Megabiznisz, együttműködés, válasz (?) – Alexander Wang x H&M

Jobban várjuk/vártuk, mint sok luxus brand tavaszi-nyári kreációit, nem véletlenül: Alexander Wang a H&M-mel közös, novemberben boltokba kerülő kollekciója meglepő, elgondolkoztató, harcias, mulatságos, s persze monokróm; a fekete és a szürke árnyalataiban játszik, s jó néhány méreteiben eltúlzott darabbal is bír. A ruhák, kiegészítők, ha megszemélyesíteném őket, a némafilm korszak nagy alakjaira (és gegjeikre) hasonlítanának,  akik egyszerre leptek meg eltúlzott, mégis igen érzékeny, vicces mimikájukkal, váratlan testcseleikkel, és egyszer esetlen, másszor hősies, kitartó küzdelmükkel a világ igazságtalanságaival szemben, extrémen kitömött kabátjaikban, hatalmas fekete monoklikkal. Edititorial és lookbook a sport szolgálatában (?).

Global citizen boxzsákkal

A legelső nyom, a legelső híradás a kollekcióról még júliusban jelent meg a H&M Instagramján, ami egy mini boxkesztyűt és boxzsákot mutatott meg a nagyközönségnek. Azonnal Charlie Chaplin Boxing című paródiája jelent meg előttem, és ha megnézitek, a kicsinyítés, a nagyítás, hol ennek, hol annak (sapka, lábszárvédő, válltömés) eltúlzása a kollekción belül igencsak emlékeztet a fentebb már említett némafilmes túlzásokra, ráadásul Wang a fekete-fehér színvilággal is erősíti ezt a hatást. A  most bemutatott pár újabb darab viszi tovább a sportos fekete-fehér vonalat.

Csak egy kicsit lepett meg az első teaser, ismerve Wang  kissé fekete humorral spékelt igen drámai (gondoljatok a bemutatói bevezető részeire, a zenére például) és nagyon trükkös, ironizáló vénáját, valamint a 2012-es sportok inspirálta remek Spring/Summer kollekcióját. Arra gondoltam a kis boxkesztyű láttán, itt harc lesz; valami olyasmiről fog szólni a kollekció, amit a Versace, a Dior, vagy más luxusideológiában nyakig álló, romantikus és angyali kollekciótól oly sokszor hiába várunk. Arról, hogy kiállunk azok mellett is, akik nem burokban születtek. (Tudom, a H&M által a kollekció gyakorlatilag az egész világon ismertté válik, ami irdatlan üzlet mindkét félnek: Anna Wintour maga mondta Wangről, hogy az mindenkit Wangben szeretne látni a glóbuszon előbb-utóbb). Ki tudja, mindenesetre nézzünk az üzlet mögé is kicsit! Wang azt mondja, nem szeretett volna elérhetetlen árú darabokat a H&M vásárlóközönsége számára “lebutított változatban”, olcsó kiszerelésben legyártani, hanem a cég sportruha kínálatának sztenderd áráért hozott létre sajátos tréningeket, harci szerkók által inspirált, egyéni módon variálható… miket is? Kiknek is? Wang mindig azt mondja, az ő célja a global citizen felöltöztetése, s mindenki interpretálja szabadon az általa tervezett ruhákat. Azaz, nincs fix ideológia, fix koncept. Egyrészt a sport önmagában is hatalmas érték, másrészt a kihangsúlyozott, szinte harci eszköznek tűnő ütők, labdák, küzdésre kész beállások arról vallanak, hogy az élet bizony nem habos torta, a kesztyűt fel kell venni.

A Rihanna-effektus

A legelső, aki nyilvánosan ennek a kollekciónak egyik outfitjében a nyilvánosság elé lépett, nem volt más, mint Rihanna, akit sokan a fashion világ egyik legbefolyásosabb alakjának tartanak. Ő a 2014-es Fashion Icon of the Year idolja, valamint a világ legvadabb stílusikonja is a W Magazine aktuális száma szerint. Az énekesnő néhány hete sétált ki New York utcáira ebben a szettben – amelyről egyébként nem állítható, hogy elfedné az előnytelent, és csak a kedvezőt emelné ki. Úgy érzem, a rengeteg Wang-felirat egyfajta demonstráció volt, az együttműködő felek, fashion monsterek kimutatták a foguk fehérjét, és kacsintottak is közben a sok millió rajongóra. Rihanna Instagramját maga Tom Ford nevezte a divat legnagyobb befolyással bíró platformjának, s Mel Ottenberg, Rihanna stylistja el is mesélte, miért lehet ez így: az énekesnő szerinte “nem fél a divattól, nem hagyja, hogy az győzze le őt, hanem a maga képére formálja annak minden darabját.” Rátok bíznám, mennyire tartjátok igaznak ezt a leírást, de a tény az, hogy a Wang crop-top leggingsében sétáló Rihanna fotója bejárta a világot.

