Skip to content

Harmonizáló ellentétek – Je Suis Belle SS15

A Je Suis Belle tavaszi-nyári szezonra szánt darabjaitól tökéletesen azt kaptuk, amihez a terveződuó már kényelmesen hozzászoktatott minket: művészi koncepciót, egy gondosan, jól felépített struktúrát és persze izgalmasan harmonizáló ellentéteket. 

Leendő művészettörténészként mindig örülök, ha egy márka a művészet világából választ inspirációt az adott kollekciójához. Különösen izgalmas alkotóra esett a tervezőpáros választása, hisz’ a kiindulópont nem más, mint egy kortárs, skót származású szobrászhölgy – Karla Black – munkássága, New York-ban látott kiállítása volt. A művésznőtől nem állnak messze a szokatlan anyagok: dolgozott már testápolóval, celofánnal, de korrektorral is. Van egyfajta nyers erő, egyfajta befejezetlenség a munkáiban, ám nem érezzük azt, hogy ne tett volna pontot az alkotás végére. Finom, intim, amolyan csendesnek titulálható munkái vannak Karla-nak, nem érez nyugtalanságot az, aki az alkotásait nézi. A Je Suis Belle kollekciója tökéletesen tükrözi ezt a kiegyensúlyozottságot, a „komplett egész” érzését, finom és érzékeny, magában hordozza a harmonikus rendet, de a kuszaságot és az iróniát is.

Szokatlan anyagpárosokban köszön vissza az inspiráló gondolat, amelyeket a tervezők visszafogott sziluettekké rendeztek. Matt és selyemfény kergeti egymást, téglavörös és smaragdzöld ugrik be az édes cukorkaszínek, barackok és sárgák közé. A hiányos és megtört csíkok, mint egyfajta iránytáblák vezetik tekintetünket körbe, fel, le és oldalra.

A darabok egyszerre gondosan megmunkáltak és tökéletesen kivitelezettek, befejezetlenek és dekonstruktívak, a díszítések pedig már-már az haute couture pompa határát súrolják, ötvözve a sportosabb, utcai viselettel. A hajtások és az izgalmas kivágások szintén vizuális csemegét nyújtanak tekintetünknek: olykor sejtelmesen kivillan egy-egy váll, derék vagy éppen csípőcsont. A szalagos díszítések, rátétek és a hamisíthatatlanul lezser hangulatú V-kivágások mellett a tervezők ismét kiváló példát mutatnak a tőlük elmaradhatatlan, aprólékos kézi díszítésekre is. A finom, szinte görög istennős gyöngypántok és a strasszos díszítések, s a dekoltázson keresztülfutó csillanás a nosztalgikus luxust idézik.

Az esemény egyik legszebb sminkjét a JSB show-n láthattunk: a MAC csapata az intellektuális szexiség jegyében dolgozott.

A ruhákhoz Veszprémi Gabriella – a KOMOD egyik tagja – tervezett táskákat, aki már az előző kollekciónál (AW14) is közreműködött, Juhos Jankának pedig a gyűrött, aranyozott réz ékszereket köszönhetjük.

Szöveg: Emese

Képek Holecz Endre

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s