Workout Session – Sportruházat David Lynch rendezésében

A különböző művészeti ágak és szakmák közötti átjárhatóságot manapság már eszünkbe sem jut megkérdőjelezni. A modellekből énekesekké, az énekesekből színészekké, a színészekből divattervezőkké avanzsálás mindennapos történet. Annak sincs semmi akadálya, hogy egy filmrendező egyik napról a másikra előrukkoljon egy ruhakollekcióval, így meg sem lepődtünk, mikor David Lynch ezt meg is tette. Állj! Azért egy kicsit mégis meglepődtünk, még szerteágazó karrierjének ismeretében is. Hogy is jutottunk idáig pontosan?

David Lynch amerikai filmrendező, akinek nevét többek között a Twin Peaks tévésorozat, a Dűne, a Kék bársony és a Mulholland Drive filmek kapcsán ismerhetjük. Ugyan sok Oscar-jelölése közül egyet sem sikerült díjra váltania, Veszett a világ című alkotásával 1990-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát, 2006-ban pedig a Velencei Filmfesztivál életműdíját, az Arany Oroszlánt. De Lynch nem elégedett meg a filmezés terén elért sikerekkel.

Rövid időn belül a zeneipart is meghódította, és úgy tűnik, hogy lehetőségei kimeríthetetlenek: 2011-ben Crazy Clown Town, majd 2013-ban The Big Dream címmel albumot adott ki, közös felvételt készített Lykke Li-vel, klipeket rendezett Mobynak, az Interpolnak és a Nine Inch Nails-nek, és még remixkészítéssel is próbálkozott.

Mindeközben volt ideje egy saját nevével fémjelzett kávémárkát is a piacra dobni – de köztudottan kávéfanatikus lévén ez egy teljesen elfogadható lépés volt részéről. Egy fokkal váratlanabbul ért azonban, amikor a David Lynch név és a női sportruha tervezés szerepelt egy mondaton belül. Akkor a hosszúra nyújtott, feszültségkeltő expozíció után most a lényegre is térek: David Lynch legújabb projektjeként nőknek tervezett workout öltözékeket, a Live the ProcessRobyn Berkley PR veterán idén alakult wellnessközpontú, sportruházatot árusító márkája – közreműködésével. A brand februárban debütált a new yorki Barney’s-ban, és meglepően nagy sikert aratott – kollekciójára a Net-a-Sporteren két napon belül rákerült a sold out címke.

alyssadavid

De térjünk vissza a David Lynch kapszulakollekcióra. A hír becsapós: a workout kollekció valójában Alyssa Miller modell, a Live the Process és a David Lynch alapítvány kollaborációjának eredménye, a filmrendező – bár a Kenzo 2014-es őszi-téli kollekciójának kapcsán már ismerkedett a divat világával – valójában egy darabot sem tervezett maga. A David Lynch alapítvány 2005 óta rendkívüli ütemben fejlődik és bővül, többek között hajléktalanok, háborús veteránok, autisták, poszttraumatikus stressz szindrómával küzdők és erőszak áldozatainak segítését tartják szívügyüknek.

Robyn Berkley személyes érdeklődéséből fakadóan a kollekció a transzcendentális meditáció promóciója is egyben – így kerül a képbe David Lynch, aki maga is a módszer gyakorlója 1973 óta, illetve a már említett alapítvány, ahol szintén előszeretettel alkalmazzák a meditációs gyógymódot. A tervezést az „ugrás az óceánba”-életérzés inspirálta, ez magyarázza a virágos printek halványkék és szürke színvilágát. A kapszulakollekció mindössze hat darabja között találunk sportmelltartókat, geometrikus, magasderekú leggingeket, rövidnadrágot és egy egyszerű fehér pólót is, melyen a Change Begins Within felirat áll – tökéletesen harmonizálva a meditációs koncepcióval.

geometriclegginglegging davidlynchthsirt

Aki igazi Lynch-lányként szeretne edzeni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a virágos textúrájú darabok árai 100$-200$ között mozognak. Amennyiben mégis elszántak vagyunk, a ruhákat a Live the Process weboldaláról rendelhetjük meg. A befolyt bevétel egy részét erőszak áldozatainak támogatására fordítják, így közvetetten minden vásárló részese lehet egy kollektív jótékonysági akciónak. A kollekció szellemisége és alapötlete egyébként nagyon tetszik, a meditációs témától elkezdve egészen a pénz jótékony célra való felajánlásáig, magukat az elkészült ruhadarabokat azonban egyáltalán nem tartom korszakalkotónak vagy kiemelkedőnek. Ettől függetlenül a kapszulakollekció sikerében egy percig sem kételkedem.

corsetbraandleggingscoopbra

We all know David Lynch: the name behind such classics as Blue Velvet, Dune, Mulholland Drive and the famous television series Twin Peaks. Although he was not satisfied with a fantastic career as a director – he also discovered the music industry, then made his own coffee brand and now he breaks into the fashion industry with designing women’s sportswear. Wow, impressive.

Actually he didn’t design any of the pieces, but the collection was the result of a collaboration between his foundation – David Lynch Foundation -, a lifestyle brand called Live the Process and Alyssa Miller model. David Lynch Collection promotes the practice of Transcendental Meditation. The prices vary between 100$-200$ and a portion of the proceeds will be donated to support victims of abuse. So if you want to be a Lynch-girl and the same time support a good cause, visit the website of Live the Process and order some of these floral workout pieces.

Képek innen és innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.