A várva várt kollekció

Értelmezzük tehát okos megabizniszként, zseniális hármas fashion kollaborációként, tragikomikusan kiemelkedő válaszként a rózsaszín kollekciókra, vagy ezek elegyeként? Legyen. A most debütált darabok tele vannak utalásokkal egyrészt a nagy tervezőtársak munkáira, másrészt Wang saját egyéb kollekcióira. És eközben – mivel már láthattuk a tervező 2015-ös S/S show-ját, amelyben a ruhákat, mind formáikban, mind mintáikban Wang bevallása szerint sneakerek inspirálták – azt is láthatjuk, hogy a sportvonal igen erősen fixálódni látszik nála. Egy pillanatra ugrom csak vissza megint az aktuális kollekcióra; óriási vonalkódokkal díszített miniszoknyák, Roshe Run, Jordan 7 (Nike), Stan Smith (Adidas) sneakerek újragondolásai – lyukasztásokkal, különböző érdekes díszítésekkel operáló melltartók, szoknyák, topok, vagyis: luxus sportruházat magassarkúval… Ki-ki találgathat, miért, mi céllal jöttek létre ezek az utalások? Fricskák vagy további kollaborációk nyitó effektjei? Egy biztos, a sportvonal egyértelmű.

A legutóbbi (vissza a H&M es kollaborációra) lookbook és editorial képek is erre utalnak. Egy stilizált tornateremben súlyzókkal a háttérben áll az egyik modell, hatalmas WANG-feliratú, leginkább a középkori pékek vagy papok kalpagjára emlékeztető sapkában. A szürke harisnya térdén újabb felirat, óriás gallérú dzseki, hengertáska. Egy másik modell jéghoki felszerelésnek tűnő eszközökkel, indián őslakosok régi fotóiról ismert copfokkal áll büszkén a félhomályban, mondanom sem kell, szintén hatalmas Wang felirat kiabál a ruha karján. Az amerikai ELLE-ben megjelent képen szereplő múzsa meghatározhatatlan tevékenységhez öltözött; pilótaszemüvegben, Wanges sapkában, bomberdzsekiben és majdnem derékig felvágott bő fekete nadrágban pózol. Wang egyébként ismert arról, hogy rendkívül ügyesen választ modelleket az aktuális kollekcióihoz: a 2014-es S/S kollekciójához Georgia Jagger, Jourdan Dunn és Behati Prinsloo (Victoria’s Secret) álltak modellt. A  mostani képeken Joan Smalls, Racquel Zimmerman és Isabeli Fontana különböző (voltaképpen beazonosíthatatlan) sportkellékekben láthatóak, valamint a ’30-as évekbeli repülősök által hordott napszemüveg is felbukkan. Sőt, a West Ham focistája, Andy Carroll is. A versenysport, a felfedezés, a kalandvágy és az ártatlan némafilmes feeling keveredik valami fekete romantika mentén az anyagban. Azt már csak ráadásként említeném, hogy Wang a New York-i flagship store üzletének logóját egy szörfdeszka kreátorral, Hayden Cox-szal, a Haydenshapes cég névadójával tervezteti.

Wang korábbi kollekcióiban már sokszor felmutatta  a sportos, tudatos, küzdő szellemű nőiség általa elgondolt esztétikáját, megreformálta az amerikai divatot olyan általa kedvelt elemekkel, mint a hatalmas, fényes, kihangsúlyozott cipzárak (védekezés, zártság, átgondoltság), nyakig gombolt pelerinek, ingek (visszafogott indulatok, komolyság), komikusan eltúlzott összetevők… Kifutóinak sötétsége, kevés fénynyalábbal való drámai bevilágítása, díszletei, munkaköpeny-féle szabásai, ugyanakkor testhez simuló, exkluzív, mindig reflektáló darabjai gyakran ötvözik az egyszerű, minden sallangtól mentes hétköznapi praktikumot a világ sötét, rejtélyes, önmagát nem könnyen adó oldalával. Mindig is lifestyle brandet akart létrehozni: olyat,  amely nem bonyolult annyira, hogy ne lehessen multifunkcionális, hogy ne lehessen opcionális, azaz Wang amellett, hogy egy törtető bizniszmen, szerény is – ami majdnem ellentmondás, és nagyon jó pont.

Ha jó a vége

Ha fenntartásaink lennének, azért a H&M nem akkora szörnyeteg, mint amennyire hatalmas: nagyot fejlődött  a környezettudatos, fenntartható divat kategóriájában, erről tanúskodnak évek óta folyó zöld ruha-kampányai, de támogatja az UNICEF-et is. Sportruházatban sem szenved hiányt, ott vannak például David Beckham  Bodywear kollekciói Guy Ritchie kapcsolódó kisfilmjével. És ellentétben Beyoncé 2013-as fürdőruhareklámjával, szimpatikusabbá teszi a céget Rihanna, aki a laza ifjúság oldalán áll ebben a kampányban. 

A kollekció 250 üzletben  lesz kapható világszerte, és persze online is lehet majd rendelni.

Szöveg: Laura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.