Vízcseppek és fenntarthatóság – Dori Tomcsanyi SS15

Környezettudatosság és fenntarthatóság – nagy szavak, igazán trendi kifejezések, valójában azonban az eszméhez még a sokévnyi széleskörű „hype” után sem társul a megfelelő hozzáállás. Nem véletlen, hogy az örök aktualitású téma beszivárgott a divatvilágba is – Tomcsányi Dórinak köszönhetően ezek a fogalmak most művészi testet öltve törtek utat maguknak a kifutón, hogy egy még tágabb értelmezésben, egészen új eszközrendszer és szemléletmód által megformálva folytassák – kis túlzással – világmegváltó tevékenységüket.

A Dori Tomcsanyi SS15 kollekció koncepciója elsősorban az újrahasznosítás, a tudatosság és fenntarthatóság köré épült, de nem csak az ideológia volt az, ami megragadott minket. A vizuális effektek csodálatosan hozták azt az atmoszférát, aminek szerintem minden tavaszi-nyári anyagban átütően érződnie kellene. A pasztelles fagylaltszínek – mint a menta, a búvárkék, a barack- és lazacszín – lágyságát időnként egy-egy erőteljesebb árnyalat – narancs, szürke – töri meg.

Nem egyedülálló, de nem is elcsépelt, és semmiképpen sem megunható a víz motívumának többféle kontextusban való megjelenítése: a fodrozódó tenger, a fenséges és sima víztükrök, a vízcseppek és a napfény találkozása mind rendkívül inspiratív jelenségek, melyeket az anyagok, formák és printek játékával egészen mesteri módon lehet a divat nyelvére lefordítani, ahogyan azt Tomcsányi Dóri meg is tette. Emellett a modellek sminkkoncepciójának kialakításában is a tenger és annak lenyűgöző kék színe került a centrumba; a különleges fonott frizurák kislányos, ártatlan eleganciájukkal dobták fel a show-t.

A lágy esésű selyemanyagok letisztultsága, a fodrok és a hullámvonalak pompája, az A-vonalú szoknyák profán formavilága és a köntösökre emlékeztető, lazán megkötött ballonkabátok mind a kollekció jellegzetes komponensei, nem is beszélve a már szinte ikonikussá vált Tomcsányi-féle bomberdzsekikről.

A tervező két, kézzel festett printet is életre hívott, az egyik az újrahasznosítás témakörével kapcsolatba hozható összepréselt PET-palack motívum, a másik pedig a tükörsima vízfelületeket idézi. Igazán érdekes elemként jelentek meg a színes vízcseppekkel dekorált anyagok, amik játékos bájukkal tették még izgalmasabbá, üdébbé a kollekciót. Hajrá, Dóri!

Szöveg: Alexandra

Képek: Holecz Endre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.