Finoman nőies minimalizmus – ÁERON SS15

A napokban a Facebook és Instagram oldalunkon közzétettük a hétvégi Central European Fashion Days fontosabb mozzanatait, azonban itt az idő, hogy alaposabban, kollekciónként végigvegyük a hétvége eseményeit. Első elemzésünkben az ÁERON kollekciót vizsgáljuk meg.

Az ÁERON SS15 kollekciójának megalkotásakor Áron Eszter Ingmar Bergman Persona című filmjének tengerparti jeleneteit használta inspirációs forrásul. Valóban éteri filmes hatása volt a show-nak, egyfajta megfoghatatlan, álomszerű, elillanó hangulatot teremtett, és tartott meg végig. A hátborzongató szépséggel teli, misztikus skandináv életérzést keltették életre a ruhák pasztelljei, egyenes szabásvonalai, könnyedén libbenő és naturálisan rusztikus anyagai.

A szögletes szabások a ruhák alján lekerekítettek, a fazonok hosszítottak, a naturális lenvásznon a szegélyek eldolgozatlanok; a tervezőnő természetes anyagokkal, illetve a puritán geometriát kihangsúlyozó fekete és fehér helyett homokszínnel, frissen vágott fa krémszínével, pasztellekkel (barackkal, violával, mályvával, tompított olívával) dolgozott – ezek az elemek adják a kollekció finoman minimalista összehatását.

A tervezőnő Bergman filmjén kívül Luigi Ghirri fotóit is segítségül hívta a referenciagyűjtés során. Ghirri embert és környezetét, csendes tájakat, napszítta tengerpartokat, elhagyatott épületeket megörökítő képeinek letompított árnyalatait, tisztán szerkesztett kompozícióit, valamint nosztalgiát hordozó hangulatát érezhettük a kollekció színeiben és formáiban. Mintha egy vintage VSCO-filtert húztak volna a ruhákra, vagy egy barnás szemüveglencsét mellékeltek volna a show-hoz. A bézsek, pasztellek, galambszürkék tiszta harmóniát, az egyszínű vagy színkoordinált lookok retro-casual-cool nyugalmat árasztottak.

Egyenes, mégis folyékony, lebegő formákat láthattunk: alul felsliccelt maxiruhák, hosszított selyemingek, japánujjak. A kurrens ÁERON kollekcióban zsinóros részletek, bomberzsekik, pamutnadrágok, csípőfazonok, zsebek tették sportossá a darabokat. A tiszta szabásvonalak hagyták érvényesülni a minőségi anyagokat – a selyem, a bőr, a puha gyapjú, a finom pamut szelíden nőies, sportosan elegáns luxus hatást keltettek. A visszafogott, letisztult, laza femininitás a legjobb formáját hozta az ÁERON tavaszi-nyári kollekciójában.

Szöveg: Lilla

Képek: Fekete ‘FeCsa’ Csaba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.