A globális trendek nyomvonalán – A/W 2014-15 RTW

Túl vagyunk az idei nyári divathét hullámon, így szép lassan körvonalazódott az is, hogy milyen trendek fognak dominálni a hűvösebb idő beköszöntével. Összegyűjtöttük a legmenőbb őszi-téli irányzatokat, amiből bárki meríthet egy-egy reggelen, mikor a napi outfit kiválasztását átmeneti ihlethiány akadályozza. A hatvanas évek örökkévaló inspirációs tárháza, a szőrme mint elmaradhatatlan komponense az ősznek, a sportosabb darabok, a tündérmesék múlhatatlan befolyása, az optikai illúziók, a kihagyhatatlan állatminták és az izgalmas printek együtt formálták az A/W ready to wear kollekciókat és a globális trendeket, amik mellett nem lehet csak úgy elmenni – mindannyian a részesei akarunk lenni egy kicsit.

Persze, nem azt mondom, hogy az itt összegyűjtött divatőrületeket és aktuális irányzatokat mindenki érezze magáénak és azonnal építse be ruhatárába – azzal automatikusan megölném a szabadságot és az individualitást. A poszt egyfajta inspirációs gyűjteményként szolgálhat, a kifutók nyári happeningjeinek rövid kivonataként, amiből mindenki kiválaszthatja, hogy a fel-felbukkanó elemek közül melyek állnak közel a szívéhez. Akkor vágjunk is bele és nézzük meg, hogy a legnagyobb tervezők szerint mit kéne viselnünk a hideg szelek, a lehulló levelek, a végeláthatatlan esőzések, a mínuszok és a havazás évszakaiban!

Kedvencem, amikor a tervezők a 60-as évekből merítenek – a 20. század legmenőbb évtizede kimeríthetetlen forrásnak bizonyul, amennyiben divatötletekről van szó. Nem véletlen, hiszen olyan nagy nevek formálták az korszak trendjeit és történéseit, mint Jane Birkin, Penelope Tree vagy épp Twiggy. Miniszoknyák, trapézruhák, lágy pasztellszínek és merev bőranyagok, némi rock and roll feeling – így készültek az alábbi Gucci és Saint Laurent összeállítások is.

gucci60s

saintlaurent60ssaintlaurent60s2

A hidegebb évszakokban valószínűleg semmiből nem látunk annyit, mint kötött ruhadarabokból, és ez teljesen érthető is: puha, meleg, kényelmes, és manapság akkora a választék, hogy egyhangúnak sem feltétlenül mondhatnánk. Hát még akkor, ha tetőtől talpig gyapjúba burkoljuk magunkat, ahogy ezt a Marc Jacobs és a Stella McCartney is tette a modelljeivel. Az ötlet nem túl korszakalkotó, egy zimankós novemberi napra mindenesetre simán megfelel.

marcjacobsknitstellamccartneyknit

A szőrme már nagyon régóta elmaradhatatlan kelléke az őszi-téli kollekcióknak, ez idén sem változott, csupán annyiban, hogy a klasszikus neutrális színeket felváltották az excentrikusabb, szélsőségesebb árnyalatok. Persze nem kell mostantól McQueen modellnek képzelve magunkat fekete-fehér Szörnyella de Frász ihletésű bundában munkába indulni – ez csupán egy kis inspiráció, bátorságlöket, hogy merészebben viselhessük a kirívóbb darabokat is. Az Alexander McQueen mellett megjelent a trend például a Just Cavalli, a Versace, a Marni és a Chloé kollekcióiban is.

mcqueenfurjustcavalliszorme

versaceszormeversaceszorme2

chloeszormemarniszorme

A virágos textúrának tavasszal és nyáron bérelt helye van a trendek között, de simán passzol az őszi-téli kollekciókba is, amennyiben a színeket kicsit darkosabbra, a puha selymet és pamutot pedig melegebb, durvább anyagokra cseréljük. Ezzel az elmélettel élt többek között a Just Cavalli, a Dolce&Gabbana és a Valentino is: mindhárom brand rengeteg virágot csempészett A/W ready to wear kollekciójába.

