Egy falat ősz – A legmenőbb A/W kampányok

Még javában élvezzük a nyarat, a napsütést, a lubickolást, de a divatoldalak böngészése szinte magával ránt minket a soron következő évszakba: egymás után jelennek meg a legmenőbb tervezők őszi-téli kampányai, így szinte egy napra sem maradunk divatinspiráció nélkül. Kreatív ötletek, régi és új kampányarcok, izgalmas végeredmény – így tudnám jellemezni az idei felhozatalt.

A poszt eredetileg TOP10-es listának indult, de rájöttem, hogy nem tudnám a rengeteg csodás kampányt mindössze tízre leszűkíteni, rangsorolni őket pedig végképp nem. Így most egyszerűen következzenek az A/W kampányok legjobbjai, amiket nem tudunk nem szeretni…

A Chloe 2014-es A/W kampányával egy izgalmas New York-i roadtripre invitál minket Sasha Pivovarova és Andreea Diaconu vezetésével, egy komfortos vintage autómobillal, szőrmekabátokkal, selyemblúzokkal és igazi bohém atmoszférával. A kampányhoz egyedi módon behind-the-scenes videó is készült, amibe a Chloe Instagramján nézhetünk bele. Augusztus 1-től a márka weboldalán az egész videó is megtekinthető, érdemes vetni rá egy pillantást.

chloe chloe2 chloe3

Az Alexander McQueen kampányának főszereplője Edie Campbell volt, akinek ez már a második közös munkája a világhírű branddel. A túldíszített, részletekbe menően kidolgozott bútorzat ad mélységet és markáns textúrát a sorozat egyébként meglehetősen monokróm és egyszerű képi világának. A fekete középpontba állításával elért enyhe goth beütés, a fény-árnyék effektekre építés azt a fajta sötét romantikát és vad szépséget hirdeti, ami a McQueen-kollekciók sajátja. Az eredmény valószínűleg nem lenne ennyire autentikus és magával ragadó, ha a képeket nem Steven Klein fotós lőtte volna, akinek műveit mindig is az átütő melankóliával és a polgárpukkasztó elemekkel való különös játék jellemezte.

mcqueen3 mcqueen2 mcqueen

Edie Campbell neve egyébként akkor is elég sokszor előkerült volna az őszi-téli kampányok kapcsán, ha a McQueen-sorozat főszereplője nem ő lett volna. Elég a Lanvin kampányára vetni egy pillantást, amelyben történetesen az egész Campbell família szerepel. A Lanvin alapvetően az anya-lánya koncepcióra épített, így került a képbe Edie anyja, Sophie Hicks, akit a British Vogue ex-szerkesztőjeként is ismerhetünk. A képeken szerepelt továbbá a modell barátja, Otis Ferry, édeasapja, testvérei és a nagymamája is – a Lanvin ezzel gyakorlatilag egy kibővített családfát szerkesztett meg a szezon divatkampányaként.

lanvin2 lanvin

Lara Stone, aki a Calvin Kleinnel régóta komoly kapcsolatban áll, így – nem teljesen váratlanul – idén nyáron is egy remek reklámkampányt hozott össze a branddel és férfi partnerével, Matt Terry-vel. A modell legelőször a Calvin Klein 2007-es tavaszi showján tűnt fel, majd 2010 óta a márka több kampányának arcaként is találkozhattunk vele. Közben szült egy gyereket is, de ha ez az információ nincs a birtokunkban, magunktól valószínűleg sosem állapítanánk meg.

Lara elárulta, hogy a közös munkákat mindig is szerette; a kampányok művészien megrendezettek és a fotózások jó hangulatban telnek. Az őszi reklámkampány továbbfűzi a #mycalvins kezdeményezést, amihez olyan sztárok csatlakoztak, mint például Miranda Kerr, és aminek köszönhetően az internetet elárasztották a hashtaggel ellátott, Calvin Klein alsóneműben pózolós selfie-k. A mozgalom alapvetően egy elég merész húzás volt, de a világhálót böngészve meg kell állapítanom, hogy bevált – nagy gratuláció a social média térnyerését felismerő bevállalós marketingeseknek.

calvin calvin2 calvin3

A DKNY a változatosságot és a divat egyetemességét helyezte előtérbe, mikor tizenöt, különböző szakmában tevékenykedő New Yorki-t gyűjtött össze A/W kampányához. Nemcsak a színészek és modellek, hanem művészek, sőt még biológusok is helyet kaptak a kampányban. Az igazán releváns nem a szereplők foglalkozása volt, hanem az, hogy legyen egyéni kisugárzásuk, mellyel a maguk módján képviselik a Nagy Almát, és amellyel prezentálják, hogy mit is jelent New York-inak lenni. A kampány egy hiteles és sikkes kavalkád, a NYC-s életmód és a high-fashion szoros összekapcsolódásának története. Ja, és a képeken Rita Ora – aki a Roberto Cavallinak is modellt állt legújabb kampányhoz – is feltűnik.

dkny3 dkny2 dkny

A Kenzo már korábban is merített a „David Lynch-inspirációból”, de idén a rendező maga tervezett egy színes és izgalmas kollekciót a márka számára. Aki olvasta a rebellive nemrégiben megjelent posztját Lynch női sportruhákkal való kapcsolatáról, az már tudja, hogy a filmes, zenész és kávémárka-tulajdonos újabban a dizájnerek világát is felfedezte magának, így kreativitásával ezúttal a divat színterét igyekszik felforgatni. A kampányba azonban nem nyúlt bele: az kizárólag Carol Lim és Humberto Leon igazgatásának, a Toiletpaper magazin közreműködésének, illetve Guinevere Van Seenus és Robert McKinnon modellek szereplésének az eredménye. Leon azt is kiemelte, hogy Guinevere egy olyan nő, aki tökéletesen passzolna a Lynch-filmek környezetébe. Úgy látszik, amihez a filmes hozzányúl, az rögtön Twin Peaks-szé változik.

