SundayTunes #5 – Comme des Garçons

Mint a fiúk. Ahogyan Rei Kawakubo márkájának neve, a Comme des Garçons is sugallja, van valami örökké csábító abban, ahogyan férfiasan lezser, túlméretezett, sötét színű, éles szabásvonalak uralta ruhákba öltöztetünk egy törékeny női testet. A határok elmosódnak, a szerepek felcserélődnek. Éppen ezért is imádjuk az ilyen tematikájú editorialokat. Ugyanakkor, az éppen csúcspontja felé igyekvő posztfeminizmus korában, kezd némi hiányérzete támadni az embernek.  A férfiak szinte hiányoznak az editorialokból, és ha fel is tűnnek, akkor is leggyakrabban feminin jelleggel, a felcserélt szerepben tündökölnek. Ezzel ellentétben a zenében nem kell őket félteni. Szóval jöjjön néhány trekk tőlük, a legfrissebb kiadások közül, amelyek nálam elég nagyot ütöttek. 

Darkside – Gone Too Soon (Other People, 2014 szeptember)

Még egy hete sincs, hogy átélhettem az év, és számomra valószínűleg életem egyik legmeghatározóbb koncertjét. A Nicolas Jaar és Dave Harrington által 2012-ben létrehozott Darkside projekt egy igencsak jól sikerült kísérlet eredménye. A Szigeten olyan, már-már pszichedelikus lebegéssel és tánczenével kevert utazásra vitt a páros, hogy a koncert vége után kellett jó pár perc, hogy összeszedjem magam. A budapesti fellépésük napján szépen búcsút is mondtak online, két, még meg nem jelent számuk közzétételének kíséretében. Tényleg baromi korán van, srácok.

Christian Bale in the December 2010 issue of Esquire

 

Trash Talk – The Hole (Odd Future, 2014)

A májusban kijött No Peace című nagylemez nem okozott csalódást most sem a kaliforniai hardcore-ra pörgő izomszerkezeteknek. Az erősen deszkás körökben mozgó és éltetett banda zenéjének energikusságát hozza a csodás SNAP! Magazine első számában megjelent anyag. Természetesen csak azért ilyen jó az egész, mert egy profit, Greyson Thunder Fletchert állították a lencse elé, s csak a ráaggatott ruhaanyag tudatja velünk, hogy a fotók egy divatmagazinba készültek.

Greyson Thunder Fletcher for SNAP! Magazine issue 1, photographed by Greg Kadel
Greyson Thunder Fletcher for SNAP! Magazine issue 1, photographed by Greg Kadel

 

Ben Frost – Aurora (Mute / Bedroom Community, 2014)

Az elektronikához visszaevezve muszáj megemlítenem Ben Frost új albumát, amely egy filmzene atmoszférikusságával hozza ránk a frászt és csap arcon a legváratlanabb pillanatokban, mint egy beláthatatlan utcasarkon. Ezt a feszültséget adja vissza a Green Street Hooligans kultfilmet megidézō (jó, lehet inkább csak utánzó) fotósorozat, amely igencsak hitelesre sikeredett. Ja, és persze a filmet sem árt látni egyszer.

“Welcome to Green Street” photographed by Branislav Jankic for Bullett Magazine #8 AW12
“Welcome to Green Street” photographed by Branislav Jankic for Bullett Magazine #8 AW12

 

Iceage – The Lord’s Favorite (Matador, 2014)

Bevallom, a következō párosítást csak a hajviselet alapján hoztam. Na jó, meg talán a nihilista lazáság is közre játszott, ami áthatja az Iceage énekesét és az alábbi fotósorozat főszereplőjét, Ben Nordberget, aki tök véletlen megint egy pro skater. Lehet, hogy csak a sportolók és a színészek képesek visszaadni a hiányzó feromonokat?

Ben Nordberg for The Block Magazine

Trust – Capitol (Arts & Crafts, 2014)

Végezetül egy zene, amit mindenkinek hallania kell. Inkább csak annyit írok róla, hogy kellemesen fertőz a franciás (amely valójában kanadai), mégis dark szinti, az album számai pedig annyira változatosak, hogy meghallgatásuk után már cseppet sem fogod bánni, ha nem fértél be Kavinsky A38 sátras hajnali izzadt heringpartijára. Mellé természetesen csakis az autóversenyzős kabátos feszítés dukál a frissen megjelent Out Magazine-ból.

“It came from outer space” lensed by Tetsu Kubota for the September 2014 issue of Out Magazine

Összeállította: Netta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.