justcavalliviragosjustcavalliviragos2

justcavalliviragos3

dolceandgabbanaviragdolceandgabbanavirag2

valentinoviragos

Igazán hálás dolog az extrahosszú, XXL kabátok szeretete a téli időszakban, hiszen senkinek nincs kedve pici dzsekikben végigfagyoskodni a decemberi havazásokat vagy a januári dermesztő hideget. A jó hírünk az, hogy erre a tervezők is rájöttek, így idén újra menő bokáig érő télikabátokban átvészelni a hűvösebb napokat. A domináns szín az eleganciát árasztó fekete; a minimalista vonalvezetésből adódó férfias beütést pedig apró nőies elemekkel – csinos gombokkal és hímzésekkel – igyekeznek feloldani. Így viselik a bokáig érő kabátot a Calvin Klein, a Lanvin és a Céline modelljei:

calvinkleincoatlanvincoat

célinecoat

A legmenőbb melegítő funkciót betöltő ruhadarabok azonban mégsem ezek az XXL kabátok, hanem a bohókás mintázatokkal, printekkel ellátott poncsók és köpenyek, amik nem csak praktikusak, de jól is mutatnak. A folk stílus ikonikus darabja, a poncsó, a Burberry, az Etro és a Cavalli kollekciók alapelemét képezte, de feltűnt a Tommy Hilfiger és az Alexis Mabille bemutatóin is. A köpenyek közül a kedvencem a Dolce&Gabbana Grimm-meséket felidéző rókás darabja, de a Valentino pillangókkal és madarakkal díszített kreációi is imádnivalóak.

burberryponchoetroponcho

dolceandgabbanacape

valentinocapevalentinocape2

Dobjuk fel a tél szürkeségét és egyhangúságát: csempésszünk a ruhatárunkba aranyat, ezüstöt, metálszíneket! Ezek egyébként is passzolnak a karácsonyi és a szilveszteri atmoszférához, de miért ne hordhatnánk a hétköznapokon is? Erre biztat minket a Dolce&Gabbana, a Chloé, a Prada, a Just Cavalli, és a Saint Laurent is.

dolceandgabbanametal2chloémetal

justcavallimetalmiumiumetal pradametalsaintlaurentmetal

Két éve nyáron végigsöpört a madártoll-trend a világon, majd hirtelen el is tűnt, a színes fülbevalók és nyakláncok a fiók mélyére kerültek. Úgy tűnik azonban, hogy a sötétebb árnyalatokban pompázó testvéreiket újra előkaphatjuk, ugyanis az idei ősz-tél egyik nagy slágereként ismét megjelennek a tollak. Ugyan az alábbi Lanvin, McQueen és Marni kreációkat nem igazán sorolnám a casual kategóriába, egy lightosabb verziót azonban mindenki bátran magára ölthet.

lanvinfeathermcqueenfeather

marnifeather

Azt gondolhatnánk, hogy a hideg hónapok automatikusan vonzzák a sötétebb, borúsabb színvilágú ruhatrendeket, de ezt az idei ready to wear színtér ruháival aligha tudnánk alátámasztani. Persze ez alól a fekete – mint örök klasszikus és a sikk megtestesítője – kivétel, illetve néhány tervező kísérletezett a számomra totálisan egyhangú, szürke színben rejlő lehetőségekkel is: főleg egyszerű, de csinos selyemblúzok, nadrágok és kosztümök születtek ezekből az elképzelésekből. Izgalmasabbá tehetőek a darabok, ha boyfriend stílusú és oversized elemekkel mixeljük őket, ahogyan a Hermés és a Ralph Lauren tette.

herméssuit

ralphlaurensuitralphlaurensuit2

Az előző szürkeségtől eltekintve legtöbb designer egyetértett abban, hogy depresszív időjárás ide vagy oda, színek kellenek. A vélemények csak abban nem egyeznek, hogy a pasztell vagy a rikítóbb vonalat kövessük-e, mindkettőre volt példa bőven. Tanulság: viseljünk mi is bátran színesebb ruhadarabokat, legyen szó akár egy egyszerűbb, letisztult pasztell összeállításról, vagy a végletekig teleprintelt színpompás dresszekről, amelyek szintén a már említett ’60-as éveket idézik. Előbbi vonalat képviseli például a Ralph Lauren, utóbbit pedig többek között a Marni, a Prada, a Valentino, a Chanel és a Dries Van Noten is.

