Vitrinben nyugvó ruhaművek – A világ divatmúzeumai (1. rész)

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a világ vezető divatiskoláit. Most listába szedtem nektek azokat a divattörténeti időkapszulákat, ahová érdemes zarándokutat tenni némi inspirációs forrásért. A világ vezető múzeumai többnyire rendelkeznek textil-és ruhagyűjteményre épülő, független kurátori osztállyal, melyek korszakokon át reprezentálják a nyugati (divat)kultúra átalakulásait. Ahogyan a képzőművészet, úgy a divat is egy adott társadalom korszellemének tükörképeként funkcionál, a testről leválasztott ruhamű pedig egyfajta kulturális és társadalmi lenyomatként lényegül át a white cube terében.

Victoria and Albert Musem

Az 1852-ben alapított, London székhelyű múzeumban a barokk szoborgalérián keresztülsétálva juthatunk el a Room 40-re keresztelt divatszentélybe, melyet 1909-ben, Aston Webb irányította múzeumbővítési munkálatok idején nyitottak meg. A tágas oktogon metszésű, boltíves térhez 1962-ben alakították ki azt a galériát, ami a jelenlegi helyszíne a múzeum időszakos divatkiállításainak. A múzeum 75 000 darabból álló, 5000 évre visszatekintő designgyűjteményének része a mintegy 14 000 objektumot számláló textil-és divatgyűjtemény. A gyűjtemény kulcsdarabjai között megtalálhatóak a 17. századi menyasszonyi ruhák, a 18. századi ‘manteuil’ ruhák, az 1930-as évek estélyi szabásvonalai, az 1960-as évek nappali viseletei, valamint a háború utáni couture irányzatai, felvonultatva olyan neveket, mint Coco Chanel, Christian Dior, Cristóbal Balenciaga, Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood és Zandra Rhodes.

A V&A legnagyobb dobása minden bizonnyal a jövő évi Alexander McQueen retrospektív kiállítás lesz, ami 2011-ben a New York-i Metropolitan Museum of Art 10 legtöbbet látogatott kiállítása között szerepelt.

Cím: Cromwell Road, London SW7 2RL

Jelenlegi kiállítás: The Glamour of Italian Fashion 1945-2014

Metropolitan Museum of Art (MET)

A MET divatrészlegének megszületését a Neighborhood Playhouse alapítója, Irene Lewisohn kezdeményezte 1937-ben, létrehozva a Museum of Costume Art független intézményét. Az intézmény 1946-ban, némi anyagi támogatás segítségével épült be a Metropolitan Museum of Art gyűjteményébe, majd egészen 1959-ig kellett várni a Costume Institute kurátori osztályának megalakulására.

A Costume Institute több mint 35 000 ruhákból és kiegészítőkből álló gyűjteménye öt kontinens hét évszázadnyi történelmét reprezentálja, a 15. századtól kezdve egészen a kortárs designerek munkájáig.

A gyűjtemény jelenlegi két kurátora, Harold Koda és Andrew Bolton, akiknek a nevéhez olyan látogatóvonzó tematikus és monografikus kiállítások köthetőek, mint a 2011-es Jacqueline Kennedy: The White House Years kiállítás, a 2013-ban megrendezett PUNK: Chaos to Couture, a 2005-ös Chanel tárlat, illetve 2011-ben 660 000(!) nézőszámot eredményező Alexander McQueen: Savage Beauty retrospektív.

Cím: 1000 Fifth Avenue New York, New York 10028-0198

Jelenlegi kiállítás: Charles James: Beyond Fashion

Palais Galliera, City of Paris Museum of Fashion

A múzeum története 1920-ban kezdődött, a műgyűjtő Maurice Leloir ebben az évben adományozta Párizsnak, a 2 000 darabból álló ruha-és kiegészítőgyűjteményét. Leloir nagyvonalú gesztusát a város egy, a gyűjteménynek otthont adó múzeummal viszonozta. Mára a Musée Galliera a francia divattörténet, több, mint 100 000 objecttel rendelkező archívumává gyarapodott, melyben olyan ikonikus alakok képviseltetik magukat, mint Marie Antoinette vagy Josephine császárnő, a jelen mesterei közül pedig Jean-Paul Gaultier és Yves Saint Lauren. A Palais Galliera szerteágazóan komplex gyűjteménye a nyilvánosság előtt rejtve marad, kizárólag időszakos kiállítások alkalmával mutatják be az egyedülálló darabokat. A múzeum a kronologikus ruhaosztályai mellett különálló haute couture, fehérnemű, kiegészítő, divatfotó, valamint divatrajz egységekre tagolódva rendszerezi a francia divat történetét.

Cím:10, rue Pierre 1er de Serbie, 75116 Paris

Jelenlegi kiállítás: The 50s: Fashion in France, 1947-1957

ModeMuseum Provincie Antwerpen

A végére hagytam a legifjabbat a sorban. A 2002-ben alapított, Antwerpenben található MoMu-t, a belga divat fellegvárát. A múzeumot kifejezetten a kortárs belga divat bemutatására hozták létre a Royal Academy of Fine Arts divat tanszékének vezetői közreműködésével. Az utóbbi öt évben körülbelül 7 000 adománnyal bővült a múzeumi gyűjtemény, ami mára 25 000 objectből álló kortárs gyűjteményt őriz. A Kaat Debo irányítása alatt működő múzeum kiállításain elsősorban az Antwerpenben tanult 80-as, 90-es évek generációi kapnak helyet, többek között Martin Margiela, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Raf Simons, Haider Ackermann, Walter van Beierendonck, a fiatal tehetségek közül pedig Christian Wijnants és Peter Pilotto. A MoMu tematikus kiállításaira jellemző a narratív bemutatási módszer, melyben a ruhák mellett helyet kapnak a tervezők inspirációs forrásai, illetve kapcsolódási pontjaik egyéb művészeti irányzatokhoz, létrehozva a belga divatszcéna működési metódusainak komplex ismeretanyagát. A ModeMuseum utazókiállításai pedig lehetővé teszik, hogy átlépve a belga határokat, Londonon át egészen Tokióig a nemzetközi közönség is megismerhesse a belga divattörténet legnagyobbjait.

Cím: Nationalestraat 28, 2000 Antwerp, Belgium

Jelenlegi kiállítás: BIRDS OF PARADISE. Plumes & Feathers in Fashion

Folytatása következik!

Szöveg: Bea

Hozzászólás