Best of NYFW – Indul a SS15 ready-to-wear láz (I. rész)

Mint ismeretes, szeptemberben startol a következő évi tavaszi-nyári trendeket bemutató ready-to-wear divathét-évad is: először New York, majd London, Milánó és Párizs ad helyet a divatvilág négy legjelentősebb eseményének. A sorozat kezdő eventje már csak azért is jelentős, mert az összes közül ez az egyik kedvencünk: New York a modern divat, a szabad szellem és a szárnyaló inspirációk olvasztótégelye. A bemutatók alatt megismerhetjük egy távoli kontinens képviselőinek elképzelését a divatról, a legvagányabb helyszíneket, találkozhatunk a legmarkánsabb street stylerekkel, az elérhetetlenségéből fakadó egzotikum pedig csak dob az izgalmakon. Köszönjük, kérjük!

Igyekszünk többé-kevésbé végigkövetni az eseményt – bár a bemutatók egybeesése, na meg az időeltolódás nem könnyítette meg a dolgunkat – és egy kivonatot készíteni a legmenőbb kollekciókról. Jöjjön az összeállítás első fele, vagyis az eddig prezentált kollekciók, amelyekre érdemes odafigyelni!

Lisa Perry főként társművészeti inspirációk mentén alakítja kollekcióit – a show hátteréül Barnett Newman egyik leghíresebb képének újraértelmezése szolgált, a legújabb ready-to-wear anyag printjeinek kialakítása során pedig szintén az amerikai festő, illetve Jackson Pollock munkái szolgáltak ötletforrásul. Formailag a trapéz mindenhatóságát és a hangsúlyos ruhaujjakat, illetve a vállakat emelném ki, a színvilágból pedig a fekete-fehér minta tökéletes harmóniáját a pirossal.

Nicholas K afrikai inspirációja eléggé megfogott, pedig alapvetően nem rajongók a natúr, tompa, szavannákat idéző árnyalatokért, mint amilyen a kollekciót uraló khaki és világosbarna. A tervezőpáros marokkói road-tripjének eredményeként létrejött darabok a nagy felfedezők erejét hivatottak árasztani, ami hihetetlen, de nem csak a legforróbb kontinens világában állja meg a helyét, hanem a modern városi környezetben is van létjogosultsága. Térdhosszúságú sortok, fejkendők és vékony anyagok jellemzik a kollekciót. A fűzős cipők Kiyoon Baek koreai dizájner, a különleges nomád, kissé vad lookot hangsúlyozó nyakláncok pedig Victoria Simes közreműködésével készültek.

A BCBG Max Azria mindig is a gondtalanságot, a szabadság érzését testesítette meg darabjaival. A tavaszi kollekció kapcsán is igazán bohém stílusúra vették a figurát – a domináns elefántcsont- és krémszínű árnyalatokat helyenként élénk, hippis printek dobják fel, az anyagok lazák, selymesek, árasztják magukból a beach-atmoszférát és némi keleti beütést is adnak a kollekciónak. A dizájner, Lubov Azria azt is elárulta, hogy az alkalmazott színek skáláját az ABC Carpet&Home szőnyegeivel való találkozás formálta, az egyes árnyalatok pedig a nap által halványított, élénkből pasztellbe áthajló világot képviselik.

Nagyon bejött az Honor változatos kollekciója is, bár megkérdőjelezhető, hogy az egyes darabok valóban készek-e a viselésre; a kifutón mindenesetre szívesen nézegettem az izgalmas összeállításokat. Az show egy selyemből szabott mesevilágot testesített meg, íme.

Érdemes néhány pillantást vetni a Coach kollekciójára is, ahol a klumpa teljesen új, metálos megvilágításban került a figyelem középpontjába, ahol a kötött pulóvereket állatfigurák díszítik, és az egészen rövid bőr miniszoknyákhoz oversized szőrmekabátok párosulnak. Ja, és mindezt a leggyönyörűbb pasztell árnyalatokban, a 70’-es évek bűvöletében, háttérben a texasi vidékkel. Az összeállítások inkább passzolnak egy menő editorialba, mint az utcára, de mégis imádom őket egytől-egyig.

Peter Som szemkápráztató printekkel, illetve a zöld egyes árnyalataival dolgozik, ezáltal egyfajta természetközeliséget jelenített meg a kifutón. Kevésbé összepasszoló anyagok tudatos és zseniális kombinálásával az ellentétes hatások találkozásának egzotikumára épít. 

Festői printek, szikrázó estélyik, kifinomult színvilág – ez a Jason Wu ready-to-wear glamúr. Bemutatták az úgynevezett Diane-táskát is, melyet a tervező múzsája, Diane Kruger színésznő inspirált.

A Rebecca Minkoff tavaszi-nyári kollekciója az, amit vakációra indulva egy az egyben bedobnék a bőröndbe, és innentől kezdve a pakolás témája meg is lenne oldva. A türkiz, illetve a kék egyéb mesés árnyalatai tökéletesen illeszkednek az angyali fehérhez, az uralkodó egyszerűséget pedig fodrok, csíkok, csipkés darabok és övek törik meg. Elengedhetetlen nyári kiegészítőként jelennek meg a szalmakalapok és az összeállításokhoz tökéletesen illeszkedő táskák.

