USE unused SS15 – Pasztell akvatika a kifutón

A TGFWBP-CEFD első napjának tökéletes lezárásaként és megkoronázásaként mutatta be a USE unused SS15 kollekcióját, melyben az óceánok varázslatos világa tükröződik vissza, annak minden szépségével, mélységével és rejtélyével együtt.

Már a brand 2015-ös resort kollekciójánál is találkozhattunk a vízi tematikával – ezt a jól bevált koncepciót gondolták tovább a tervezők a jövő évi tavaszi-nyári darabok kapcsán is. Ha egészen pontosak akarunk lenni, a Némó kapitány című sci-fi filmet említhetjük inspirációként, melyből kiindulva a USE triója a víz alatti világot hozta felszínre, beépítve a mozihoz kapcsolódó kor stílusát, illetve az alkotásban felbukkanó jelmezeket is.

Ami a színpalettát illeti, a fehér és a kék kombinációi mellett a barackszín és a natúr árnyalatok dominálnak – ez a színvilág egyrészt az akvatikus szellemiségnek hódol, másrészt a lágy pasztellszínek a tavaszi hangulatot idézik meg. Mind az anyagokat, mind a formai világot tekintve visszaköszön a tengerek ökoszisztémájának lenyűgöző misztikuma, valamint a vízi élőlények különlegességét hangsúlyozó megjelenítés. Az egyes darabok textúrái a tengeri csillag és a tengeri szivacs jellegzetes kültakaróját emelik be, de a domborított jersey és az átlátszó vinyl alkalmazása is e szimbólumrendszerhez igazodik.

A formavilág változatosságát az egyszerű, letisztult vonalak szimmetriájának és a hullámokat megjelenítő, íves szabásvonalak aszimmetriájának szintézise adja. A kissé pszichedelikus hatást keltő, de rendkívül izgalmas, saját tervezésű digitális printek a vízfelszínen tükröződő napfény jelenségét és a mélységi élőlények fosszíliáinak motívumát értelmezik újra, tehát a természet fenoménjei a grafika és a divat nyelvén szólalnak meg a kollekcióban. Izgalmas és formabontó elemként vannak jelen az egyes darabokon a 3D applikációk, amelyek szintén a tengerek és óceánok flórájára és faunájára utalnak, és amelyekben a központi szerepet a halak és a planktonok kapták. Ezen applikációk varázsa éppen abban rejlik, hogy egyfajta mesei, leegyszerűsített kifejező eszköztárat alkalmaznak, ezáltal az egyébként szinte éteri darabokat két lábbal a földhöz ragasztják.

Az aprólékosan, részletekbe menően kidolgozott darabok, az anyagok változatos kombinációja, az innovatív, kísérletező megoldások, de legfőképp a fantáziadús inspirációs világ és szimbólumrendszer teszi a USE unused új kollekcióját különlegessé. Nekem nagyon bejöttek a kreációk, egyrészt, mert a bájos pasztellvilág mindig elvarázsol, másrészt – gyermekkorom egyik kedvenc története – a Némó kapitány-sztori felbukkanása kellemes, nosztalgikus érzéseket keltett bennem. S persze, a látványos, jóleső vízi világ mindig megragadja az ember képzeletét, és magával is viszi a végtelen kékségbe.

A MAC sminkesei a változatos textúrák izgalmát jelenítették meg a modellek arcán, s a frizurák is a vízi koncepcióhoz igazodtak: csillogóan fényes felület és hullámok hozták játékba a tengerek és óceánok flow-ját.

Szöveg: Alexandra

Képek: Márton Bettina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.