C://LANA/DESKTOP/Collection – High-tech divat Lana Dumitru számítógépéről

Milyen egy igazán 21. századi kollekció? Hát igazi 21. századi kütyükkel dekorált. Sokáig kellett várnunk, hogy a számítógépek világa egészen extrém printekben, a maga nyers változatában jelenjen meg a ruhadarabokon, de hála Lana Dumitru high-tech divatelképzeléseinek, mostantól magunkon hordhatjuk laptopunk desktopját.

A tervező néhány éve már előállt egy hasonlóan kortárs ihletésű darabbal, a Facebook ruhával, amelyet diplomamunkájának részeként alkotott meg. Most újra a számítógép – illetve a Windows elemeit vette elő – és printelte anyagukban és stílusukban is futurisztikus ruhakölteményeire. A kollekció izgalmas volta mellett egyfajta társadalomkritika is, elemzés az ember és számítógép virtuális világa közötti bonyolult, sajátságos, már-már egészségtelen kapcsolatról.

facebook-dress

Nagyon találó módon a kollekció a C://LANA/DESKTOP/Collection nevet viseli, egyúttal kijelölve a skiccek megalkotásának helyét és elérési útvonalát is. A digitális vázlatok egy része csak terv maradt, némelyik azonban végre ruhaformát öltött, létrehozva egy modern brandet, Lana univerzumát, ahol az Asztal ikonjai szépség- és divatikonok, az USB csatlakozók sikkes kiegészítők, a Lomtár pedig mély többlettartalmat jelképez – annak a döntésnek a folyamatát, hogy mit távolítsunk el örökre az életünkből. Nos, Lana Dumitru oldalát semmiképpen se – van egy olyan érzésem, hogy a jövőben további hasonlóan különleges és sajátos kreációkkal találkozhatunk majd a neve mellett.

lanadesktop11

lanadesktop26 lanadesktop25 lanadesktop24 lanadesktop22 lanadesktop20

Nem csak önmagukban az elkészült bohókás, vidám, színpompás, pszichedelikus effektekkel gazdagított ruhákat imádjuk, hanem Lana photoshop skilljeit, és egészen egyedi virtuális lookbookját is, minden egyes apró, jelentést hordozó elemmel együtt. És reméljük, hogy a Desktop kollekciónak hamarosan érkezik a folytatása!

lanadesktop

lanadesktop8 lanadesktop9 lanadesktop6 lanadesktop4

Végül pedig érdemes a dizájner korábbi munkáival is megismerkedni, hiszen többek között kollaborált az Avonnal, az első román tervező volt, aki kollekciót tervezett a Pumának, illetve 2012-ben és 2013-ban is megkapta a Young Creative Chevrolet nevű művészeti verseny fődíját.

puma etno shake etno shake

Lana Dumitru is the most 21. century designer I’ve ever known. A few years ago the romanian designer has already created the iconic Facebook Dress as a part of her graduation work, but now she strikes again with a wonderful computer inspired collection. The clothes represent the complicated and special relationship between people and their computer – and are straight from Lana Dumitru’s computer, as the name of the collection „C://LANA/DESKTOP/Collection” shows. Some of the pieces remained digital dreams, but others are available now, and I’m sure everyone is in desperate need of a USB-port printed sweatshirt, so if you are interested, visit Lana’s website!

Képek innen és innen.

Szöveg: Alexandra

Hozzászólás