Skip to content

The Weather Diaries – Nordic Fashion Biennale

A divatvilág a nyugati metropoliszokat jelölte ki kulturális és gazdasági hegemóniájának bázisaiul, amelyek azonban szűkös határokat szabnak az európai identitástól merőben különböző kulturális gyökerű keleti, de leginkább a skandináv designerek érvényesülésének. Miközben a ’80-as években a japán avantgard ‘black on black’ mozgalma újradefiniálta a nyugati divat fogalmait, valamint a Keletről gyakran tévesen kialakított posztkolonialista prekoncepciókat, addig a távoli, északi szigetcsoportok zárt és megragadhatatlan világa a mai napig jelöletlenül várakoznak a Voguepedia turning points-kronológiájának perifériáján.

A 3. alkalommal megrendezett Nordic Fashion Biennale a kortárs skandináv divat helyzetének bemutatására tesz kísérletet, olyan kérdések körbejárásán keresztül, mint az északi designerek önmeghatározásának földrajzi jelentősége a távoli, folyton változó nyugati divattal szemben, a fenntarthatóság jelentése ebben a kontextusban, valamint a tervezői munka során felmerülő kulturális örökségvédelmi stratégiák interpretációs lehetőségei.

A Frankfurt központú biennále kurátorai az amerikai-ausztrál Sarah Cooper és Nina Gorfer művészpárosa, akik az elmúlt két évet a skandináv divat szokatlan vizualitásának feltérképezésével töltötték, hogy kutatómunkájuk eredményeként, egy összegező kiállítás keretein belül bemutathassák az Izlandon, Grönlandon, illetve a Feröer-szigeteken megismert fiatal designer generáció 12 képviselőjének különleges munkáit.

A biennále részeként a Museum Angewandte Kunstban megrendezett The Weather Diaries kiállítás e három népcsoport földrajzi és egyben metaforikus elszigeteltségére reflektál a Cooper&Gorfer táblaképnagyságú narratív fotóival, ruhaobjectekkel, illetve installációs művekkel. A kurátorok és a művészek kollaborációjaként létrejött kiállítás különböző médiumokat felvonultató szimbiózisa, valamint a biennálet alkotó szimpóziumok, workshopok és prezentációk ennek a régiónak a szélsőséges éghajlati jellegzetességeinek kulturális identitást formáló erejét mutatják be. A természet és az időjárás hívószavai köré felépített biennále, ugyanis a nyugati divat szezonális trendekre építkező konvencionális metódusa helyett egy saját erőforrásokból építkező tervezői folyamatban definiálja újra az olyan tradicionális nyersanyagok felhasználási technikáit, mint a Feröer-szigeteki gyapjú, az izlandi sarki róka prém, vagy a grönlandi fókabőr motívumai.

A szervezők reményei szerint a három évente megrendezett skandináv biennále, valamint a kiállítások anyagából készült könyvek lehetőséget teremthetnek ezeknek az alkotóknak, hogy kilépve a terra incognita kategóriájából bekerülhessenek a divat diskurzusába.

Kiállító művészek: Barbara í Gongini (FO), Bibi Chemnitz (GL), Cooper & Gorfer (US, AT), Guðrun & Guðrun (FO), Hrafnhildur Arnardóttir a.k.a. Shoplifter (IS), Jessie Kleemann (GL), JÖR by Guðmundur Jörundsson (IS), Kría (IS), Mundi (IS), Najannguaq Lennert (GL), Nikolaj Kristensen (GL), Rammatik (FO) és STEiNUNN (IS).

The Weather Diaries, Nordic Fashion Biennale by Cooper & Gorfer from Gestalten on Vimeo.

www.facebook.com/nordicfashionbiennale

Képek innen, innen és innen; szöveg: Bea

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s