Tévé best of amerikai módra: a 66. Emmy-díjátadó

Idén 66. alkalommal rendezték meg az Emmy-gálát, a tévés produkciók legrangosabb díjátadóját. A filmekkel szemben vagy mellett a sorozatokat (is) preferálók számára – mint amilyen én is vagyok – az Emmy sokkal több izgalommal kecsegtet, mint a hasonlóan nagyszabású Oscar-díj kiosztása. Idén ráadásul a jelöltek és a nyertesek között nagyon sok kedvencemmel találkozhattam, de ezzel szerintem nem csak én vagyok így. Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a díjátadó abszolút number one-jaként a Breaking Bad végzett, de a Modern Family is számos trófeát zsebelt be.

A televíziós Oscarnak is becézett Emmy-díjakat augusztus 25-én osztották ki, de az eredmény sok kategóriában már jóval ezelőtt megjósolható volt. Így például nem okozott meglepetést, hogy a Modern Family lett a befutó a legjobb vígjátéksorozatok kategóriájában, ahogyan az előző években is. A vígjátékok legjobb férfi mellékszereplője szintén családtag: a sorozat Phil Dunphy-ját alakító Ty Burrell kapta a díjat. A legjobb vígjátéksorozat-rendező cím is családban marad – a trófeával idén Gail Mancuso büszkélkedhet.

A Modern család, legjobb vígjátéksorozat
A Modern család a legjobb vígjátéksorozat

A legjobb drámasorozat címet a tavalyi évhez hasonlóan az ikonikussá vált Breaking Bad nyerte el. Dráma kategóriában a legjobb színész Bryan Cranston, a legjobb férfi mellékszereplő Aaron Paul, a legjobb női mellékszereplő pedig Anna Gunn lett, vagy közismertebb, sorozatbeli nevükön Walter White, Jesse Pinkman és Skyler White. A legjobb drámasorozat író pedig szintén a Breaking Bad csapatából került ki, Moire Walley-Beckett nyerte el a díjat. A rajongók nagy bánatára a Breaking Bad 2013-ban elköszönt a közönségtől, de ez a díjeső egy utolsó össznépi üdvrivalgásként búcsúztatta a sorozatot. Hát igen, az öt évad annyi izgalmat és fordulatot tartalmazott, mint más szériákból nyolc szezon– totál szívás, hogy véget ért.

Anna Gunn, Aaron Paul és Bryan Cranston
Anna Gunn, Aaron Paul és Bryan Cranston
Bryan Cranston és Aaron Paul
Bryan Cranston és Aaron Paul
Aaron Paul, legjobb férfi drámasorozat-mellékszereplő
Aaron Paul, legjobb férfi drámasorozat-mellékszereplő

Az American Horror Story sem panaszkodhat: nem elég, hogy világszerte megismertette a közönséget az igazi amerikai borzongással, és a horror műfaját egészen új szintre emelte, de rendkívül tehetséges és sokszínű színészi stábjának hála néhány Emmy büszke tulajdonosává is vált. Jessica Lange, a horrorsztori Covenjének badass boszorkánya kapta meg a legjobb női minisorozat-főszereplő díját, de ha létezne a legkarizmatikusabb színésznőnek járó trófea, akkor valószínűleg az is nála landolt volna. A legjobb női minisorozat-mellékszereplő Kathy Bates lett, szintén a sorozat 3. évadjában nyújtott alakításáért.

Jessica Lange, legjobb női tévéfilm/minisorozat-főszereplő
Jessica Lange, legjobb női tévéfilm/minisorozat-főszereplő
Kathy Bates, legjobb női tévéfilm/minisorozat-mellékszereplő
Kathy Bates, legjobb női tévéfilm/minisorozat-mellékszereplő

A Sherlock is triplázott: Benedict Cumbermatch kapta a legjobb férfi minisorozat-főszereplőnek járó díjat, a legjobb férfi minisorozat-mellékszereplőét Martin Freeman, a legjobb minisorozat-író pedig Steven Moffat lett. A Big Bang Theory sztárja, Jim Parsons a legjobb férfi vígjátéksorozat-főszereplő jelölést díjra is váltotta – de Sheldon karakterét ismerve ezen nem is nagyon lepődtünk meg.

Persze az Emmy esetében – mint minden rangosabb díjátadó kapcsán – is érdemes kicsit elvonatkoztatni a filmipari légkörtől, és egy más aspektusból is megfigyelni az eseményeket. Igen, a ruhákra gondolok, és a divatszempontú megközelítésre, hiszen a fashion show-k világán túl a vörös szőnyegen találkozhatunk a legérdekesebb és legkülönlegesebb ruhakölteményekkel. Legtöbb kedvencünk nem is okozott csalódást: az Orange is the New Black sztárja, Taylor Schilling tökéletesen festett a nyakpántos, gyöngyökkel dekorált Zuhair Murad estélyiben, Julia Roberts egy mesés Elie Saab dresszben jelent meg, a Trónok harca Cersei-je, Lena Headey pedig egy totálisan modern, fekete Rubin Singerre cserélte sorozatbeli középkori összeállítását.

Azért a díjátadókat szintén jellemző, fel-felbukkanó divatbaklövések sem maradhattak el, elég ránézünk Lena Dunham Giambattista Valli szoknyájára – eléggé formabontó. Vannak trendek, amik jobb, ha a kifutón maradnak.

Lena Dunham, Giambattista Valli
Lena Dunham, Giambattista Valli

Na és ha már itt tartunk, mindig rá kell jönnöm, hogy a férfiakat se nagyon kell félteni, ha suit up-ról van szó, jó példa erre a Trónok harca csapata, vagy a mindig rendkívül elegáns Matt Bomer. És persze ott van Matthew McConaughey is…


Képek innen és innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.