SundayTunes #4 – Sleeping Garden

Mindig is amolyan Rob Gordontól lopott alapelveket vallottam a válogatáskészítés folyamatáról. Aki olvasta vagy látta a Pop, csajok, satöbbit, tudja miről beszélek. Egy csomó szabály van, amit be kell tartani, bár a végén úgyis az ösztönök győznek. Az alkímiai mélységet mellőztem a válogatásomból, őszinte leszek: azt hiszem, nem foglak felvidítani benneteket, de a vasárnapot úgyis mindenki tetszhalott állapotban tölti, várva a kéretlen hétfői pörgést.

Az én SundayTunes válogatásom használati utasítása nagyon egyszerű: csukjátok be a szemeteket, képzeljetek el egy ösvényt, ami egy titkos kertbe vezet. A kertbe érve feküdjetek le a hosszú fűszálak közé, és hagyjátok, hogy a hűvös szellő elaltassa az érzékeiteket.

1. Dif Juz – The Last Day

A lépegetést a Dif Juz 1996-os Extractions albumáról származó The Last Day című számmal kezdem. Az angol Dif Juz 1980-ban alakult instrumentális post-punk zenekar, elsősorban különleges atmoszferikus hatásokkal teli, dub és reggae alapú, dinamikus zenei világ jellemzi őket. Az Extractions album 1985-ben jött ki, a készítésében pedig segédkezett a Cocteau Twins, 4AD kiadó másik nagy neve. Aki szereti a shoegaze-t, szeretni fogja őket. Legalábbis remélem. Editorialként a Hot and Cool magazin szerkesztőjének, Alice Goddardnak az egyik stylist anyagát választottam.

2. John Foxx – Garden

John Foxx művészneve mögött az a Dennis Leigh áll, aki szólókarrierje előtt, az elektronikus ‘new romantic’ zenei mozgalomhoz kapcsolódó Ultravox! tagja volt. Nem mellesleg az angol synthpop atyaúristene. Az 1981-ben jelent meg The Garden című második szólóalbuma, melynek inspirációs forrásai között helyet kaptak katolikus gyökerei, a gregorián énekek, valamint az angol tájépítészet is.

Illusztrációként Juergen Teller 1998-as editorialja szerepel, Kirsten Owen közreműködésével.

3. LA Vampires & Zola Jesus – Euolgy

Zola Jesus neve jelenleg megkerülhetetlen a kortárs zeneiparban. 2010-es LA Vampires meets Zola Jesus – Not Not Fun kollaboratív albumon található Eulogy egyesíti a pszichedelikus, elektronikus, valamint a drone műfaji hatásait. A youtube-on találtam egy olyan verziót is, ami alá a cseh új hullámos Jaromil Jireš rendezte Valéria és a csodák hete című film részleteit vágták meg, szerintem jól működnek a szürrealista képek Zola Jesus különleges hangjával.

Az editorial Lee Jenkins fotója, melyen Viktor & Rolf ‘Liberty‘ ruháját viseli a modell.

4. Sibylle Baier – I Lost Something in the Hills

Sibylle Baier egyetlen albumán, a Colour Greenen szerepel az I Lost Something in the Hills. Az album érdekessége, hogy Baier 1970 és 1973 között felvett dalait rögzítő album csak 2006-ban jelent meg, miután Baier fia digitalizálta a kazettára felvett hanganyagot, amiből küldött egy példányt a Dinosaur Jr egyik tagjának, J Mascis-nek, aki továbbküldte az Orange Twin kiadónak. Az album melankolikus akusztikája bennem mindig Emily Dickinson versképeinek hangulatát idézi. 

A Vogue 1984-es Fall/Winter számában jelent meg ez a Bruce Weber által fotózott Grace Coddington anyag.

5. TEEN – Huh

Zárásként a brooklyni shogaze, indie és pszichedelikus elemeket felvonultató TEEN 2011-es In Limbo albumáról jöjjön a Huh című szám, amihez egy a W magazinban megjelent Mario Sorrenti fotót társítottam.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Szöveg: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.