Skip to content

Ex-gombolók újratöltve – Gombold újra! Alumni

A CEFD szombati napját a Gombold újra! Alumnisok bemutatóival nyitottuk – nem túlzok, ha azt mondom, hogy az őszi-téli kollekciók nagy részét a rebellive egész csapata egyöntetűen megkedvelte. A résztvevő tervezők és tervezőcsapatok egytől-egyig megjárták a Gombold újra! versenyt, melyet különböző eredményekkel zártak; most azonban gyakorlatilag tét nélkül hagyhatták szárnyalni a fantáziájukat, és nyűgözhették le a közönséget tehetségükkel és kreativitásukkal.

A show-t a 2011-es verseny győztese, Gyöngyösi Renáta és brandje, az INER nyitotta.  Gyöngyösi Renáta annak idején a metál folklór tematikára épülő, a punk-rock stílust tradicionális magyar népviseleti elemekkel ötvöző anyagával szerezte meg az első helyet, most pedig egy teljesen más szellemiségű, de szintén eklektikus vonalat mutatott be a közönségnek, immáron a 2012-ben alapított INER márka nevével fémjelezve.

A kollekció nem csak a stílusokat tekintve épült ellentétekre – a férfiasan elegáns, galléros darabokat maximálisan szofisztikált nőies összeállítások váltották -, hanem az anyagok terén is megfigyelhető a kontraszt, amit a vagány bőr és a kifinomult selyemanyagok együttes szereplése idézett elő. Nagy kedvenceim voltak emellett a leveles és a madaras printek, amik egyfajta természetközeliséget és játékosságot kölcsönöztek a kollekciónak. Színvilágot tekintve a fekete-fehér monokróm világát az élénk, fiatalos királykék dobja fel, ami szerintem tökéletesen beleillik a kollekció dinamikus, pörgős atmoszférájába.

Képek: Geberle Berci Photography

A 2012-es versenyen debütált KOMOD brand ezúttal is hozta a rá jellemző letisztultságot, játékosságot és eleganciát. A terveződuó – Veszprémi Gabriella és Lévai Zsófia – a fénylő selyemanyagok és a metálos árnyalatok játékával tette fel az i-re a pontot, de nagyon érdekesnek találtam azt is, ahogyan a bordó, a világos- és mélykék árnyalatokat mixelték.

A formavilág egyediségét hangsúlyozták a figyelemfelkeltő vállrészek, a kapucni megjelenése és a jól ismert – de nem feltétlenül körülrajongott – pufidzseki modern és vagány újragondolása is.

Képek: Holecz Endre

A 2012-es Gombold újra! által ismertté vált márka, a Bálint Sára Knit/Wear fő profilja és védjegye – már a márka nevéből is következően -, a túlnyomórészt kötött (és újrahasznosított) anyagok használata; ám ezzel párhuzamosan időről-időre azt is bebizonyítja, hogy az alapberögződésekkel ellentétben ennek az anyagnak nem csak a fotelbe süppedős téli estéken van létjogosultsága. 

Moodboard by Bálint Sára Kint/Wear (fotó: facebook.com/BALINTSARA.KNITWEAR)

Bálint Sára kreációi lazább, vékonyabb, szinte lebegő, hullámzó darabok, amivel a tervezőnő éppen az imént említett „kötött sztereotípiát” cáfolja. Az aszimmetrikus formák, az izgalmas íves vonalak, és a kifinomult, őszi színvilág kényelmes, hordható, oversized darabokban egyesül, melyek helyenként bőrből készült nadrágokkal és szoknyákkal párosulnak.

Képek: Geberle Berci Photography

A ZAKO Clothing dizájnerei – Domokos Mihály, a 2012-es Gombold újra! finalistája és Hidvégi Éva – merész, bevállalós férfiaknak terveznek különleges darabokat, többnyire a képzőművészetből inspirálódva. A most bemutatott őszi-téli kollekciót sem mondanám unalmasnak, a ruhák bővelkedtek az extrém printekben, a pszichedelikus, geometrikus mintákban, a véletlenszerű mix&matches párosítások igen extravagáns összeállításokat eredményeztek. Emellett érdemes megemlíteni az anyagok különleges textúráját is, ami érdekes volument adott az egyes daraboknak. Azért a szélsőségeket ellensúlyozandó, a tervezők maradtak a tőlük megszokott fekete-fehér-szürke trió dominanciájánál, ezen hármas mentén alakították ki a kollekció színvilágát.

Képek: Holecz Endre

Az INQ Concept a Wonderlab store önálló márkája, amely fiatal dizájnereknek segít abban, hogy tapasztalatot gyűjthessenek, és megmutathassák kreativitásukat a szakmában. Csík Orsolya, a brand kreatív igazgatója, egyben a 2013-as Gombold újra! győztese, szezonról szezonra új tehetségeket kutat fel, akikkel közösen elkészítik az aktuális kollekciókat.

INQ-modellek a backstage-ben (fotó: facebook.com/inQconcept)

A 2014-es őszi-téli vonal kapcsán az aszimmetrikus, szabálytalan vonalakra és formákra figyeltünk fel, na meg a különleges, darázsfészekre emlékeztető fejfedőkre. Az összeállításokban többnyire az átható barna és szürke árnyalatok domináltak, de megjelentek kockás és csíkos mintázatú, suit-szerűen párosított darabok is.

Képek: Geberle Berci Photography

Nektek melyik kollekció volt a kedvencetek?

Szöveg: Alexandra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s