A Longchamp egy olyan nőt választott kampányarcának, aki maga is körülbelül annyi területen tevékenykedik, mint David Lynch. Nem túl bonyolult a feladvány: Alexa Chungról van szó, akiről egész pontosan senki sem tudja, hogy mi a foglalkozása, vagy pontosabban, hogy mi a fő foglalkozása – modell, újságíró, famous for being famous? -, de mindenhol ott van, és örülünk neki, ha meglátjuk. A kampány másik főszereplője egy kiskutya, ebből következik, hogy a Longchamp nálunk automatikusan dobogós lenne, ha az A/W kampányok listázására kerülne a sor. Van videó is, megtekinthető a www.longchamp.com weboldalon.

 longchamp longchamp2

Mit emelnénk ki a Stuart Weitzman minimalista, fekete-fehér színekben pompázó kampányában? Gisele Bündchent, a nemzetközi divatikont, aki a Forbes magazin toplistáinak állandó szereplője, s akit a világ egyik legbefolyásosabb nőjeként tartanak számon.

stuartweitzman

Ha a Moschinóról van szó, én valahogy mindig az élénk árnyalatokra, a gazdag színvilágra, játékos formákra asszociálok. Ezzel ellentétben most előálltak egy minimalista, fekete-fehér kampánnyal, aminek szofisztikált stílusát Linda Evangelista, Raquel Zimmermann és a többi modell szimpla jelenléte is csak tovább fokozta. Ez az első blikkre szembetűnő sikk alkot tökéletes kontrasztot a McDonald’s olajszagát felidéző fast-food inspirációval, aminek hatására a kollekció is többnyire arany- és napsárgával operált. Ennek fényében nem véletlen, hogy meglepetésként ért a kampányban alkalmazott szerény színskála. Ettől függetlenül kimondom: I’m lovin’ it.

moschino5moschino3 moschino moschino2

A Marc by Marc Jacobs kampányának érdekessége nem a különleges kerettörténetben vagy a lenyűgöző képi világban rejlett, hanem a modellek kiválasztásában. Katie Hillier – a márka új dizájnere – kedvenc képszerkesztő alkalmazásunk, az Instagram segítségével válogatta ki kampányának szereplőit, és azt kell mondanom, a módszer bevált. A street style lookok, a színes hajak, az összességében a kommersz és tradicionális ellen irányuló divatforradalom, amit a kampány képvisel, nekem nagyon bejön, így számomra ez az egyik kedvenc.

marcbymarjacobs

De akkor jöjjön egy olyan reklámkampány is, aminek kapcsán tényleg a fotók artisztikussága és mélysége fogott meg minket: a Prabal Gurung izgalmas Himalája-inspirálta őszi kollekciójához egy hasonlóan érdekes kampányt készített, a csodás Rosie-Huntington Whiteleyval a központban és egy szeszélyes, kavargó égbolttal a háttérben. A fekete-fehér és a vöröses-lilás színvilág mixelésével sikerült elérni, hogy a fotókat a digitális misztikum és a sci-fi hangulat lengje körbe.

prabal3 prabal2 prabal

A Valentino egyszerűen megoldotta a modellválasztás kérdését – nem kellett sem világhírű modelleket felkérnie, sem pedig Instagram profilokat böngésznie – beérte egyszerűen Terry Richardson tetovált karjával. Ráadásul ezzel ugyanúgy elérte, hogy mindenki a kampányról beszéljen, mintha egy csapat szupermodellel dolgoztak volna együtt.

valentino

Nagyon bejött még a Salvatore Ferragamo által teremtett darkos hangulat is, amit a virágos háttérrel sikerült feloldani egy kicsit.

salvatore2 salvatore

A Pepe Jeans és a Topshop is Cara Delevingne-t választotta a reklámkampánya arcának, a modell pedig mindkét szerepben briliánsat alakított. A Pepe Jeans egy bohókás, komolytalan, vagány sorozatot készített, a Topshop pedig egy igazi casual rock and roll atmoszférát teremtett. Természetesen a gitár sem hiányozhatott Cara kezéből…

pepe3 pepe2 pepe caratopshop2 caratopshop

Nektek melyik kampány jött be?

We still have one month to enjoy summer and jump into the closest swimming pool, but reading the fashion sites, we feel a little bit touched by the autumn inspiration. Every day a new brand comes out with its wonderful autumn-winter campaign, and we just can’t ignore them. I tried to make a TOP10 list, but it’s impossible to choose, so this post is a simple collection of my favourite A/W advertising campaigns, including for example Alexander Mcqueen’s dark romance, Calvin Klein’s original #mycalvins movement and Chloe’s New York road-trip. Which campaign is your favourite?

Képek innen, innen, innen és innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.