Vitrinben nyugvó ruhaművek – A világ divatmúzeumai (3. rész)

Hiába csak most búcsúztam el az idei nyártól, a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat bemutató divathetek alatt óhatatlanul elkezdtem tervezgetni, hogyan tölteném a jövő évi meleg, szabadsággal teli hónapokat. Remélem, hogy sikerül kicsit messzebb is utaznom, hiszen mindenképp szeretnék meglátogatni egy-egy divattal, designnal kapcsolatos múzeumot külföldön. Készítettem egy listát a számomra legszimpatikusabbakról.

MUDE – Museu do Design e da Moda, Lisszabon

A portugál fővárosban működő múzeum 2006-ig a Belem Cultural Center része volt, majd 2009-ben nyitották újra MUDE – Museu do Design e da Moda néven. Összesen ezer darabot állítottak ki bútorokból, ékszerekből és más design tárgyakból, illetve több mint ezerkétszáz divattervezői munkát lehet itt megtekinteni. Ezek között olyan darabok is láthatók, mint az a Jean Desses ruha, amit Renee Zellweger viselt a 2001-es Oscar gálán, vagy Christian Dior 1947-es New Look kosztümje. De ha még ez sem lenne elég, Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier, Yves Saint Laurent és Pierre Balmain kreációiban is gyönyörködhetünk, ha a MUDE-ban járunk.

Museum of Costume, Bath

Bizony, az angol történelmi kisváros a gyógyfürdőjén kívül még számos érdekességet tartogat. Ilyen például a Museum of Costume. Itt nincs állandó gyűjtemény, a kiállítások időszakosak, de mindig úgy alakítják azokat, hogy egyszerre tekinthessünk meg modern és történelmi tárlatokat is. Jelenleg egymás mellett fut (többek között) a 2013-as év ruhájának kikiáltott Christopher Kane ruha, valamint egy 17. századi kesztyűkből álló gyűjtemény kiállítása. 2015-ben, ha tehetném, az előcsarnokba költöznék és mindennap körbejárnék a múzeumban, ugyanis a január 31-én startoló kiállítás a legnagyobb klasszikusok estélyi ruháin keresztül mutatja be a teljes 20. századi divat alakulását.

img_0463

bath-fashion-museum-museums-galleries-82-large

130227_FASHIONMUSEUM_1

Musée de la Mode de la Ville de Paris (Palais Galliera), Párizs

A párizsi Musée de la Mode de la Ville de Paris-nak már a neve is rendkívül hangzatos és csalogató, hát még ami benne lakozik! Nagyjából hetvenezer műtárgy van a múzeumban, az ezekből nyílt időszakos tárlatokon ruhákat, cipőket, ékszereket, kiegészítőket egyaránt megtekinthetünk. És hol máshol lenne a crème de la crème de la mode, mint Párizsban? Többek között láthatjuk Marie Antoinette és XVII. Lajos ruháit, illetve a klasszikus, Audrey Hepburn által viselt ikonikus „kis fekete ruhát” az Álom luxuskivitelben című filmből. Összességében elmondható, hogy itt minden olyan művésznek megtalálható ilyen-olyan mértékben a munkája,  aki divat terén maradandót alkotott a 19-20. században.

Valentino Garavani Virtual Museum

A végére hagytam a legjobbat: egy olyan múzeumot, amit akár a fotelben ülve is végigjárhatunk, és repülőjegyre sem kell költeni ahhoz, hogy láthassuk tárlatait. A Valentino Garavani Virtual Museum 2011 decemberében nyílt meg, illetve vált letölthetővé. Létrehoztak egy olyan programot, amelyet bárki szabadon telepíthet számítógépére, és a real time 3D technikával készült alkalmazáson keresztül végigjárhatja a tízezer négyzetméter nagyságú képzeletbeli múzeumot, amibe több mint ötezer, a Valentino divatházhoz kapcsolódó tervet, vázlatot, kampányvideót, divatbemutatót installáltak, és persze a rengeteg ruhakollekciót, amelyek kiválóan bemutatják a tervező ötvenévnyi munkáját. Bár nyilván nem annyira lélegzetelállító élmény, mintha mindezt élőben látnánk, de azért így is sikerült elkésnem a munkából aznap, amikor megtaláltam. A digitális tárlat itt tölthető le.

15-Valentino-Garavani-Virtual-Museum

Imagem4

valentino_museu-YCYX

Szöveg: Blanka

Hozzászólás