A gyerekkori unalom egy különös fajta unalom. Elvezet a fantázia, az álmodozás és az ártatlan móka világába. – mondta Mona Kowalska, az A Détacher tervezője. Ez a gyerekkori álmodozás öltött testet leplezetlenül a kollekció mintázatában, a színes, pontszerűen megszerkesztett tájképekben és az ezeket körülölelő fehér felhőkben. Ahogy az a dizájnertől megszokott, minden laza és oversized, domináns anyag a vászon, és ha ehhez még az átütő 70’-es évek effektet is hozzáadjuk, az lehet az érzésünk, hogy a tervező inspirációja saját édesanyjának gardróbja volt. Hiába, a divat a történelemhez hasonlóan megismétli önmagát.

A Kate Spade New Yorknál kerül képbe a modern, városnéző kultturista, a kertészkedésben nyugalmat kereső háziasszony, a strandra igyekvő fiatal nő és az e szerepekhez társított csodás lookok. Abszolút favorit a zöld-fehér kombináció, ami a tavaszt eleveníti fel, a kék-fehér páros mediterrán, tengeri varázsa és persze a tematikára illeszkedő ötletes kiegészítők, mint például a rákot és halacskát formázó táska.

Tia Cibani kollekciójának erőssége a zseniális anyag- és színpárosítás: az arany, lila és rózsaszín egészen speciális árnyalataival dolgozott, melyek rendkívüli harmóniát alkotnak a melléjük rendelt lamé- és szaténanyagokkal. Számomra itt is egyfajta Afrika-hatás érződik, de teljesen más módon, mint a korábbi, Nicholas K darabok esetében.

A Novis izgalmas geometriai printjeivel és élénk színeivel dobta fel a divathetet. Köszönhetően a fehér szín és az egyszerű szabás finomító hatásának nem rikít visszataszítóan az anyag, csak pont annyira, hogymegragadja a figyelmet.

Trina Turk egy igazán optimista nő, a kollekciója pedig felháborítóan vidám – de mit várunk egy ízig-vérig Spring-Summer témától, ha nem azt, hogy a napsütés és a természet újjáéledése szinte kézzelfogható legyen. Élénk színek és játékos printek gazdag variációi jellemzik a ruhákat. A célcsoport egy merészebb, fiatalabb réteg, akik teljes természetességgel tudják viselni és kombinálni a vibráló árnyalatokat, illetve a változatos mintákat. A tervező nagy figyelmet fektetett a táskákra és a cipőkre is, meg persze a komplett outfitek laza, nyárias, de letisztult összehatására.

A Lacoste egyértelműen a sportos irányzatot képviseli és a szigorú vonalakra, valamint a klasszikus, uniszex formákra esküszik. Mindezek mellett a színek bőkezű használata dobja fel a kollekciót, de túl nagy extravaganciát azért itt inkább ne keressünk.

A Prabal Gurung tavaszi kollekciója az őszi folytatásaként is jellemezhető. Az inspiráció helyszíne ismét a Himalája, csak éppen időközben kitavaszodott, a színskála pedig alkalmazkodott az évszakváltáshoz – előtérbe kerültek a naplemente árnyalatai, a narancssárga, a halványkék és a lila. A ruhák izgalmas szabásúak, aszimmetrikus esésűek. Egy divatoldal – igen találóan – a sportos stílus és az haute couture házasságaként jellemezte a kollekciót.

Az Ostwald Helgason kollekciójának szín- és formavilága bennem kevésbé idézte fel a klasszikus tavaszi, madárcsicsergős életérzést; az összeállítások rétegessége, anyaga és a sötétkék-bordó-okker trió dominanciája inkább egy sárguló levelekkel dekorált őszi életképbe varázsoltak el, számomra mégis épp ez az ellentét adta meg azt a pluszt, amiért érdemesnek tartom arra, hogy a best of összeállításomban helyet kapjon a kollekció.

Jill Stuart lágy esésű, finom anyagú darabjai laza eleganciát árasztanak, és bizonyítják, hogy a selyem és a bársony bizony tökéletesen kombinálhatóak, még ha a párosítás elsőre kicsit furcsának hangzik is. A kollekció színvilága könnyed és szofisztikált.

Rebecca Taylor tudja, hogy a tavasz és a virágok közötti párhuzam régi ugyan, de nem elavult, és soha nem is lesz az. A kollekció mind formailag, mind pedig mintázatában a virág motívumra épül, a nőiességet, a romantikus színek és sziluettek uralkodását hangsúlyozza.

A Mara Hoffmann esetében is a vibráló, erőteljes printekben kell keresni az egyediség forrását – a helyenként már-már művészi alkotásként is elemezhető mintázatok színvilága kifinomult és harmonikus. Ha a leglazább nyári dresszeket keressük, jó helyen járunk.