ralphlaurenpasztell

marniprintpradaprint pradaprint2valentinoprint

driesvannotenprint

A mesés fairytale inspirációval már megismerkedhettünk az haute couture divathét kapcsán is, de nem maradhatott ki a ready to wear kollekciókból sem, hiszen belül legtöbben örök gyerekek vagyunk, akik vágynak egy kis csodára. Bármilyen varázslatosak is a most következő Dolce&Gabbana és Valentino ruhák, nem kifejezetten utcai viseletre tervezték őket, de a mesehangulatot mindenképp megadják, amiből nyugodtan inspirálódhatunk bármikor.

dolceandgabbanafairytaledolceandgabbanafairytale2  valentinofairytale2valentinofairytale3

A ’70-es évek klasszikus pulcsimintázatai is reneszánszukat élik, ráadásul praktikusak is egy hűvösebb napon vagy egy síelés alkalmával. A lényeg, hogy megfelelő alsóval párosítsuk a darabokat, ehhez például a Louis Vuitton, a Maison Martin Margiela és a Miu Miu bemutatóiról kölcsönözhetünk ötletet. Ha pedig véletlenül túlzott extremitásba torkollana a pulóverválasztás, a december 4-i International Ugly Sweater Day még mindig tökéletes alkalomként szolgál, hogy mutogassuk szerzeményünket.

louisvuittonsweaterlouisvuittonsweater2 maisonsweatermiumiusweater

A fekete-fehér variálása, az optikai illúziók kifutóra csempészése is hódított idén, nem is egy tervező látott fantáziát ezekben az érdekes, érzéki csalódást okozó mintákban. A hipnotikus alakzatok mellett a geometriai printek is képviseltetik magukat a legnagyobb trendek között, a legkülönfélébb színekben is, így a Bottega Veneta, a Dries van Noten, a Giambattista Valli vagy a Valentino kollekciókban.

bottegavenetaopticalillusionbottegavenetaopticalillusion2

driesvannotenopticalillusiongiambattistavalliopticalillusion

chanelgeometriadriesvannotenszinesgeometriai

valentinogeomatriaivalentinogeometriai

A megunhatatlan, de sokszor méltatlanul elhanyagolt bársony is a legnépszerűbb anyagok közé került, feltűnt a Nina Ricci, a Chanel és az Elie Saab gyűjteményeiben is.

ninariccibarsony

chanelbarsonyelie saab barsony

Örökzöld sláger, de rendkívül megosztó is az állatminták használata: lehet imádni, vagy utálni a leopárd- vagy zebramintás darabokat, ám valamilyen oknál fogva sosem hiányozhatnak a kifutóról, ráadásul a nőiesség egyik jelképévé is váltak az évek múlásával. Néhány kivétellel én az állatos printeket kevésbé preferálók közé tartozom, ennek ellenére kétségtelen, hogy van helye a legnagyobb trendek között, létjogosultságát a híres brandek támasztják alá évről-évre. Idén a Salvatore Ferragamo, a Céline, a Givenchy, a Giorgio Armani, a Saint Laurent és a Balmain show-ján is találkozhattunk az örök klasszikus irányvonallal, ez azért már jelent valamit.

salvatoreferragamoanimalprint

célineállatminta

givenchyanimalprint

A sportosabb vonal imádóinak is kedveznek a következő évszakok divathullámai. Ha úgy tartja kedvünk, nyugodtan hordhatunk pufi- és széldzsekiket, esőkabátot, lazább darabokat is, idén erre a legnagyobb tervezők – a Miu Miu, a Balenciaga, a Fendi stb. – jogosítanak fel, akik légies sziluettekkel, vibráló színekkel, dinamikával rendítették meg a kifutók állóvizét.

miumiusportmiumiusport2

Now that all the A/W fashion weeks are over, we decided to make a little summary of the best autumn and winter trends. We’ve seen a lot of things: inspiration from the 60s, the fur as the eternal component of the season, wonderful dresses evoking fairytales, optical illusions, colorful, geometric prints and the evergreen animal prints formed together this year’s A/W shows and trends.

Képek innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.