Berlin Alternative Fashion Week – A hipszter divathét

Eszünkbe sem jutna azt mondani, hogy a hagyományos divathetek – legyen szó akár az haute couture, akár a ready-to-wear eseményekről – unalmasak, konvencionálisak, esetleg innovációktól mentesek lennének, de aki mégis túl mainstreamnek érezné még Vivienne Westwood punk-sikk kollekcióit vagy a McQueen kísérletező, polgárpukkasztó ideáit is, annak jó hírünk van: Európa hipszterfővárosába, Berlinbe idén megérkezett az alternatív FW, ami a divattervezés új dimenzióit kívánja feltárni a közönség előtt.

A divat világa mindig is szívesen adott teret a független, individuális elgondolásoknak, a nem mindennapi koncepcióknak, de a Berlin Alternative Fashion Week kifejezetten a divat peremvidékén bolyongó tervezőknek kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani. Mind dizájnerként, mind nézőként izgalmas lehet a részvétel, hiszen itt aztán biztosan olyat élhetünk át, amiben eddig nem nagyon volt részünk.

berlinaltfw

Az egyhetes program a műfaj határait feszegető innovátorokat állítja reflektorfénybe egy olyan színtéren, ahol nem a nagy nevek és az elhíresült márkák a dominánsak, hanem a kísérletező kedv és a misfit életérzés. Október 1-5-ig bemutatók keretében ismerkedhetünk olyan tehetséges dizájnerek munkáival, mint a Tata Christiane, a Maartje Dijkstra, Lady Gonzalez a.k.a Celia Arias, vagy Eugenia Alejos. Az ő oldalaikat divathéttől függetlenül is érdemes nézegetni: ruháik és kiegészítőik igazi extrém felüdülést hoznak a hétköznapokba, sőt, a divatőrültek merészebb rétege számára még egészen viselhetőek is.

tatachr

tatachr3tatachr2

Tata Christiane AW14-15

Lady Gonzales Lady Gonzales Lady Gonzales

Lady Gonzalez Spring 2014 Accessories Campaign/Lookbook

© CRISTIAN DI STEFANO © CRISTIAN DI STEFANO

Eugenialejos New Arrivals

A szervezők a bemutatók mellett különböző programokkal, beszélgetésekkel igyekeznek majd felhívni a figyelmet arra, hogy a tömegtermelésnek a divatiparban is rengeteg negatív hatása és következménye van, mind a környezetre, mind pedig a társadalomra – gondoljunk csak az indiai és bangladeshi szörnyű munkakörülményekre, a gyerekmunka megfékezhetetlenségére stb. Ezzel szemben az alternatív divathét a fenntarthatóságot és az etikusságot helyezi középpontba, a független tervezőket, az innovatív megoldásokat, az egyediséget, originalitást hypeolja – ettől csak még jobban szeretjük. Ezek a törekvések nem csak egy környezet- és társadalombarát koncepciót képviselnek, de elősegítik a napról napra egyre homogenizáltabb divat individuálisabbá, szabadabbá tételét is.

Az Alternative Fashion Week ötlete nem újdonság: már Londonban is megjelent, mégis úgy érzem, a berlini lesz az igazi nagy áttörés. Hogy miért? Berlin egy totálisan szabadszellemű, alternatív gondolkodású város, amit az utóbbi években sokan „hipszter fővárosként” emlegetnek, éppen ezért tökéletes helyszíne egy ilyen nagyszabású, rendhagyó eseménynek. Mi már nem győzzük kivárni!

További infókért és a résztvevő dizájnerek bővebb listájáért látogassatok el a berlini alternatív divathét weboldalára.

This year something special is going to happen in the fashion industry. Hipster capital Berlin is about to organize its Alternative Fashion Week, a week-long event from October 1st-5th, where genre-breaking, innovative designers – such as the Tata Christiane, Maartje Dijkstra, Lady Gonzalez and Eugenia Lejos – can present their outrageous collections. Berlin Alternative Fashion Week supports independent designers, sustainable production, and tries to explore new identities and possibilities. We really love the idea and can’t wait to follow the event! For more information and the participating designer’s list visit Berlin Alternative FW’s official website.

Képek innen, innen és innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.