Minimalista vonalvezetésű kollekció, rakott szoknyák, rikító sportcipők, mindez meghintve egy kis Wang-futurizmussal? Jöhet! Alexander Wang showja a forma és formabontás ellentétjére épül, az kettősség pedig váratlan, letisztult sikkben oldódik fel. A kirívó elemek és anyagok használatát ellensúlyozza a szürke-fekete-fehér színtrió és a többnyire egyszerű sziluettek. A sneaker-mánia felbukkanása sem a kifutón, sem pedig az utcai divatban nem újdonság, itt mégis nyújt valami különlegeset, hiszen a kollekció vezérmotívumaként van jelen, mintegy alulról, a lábfejtől építkező összeállítások kiindulási pontjaként. A ruhák a tervező korábbi 2007-es, 2009-es munkáit idézik fel, a szexi és a sportos között lavírozva, egyik vonalat se túlzóan erőltetve – és ez így tökéletes.

Katie Gallagher az eltűnés motívumával játszott a show-ján: először egy erős, sötét tónusú ruhasorozatot vonultatott fel, ami szürkévé, majd fehérré halványult, végül pedig a nude árnyalatokban megbújó darabok szinte egybeolvadtak a modellek testével. Oké, maga a kollekció nem igazán fogott meg, de az eltűnés allegóriájának hibátlan végigvezetése miatt megérdemli, hogy bekerüljön a legjobbak közé.

A Parsons MFA talán az egyik legformabontóbb kollekcióval állt elő, gyakorlatilag nem is tudom összefoglalni, miről van szó, annyira változatos és meghökkentő. Még nem döntöttem el, hogy imádom vagy utálom, de mivel valamilyen szempontból mindenképp kiemelkedő, itt a helye.

A Desigual egy maximálisan nyári, tengerparti ihletésű kollekcióval lepte meg a közönséget, melynek inspirációjaként talán a Hawaii-életérzés szolgálhatott. A virágkoszorú mint fejdísz már idén nyáron is jelen volt megosztó divatőrületként – főként ami a fesztiváltrendeket illeti -, de a Desigual még mindig lát benne fantáziát: a show egyik legfontosabb elemeként szerepeltek ezek a kiegészítők. Egyébként a kollekciót a találó printek, a bohém atmoszféra, a merész kombinációk, ezzel együtt pedig a mix&match beszivárgása jellemzi. Még egy különlegesség, ami talán fel sem tűnt, pedig egészen egyedi dolog: minden modell mosolyogva vonul végig a kifutón, és ettől kap egy igazán kellemes feelinget a bemutató.

Christian Siriano bebizonyította, hogy gyakorlatilag két szín alkalmazásával képes egy izgalmas és gazdag kollekciót létrehozni. Sose volt még ennyire változatos a fehér szín, és sose imádtuk ennyire a kék árnyalatainak játékát, mint Christian Siriano legújabb munkáinak kapcsán. A tervezőt Sergio Redegalli ausztrál művész üvegszobrai gondolkodtatták el. A jeges színpaletta fehérből váltott világos, majd sötétkékre egy kis üvegzölddel mixelve, remek összhatást elérve.

Fejezzük be az összeállítást egy igazán nem mindennapi sorozattal, a Hood By Air jóvoltából: nem is tudom, mit láttunk pontosan a kifutón, de az biztos, hogy lekötött, és az is, hogy nagyon rock and roll volt!

Folytatása következik! Nektek melyik kollekció az eddigi kedvencetek?

New York FW has officially started a few days ago, so it’s time to make a little summary of the best collections so far. Some of the brands introduced the sporty chick with a hint of sexy, like Alexander Wang did, others also added a bit of glamour to this concept – this is how Jason Wu’s collection was born. Rebecca Minkoff and the Desigual represented the non-sporty line with tipical summer elements such as floral headbands, sailing style with blue stripes and brown belts and the Hawaii lifestyle. BCBG’s Lubov Azria was inspired some carpets, while A Détacher’s Mona Kawalska took ideas from childhood memories.

Rebecca Minkoff and Kate Spade designed outfits for every kind of spring-summer events, like sightseeing as a cultural tourist or going to the beach on a sunny day. Not only matching colours and materials can be paired: that’s what Tia Cibani and Peter Som tell us with their wonderful eclectic collections.

Coach mixed our childhood with a Wes Anderson movie and the result is adorable: oversized fur coats with leather mini-skirts, knitwear decorated with cute animals and all this in pastel – with the Texan landscape as the background it reminds me of a cool editorial.

Nicholas K emphasized Africa’s wild and nomadic side with using natural colours and silouettes. Lisa Perry took inspiration from world-famous painter Jackson Pollock and created a fantastic background which evokes Barnett Newman’s famous painting Vir Heroicus Sublimis. Christian Siriano used an icy colour palette from white to navy blue and glassy-green. Although we talk about a ready-to-wear fashion week, Christian’s evening dresses summon haute couture events – but we totally love them. And finally there are Parsons MFA and Hood By Air presenting their totally rebellive and unique collection.

To be continued.. Whick collection was your favourite so far?

Képek innen és innen.

Szöveg: Alexandra

One thought on “Best of NYFW – Indul a SS15 ready-to-wear láz (I. rész)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.