Az újjáépülő személyiség rétegei – Konsanszky SS15

Konsánszky Dóra 2015-ös tavaszi-nyári kollekciójával folytatta a márka által megteremtett hagyományokat, progresszívan továbbgondolva a tavaly tavaszi kollekció keresztszabásait, sportos részleteit és színeit, melyeket az ősz-tél nehezebb anyagaival, bőr felsőivel, hosszított blézereivel elegyített. A következő szezon darabjai az előzőekhez hasonlóan szintén a kemény és a lágy, a maszkulin és a feminin, a sportos és az elegáns, a veszélyesen szexi és az ártatlanul tiszta, a múlt és a már-már sci-fisen hi-tech ellentétein egyensúlyoznak.

Konsanszkynál egy kollekción belül megférnek egymás mellett a lenge, pliszírozott ing és a bőrhatású darabok, a szögletes szabású hosszított ingek és a geometrikus elemekből épülő szoknyák, amelyek így izgalmas harmóniát alkotnak a nőies, mellrészen formára igazított ruhákkal. A vállakat teljesen szabadon hagyó pántos miniruhák párosulnak asszonyosan a fejre kötött kerchiefekkel, sejtelmesen áttetsző szoknyák a geometrikusan szögletes ingekkel, a könnyeden lengő muszlinokat pedig bondázsba kötve tálalja a tervező. A vagány bőrdarabok által a kollekció egyszerre keménycsajos és szexi, a strukturális maszkulin szabásokkal letisztult és leszabályozott, ugyanakkor a finoman lengő anyagokkal, felsliccelt szegélyekkel, szabadon szálló pántokkal törékeny és feminin.

A tervezőnő a hagyományos menswear szabászat újraértelmezésével, az alapdarabok szabásvonalainak lebontásával és újraépítésével hoz létre olyan új elemeket, mint az álló vállmegoldású, szögletesen orientális, a háton keresztszalagos pisztáciaszín ing, az aszimmetrikusan konstruált nadrágok vagy a spagettipántos bőrhatású dzsekiszerű mellény. A stratégiai pontokon kivágott, szakításokhoz hasonló részletekkel tarkított ruhák szokatlan helyeken mutatják meg a test vonalait. Az egyenes szabású, kigombolt mao galléros ingruhák, a karoknak nagy mozgásteret hagyó felsliccelt ingujjak biztosítják a szabadságot a viselőnek, a keresztszabású szalagok pedig eloldozva szabadítják fel a testet. A szoknyák rátétes zsebei lelógnak a ruhaszegélyről, mintegy kitoldva, térben kiterjesztve azok formáit.

A madhouse effektre játszik rá még a fekete-sárga „danger”-t kiáltó párosítása, de a nővérkés-köténykés fehér ruhák is hozzáadnak a laboratóriumban kiporciózott tiszta minimalizmus hatásához. A nyugalom és a veszély kettősségét látjuk, s ekkor eszünkbe jut Angelina Jolie az Észvesztőben – az ember nem tud szabadulni vonzerejétől/csábító kisugárzásától. A személyiség különböző rétegei az újrakonstruált elemekkel együtt épülnek újjá.

A kollekció ugyanannyira futurisztikus és előremutató, mint amennyire a múltból táplálkozik. A bőrökkel, karabineres élénksárga spagettipántokkal, óriási zipzárakkal, sportos elemekkel egyszerre idézi meg a ’90-es évek techno és rave kultúráját, vagy absztrakt vonalaival és lenge rétegeivel a nagy japán és belga tervezők dekonstruktivitását, valamint formai kísérletező attitűdjével, technikai anyagaival szezonról szezonra progresszívan építi márkáját, integráns, markáns látásmódja által is erősítve brandjének esszenciáját.

Szöveg: Lilla

Képek: Holecz Endre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.