Décollage #2 – Magyar tervezők AW14-15

Mint tudjátok, mindig is törekedtünk a művészet és a divat összekapcsolására, egymásra gyakorolt hatásainak feltérképezésére. Új rovatunkban, a Décollage-ban e viszony értelmezését tovább mélyítjük, úgy, hogy vizuális analógiákat próbálunk keresni a két terület között. Célunk azonban nem az, hogy a tervezők inspirációforrásait próbáljuk rekonstruálni, sokkal inkább egy kísérleti projekt ez, amely során személyes benyomásokat rögzítünk a képek párosításával. A folyamat során képileg, formailag érdekes, vagy éppen elgondolkodtató, kérdéseket felvető kombinációk születnek; a szemlélődés külső rétegeit letépve a felszín alá nyújtunk betekintést. 

A sorozat második részében végre magyar vizekre evezünk egy kicsit. Kedvenc őszi-téli kollekcióinkba adunk bepillantást, ezek mellé pedig – főként a nyári kiállításélmények hatására – magyar képzőművészek munkáiból válogattunk.

1 Anda vs Feher Laszlo

Anda AW14-15 // Fehér László: Kútbanézõ  1989. olaj, vászon, 250×180 cm

(képek: Glamour Hungary, feherlaszlo.hu)

Abodi vs Nadler2

Dora Abodi AW14-15 // Nádler István: No. 14. 2003.  olaj, vászon, 140x120cm

(képek: doraabodi.comVárfok Galéria)

Nádler István további műveivel és egy remek modern magyar képzőművészeti válogatással találkozhattok, ha még október előtt ellátogattok a debreceni MODEM-be, A fenséges geometriája című tárlatra. 

konsanszky vs birkas3

Konsanszky AW14-15 // Birkás Ákos: Kora reggel 2007.

(képek: konsanszky.hu, Knoll Galéria)

Nubu Hantaii

Nubu AW14-15 // Hantaï Simon: Pliage 1968. akril, vászon, 93×79 cm

(képek: marieclaire.hu, Ludwig Múzeum)

Hantai retrospektív kiállítása sajnos csak augusztus 31-ig volt látogatható, de aki lemaradt róla, bepótolhatja valamennyire az élményt, ha megnézi a festőről (alkotás közben is) készült francia dokumentulfilmet, a Tombeau-t.

Daige vs Bortnyik

Daige AW14-15 – ‘Dada’ // Bortnyik Sándor: Zöld Szamár 1924. olaj, vászon, 60×55 cm

(képek: @daigeclothesMagyar Nemzeti Galéria)

A festményt még október 5-ig elcsíphetitek az MNG-ben a Dada és Szürrealizmus című kiállításon, ahol további merülést tehettek az avantgárd két meghatározó irányzatának nemzetközi remekeiben is a hazai diskurzussal kiegészítve. 

In this new series of articles, called Décollage we aim to create a series of collages by putting fashion photos and fine art pieces next to each other. But these ones are not traditional collages. We don’t go for the inspirations of the designers, we rather try to depict our personal impressions and associations of fashion images. This time we are concentrating on the recent Fall/Winter collections of our beloved Hungarian designers. For being authentic, I also choose the fine art pieces from great Hungarian modern and contemporary artists. 

Szöveg: Netta

 

One thought on “Décollage #2 – Magyar tervezők AW14-15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.