz. Jót fog tenni, hogy kicsit kimozdulok a mindennapi közegből. Rendeteg ötletem van, csak le kell ülnöm, és kicsit rendszereznem kell a gondolataimat.

http://jacinthalasz.com

http://jacinthalasz.tumblr.com

Szöveg: Netta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.