Londonban járt a tavasz (I. rész)

A divathetek kapcsán mindig többféle kérdéskör hullahoppozik bennem: ki mondja a legeredetibbet, ha “elhangzik” egyáltalán ilyesmi, mely show-k lesznek a legemlékezetesebbek – a design-t, a zenét, a bizonyos csavart illetően -, milyen új trendek látnak napvilágot, s milyen letűnt irányzat fedeződik fel újra a következő évszakok kapcsán az easy-wearing szekcióban? Elhagyva New Yorkot, Londonra szegezzük tekintetünket, a brit divatörökség központjába, s megpróbáljuk felidézni a legizgalmasabb kollekciókat, a legfigyelemreméltóbb bemutatókat, természetesen szubjektív, rebellis szemmel. Jöjjön a LFW 2015-ös tavaszi-nyári kollekcióinak legjava! 

The African Queen. Kissé baljós, sötét dzsungelhangulat uralkodott az Erdem bemutatóján, amely a darabok kapcsán is szembetűnő volt – s ha már London és az esőerdők varázsa, említsük meg, hogy az Erdem designere Marianne Northra is gondolt a tervezéskor, aki a viktoriánus Anglia legismertebb botanikus művésze, biológusa volt, és akinek életműve a London Botanic Gardensben tekinthető meg. Az üvegházak linearitása, az őserdők részletgazdagsága és sűrű textúrája, az ösztönös vadság, a naturális színek dominanciája érhető tetten a kollekcióban, ezen összetevők mentén pedig egy igazán friss, természetközeli, kivitelezésében is sokoldalú kollekció született, amely talán örökre belopta magát a szívembe. Szívesen viselném az Erdem tavaszi-nyári kreációit, főleg a tollruha tetszik, ja, és: vigyetek el az Amazonashoz, please!

Hello, minimal chic! Szofisztikált darabok, könnyed, sportos elegancia, a hétköznapi sikk fogalmi megoldásai: ezek mentén alkotta meg a Threeasfour tervezőtriója tavaszi-nyári kollekcióját. A sötétszürkében, fehérben és neonban lejtő modelleken (akik közt férfiakat is láthattunk, a gyűjtemény unisex koncepcióját hangsúlyozandó) egyszerű szabásmintával kidolgozott ruhák jelentek meg, amelyeknél a lekerekített szegélyek domináltak. A darabok lézervágott fraktál mintái a fák ágait, illetve az emberi tüdőt reprezentálták.

A hagyományos runway design helyett a csapat folytatta együttműködését a jelenleg Brooklynban élő és alkotó 3D animátorral, Alex Czetwertynskivel, és a show hátteréül egy futurisztikusan csillogó “tüdőbelső”-t láthattunk. Na jó, ti láttatok már ilyet? Mert én nem. Egy szó, mint száz, engem minimal designnal mindig le lehet venni a lábamról, úgyhogy ha nem is vastaps, de egy kalapemelés kijár a Threeasfournak…

Madonna-cool. A Sibling designere, Joe Bates szenvedélyesen rajong a nyolcvanas évek New Yorkjáért. Nincs személyes kapcsolata a hellyel és a korszakkal, mégis elragadta az éra művészete, stílusa és kreatív energiája. Tavaszi-nyári kollekcióját e preferenciája mentén álmodta életre. A laza, külvárosi stíl találkozik a kor disco imázsával, a New York-i magasdivat esztétikájával, popkultúrával és képzőművészettel. Nálam toplistás, a fejdíszek külön pontot érnek. Love.

Ancient to modern. Marjan Pejoskit az ókori Görögország és a klasszicizmus inspirálta kollekciója megalkotásakor. Ahogy elmondta, a letűnt kor formavilágát kívánta a modern designnal házasítani – kijelenthetjük: ez összejött neki.

A klasszicizmus inkább a díszes mintákon köszön vissza, a hellén kultúra pedig a darabok formakoncepciójában és a kiegészítők kapcsán érhető tetten. A lookok kvázi színházi jelmezekhez hasonlatosak – s hogy ezt most előny vagy hátrány, azt döntsétek el Ti!

Silk & motorbike. Jean-Pierre Braganza tavaszi-nyári kollekciójának kiindulópontja a Matthew Barney-féle River Fundament című film apokaliptikus értelmezése, a detroit-i ipar hanyatlása és a motorkerékpározás köré épül. Na, erre varrjatok gombot!

Geometrikus vonalak, szín-blokkolt hatás, izgalmasan beágyazott minták, bőr, selyem, kivágások ölelik körbe ezt a kompozíciót, amelyből Braganza szerint kereskedelmi szempontból a legjobban sikerült kollekciója született meg. Ti hogy vagytok vele? 

Folytatása következik!

Szöveg: Ivett, képek innen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.