Hedi Slimane retrospektív – Rocksztárok Párizsban

Idén szeptemberben nem a divathét az egyetlen „jó lenne eljutni rá”-féle esemény Párizsban – a muzikális fotográfia rajongóknak tudunk egy még jobb programot! A Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Alapítvány közreműködésével szeptember 18-án megnyílt a Sonic című kiállítás Hedi Slimane zenei tematikájú fotóiból, mely a modern kori művészeti polihisztor legmegkapóbb munkáit vonultatja fel az elmúlt 15 évből. A portrék között olyan ikonikus alakokat ismerhetünk fel, mint Keith Richards, Amy Winehouse vagy épp Pete Doherty.

Kezdjük az elején egy kis Hedi Slimane biográfiával, csakhogy később jobban beleláthassunk munkásságának miértjeibe és mikéntjeibe! Amennyiben a divatnak, a zenének és a fotográfiának van keresztmetszete, Slimane – érdeklődési körét és életművét tekintve – egyértelműen ide tartozik. A francia divattervező 2000-2007-ig a Dior Homme kreatív igazgatójaként tevékenykedett, 2012 óta pedig az Yves Saint Laurent luxus divatháznál dolgozik ugyanezen pozícióban.

Lou Reed by Hedi Slimane
Lou Reed by Hedi Slimane

A divat világán kívül mindig is foglalkoztatta a fotográfia, és közvetetten a zene is folyamatosan jelen volt az életében: David Bowie is neki köszönhette hibátlan összeállításait a turnékon, illetve olyan bandáknak és zenészeknek tervezett fellépőruhákat, mint a Libertines, a Franz Ferdinand, a The Kills, Mick Jagger vagy Jack White.

Keith Richards by Hedi Slimane
Keith Richards by Hedi Slimane

Slimane 2007-ben – tervezői karrierje csúcsán – nem hosszabbított szerződést a Diorral, hanem egy időre maga mögött hagyta a divatvilágot, és egy rövid újratervezés után másik szenvedélye, a korábban csak hobbi szinten űzött fotográfia mellett kötött ki. Tevékenysége során a kortárs kultúra ikonikus arcait kapta lencsevégre – köztük volt Amy Winehouse, Robert de Niro, Lou Reed és Keith Richards is. Megalkotta saját internetes „naplóját”, melyen védjegyévé vált fekete-fehér fotóit folyamatosan megosztja a nagyközönséggel.

Mind tervezői, mind fotós munkái kapcsán az egyik legintenzívebb inspirációs hatást a (rock)zenei kultúra gyakorolta rá, témáit is ezen területről merítette. Londoni tartózkodása idején fotózta például az Arctic Monkeyst és a Libertinest, majd miután letelepedett Los Angelesben, a fiatal helyi zenészekben látta meg a fantáziát, így került kapcsolatba például az indie zenét játszó Girls együttessel, valamint az énekesnő Sky Ferreirával, aki egyfajta múzsa-szerepet is betöltött a tervező életében.

Sky Ferreira by Hedi Slimane
Sky Ferreira by Hedi Slimane

Néhány év után Slimane visszatért a divathoz az Yves Saint Laurent kreatív igazgatójaként, de ezúttal nem szorult háttérbe a fotózás sem: a márka kampányainak anyagát is ő készíti, jellegzetes fekete-fehér porté stílusában. Alkotásaiból állt össze a Sonic névre keresztelt kiállítás, ami 2014. szeptember 18-ától 2015. január 11-ig tekinthető meg Párizsban, és rengeteg képet vonultat fel a férfi korábbi londoni, illetve az elmúlt évek Los Angeles-i munkáiból. A megjelenített atmoszféra minden képnél ugyanaz a minimál, grunge, B&W-világ, ami az YSL kollekcióiban is vissza-visszaköszön.

Sonic

Sonic Exhibition3

Slimane egyedisége és sikere abban rejlik, hogy bensőséges hangulatú fotói megrendítően valóságos feelinget árasztanak, épp azért, mert a tervező „modelljeivel” egytől egyig baráti kapcsolatot ápol, illetve a természetesség javára elhagyja az erőltetett, merev beállításokat. Ahogyan dizájnerként, úgy fotográfusként is egy egészen egyedülálló stílust képvisel, ami gyakorlatilag utánozhatatlanná teszi őt.

Sonic Exhibition5

Sonic Exhibition4

Sonic Exhibition6

Mióta Hedi Slimane újra az Yves Saint Laurent csapatát erősíti, a brand stílusában elég nagy fordulat következett be: a letisztult sikk helyett a modernkori grunge az uralkodó irányzat, a klasszikus francia elegancia pedig már csak nyomokban lelhető fel a punk-rock lázadással átitatott új stílusvilágban. Slimane a Saint Laurent békés univerzumát maximálisan felpörgette, hiszen még a márka kampányait is saját rockzene-rajongásához idomította – modellként olyan botrányhősként tetszelgő sztárokat szerepeltet, mint például Courtney Love vagy Marilyn Manson.

Courtney Love for Yves Saint Laurent by Hedi Slimane
Marilyn Manson for Yves Saint Laurent by Hedi Slimane

A nagysikerű és egyedülálló Yves Saint Laurent Music Project elnevezésű kezdeményezésével Slimane még szorosabbá fűzi a zene-divat-fotográfia hármasának kapcsolatát, ami az ő életének és karrierjének mindig is leglényegesebb mozgatórugójaként funkcionált. A projekt legújabb felfedezettje az angol pszichedelikus rockzenét játszó Temples banda karizmatikus és különleges stílusú énekese, James Bagshaw, aki egyébként a tervező szeptemberben megjelenő könyvének, a Sonicnak is az egyik központi figurájaként fog szerepelni.

James Bagshaw, Yves Saint Laurent Music Project, Hedi Slimane
James Bagshaw, Yves Saint Laurent Music Project, Hedi Slimane

When Hedi Slimane touches something it turns into gold. After 7 years, at the top of his career the french designer left Dior Homme so he could practice photography and being a non-musician rock-star more passionately than he ever did. In 2012 he returned to the world of fashion working as a creative director for Yves Saint Laurent. Now in collaboration with Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent an exhibition opened in Paris juxtaposing Slimane’s best photos from the last 15 years. The exhibition – named „Sonic” – contains black and white portraits of iconic faces of the music industry such as Amy Winehouse, Keith Richards and Lou Reed.

Also Hedi Slimane started the Yves Saint Laurent Music Project so he can connect the three most important thing in his life: fashion, music and photography.

Képek: Pinterest és innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.