Közép-Európa Budapest kifutóján

A Central European Fashion Days – nevéhez híven – elhozta a kifutóra a legjobb cseh, lengyel és szlovák tervezők tavaszi-nyári kollekcióit is. A három fashion showcase egy-egy közös bemutató keretén belül mutatta be a három szomszéd nemzet friss kreációt.

A cseh dizájnereket Jakub Polanka és Pavel Berky képviselte Budapesten. Polanka szokásához híven ismét egy erős és kidolgozott kollekciót küldött a kifutóra: a mély, V-kivágások megidézték a halstoni kifinomult diszkókorszakot. A visszafogott, mégis kacér hangulatot ötvözte a tervező egyfajta törzsi folklórral: a mesteri kötötteken elhelyezett rojtok és lyukak egy izgalmas, testvonalakat követő sziluettet hoztak létre. A színpalettára a fehér, a bézs, az ezüst és a homokszín, valamint az arany, az indigókék és a fekete voltak jellemzőek. Polanka kiválóan alkalmazza a lepelruha adta lehetőségeket, izgalmas játékot mutat be a hajtásokkal, az anyag esésével. Hangsúlyos derekai és aszimmetrikus látásmódja révén (melyeket miniken és kámzsákon is alkalmaz) kétségkívül egy modern eklektikát, egy érdekes sci-fi nomád hangulatot vizualizál.

Képek: Holecz Endre

Pavel Berky mintha maga is Gombold újra!-induló lett volna: a jacquard-szövetek, a virágos, bő szoknyák és az ingblúzok egy folklór inspirációból előálló izgalmas, friss kollekciót jelenítettek meg a kifutón. Kékek, fehérek, mustár sárgák és szürkék váltották egymást, az áttetsző betétek pedig szolidan a testiséget is behozták ebbe az egyszerű, mégis figyelemreméltó koncepcióba. A midiszoknyák, valamint a teátrális, bő ujjak egy plasztikus, oversize víziót jelenítettek meg a CEFD show-ján.

Kép: Holecz Endre

A következőkben a lengyel dizájnereké volt a főszerep. A PAJONK kollekciójában fehérek, kékek és barnák váltakoztak. A már részemről untig ismételt és ezerszer látott neoprén mellett brokát és irizáló lamé is helyet kapott a kollekcióban, valamint vízfestést imitáló csorgás-motívumokat is láthattunk az amúgy minimál szabású darabokon. 

Képek: Gregus Máté

A Maldoror a közel-keleti felkelésekhez repített minket: a tipikus, kockás fejkendők átirata mellett a sportwear volt a másik kulcsszó a kollekcióban. Kétségkívül egy keményebb, maszkulin vonalat vonultatott fel a brand, főként a fekete, a fehér és a szürke színek felhasználásával. Az ujjatlan trikók, bomberdzsekik, baseball-sapkák és a húzózsinórok a markáns sportviseletet idézték meg, ám leginkább olyan érzésem van a kollekció kapcsán, mintha csak meglévő darabokat alakítottak, szabtak volna át, amolyan kísérleti jelleggel.

Kép: facebook.com/Maldoror

Az MMC is a sportwear-re hajazott: áttetsző betétekkel, valamint gyűrt textúrákkal és ezüst fényű anyagokkal ötvözték a sportos szabású ruhadarabokat. A vékony PVC-re hasonlító, rátétszerű foltzsebek és panelek egy kis futurizmust és konstruktivizmust csempésztek a kifutóra.


A szlovák tervezőket Petra Kubíková, Zlatica Hujbertová és Boris Hanecka képviselték. Kubíková amolyan „urbánus farmerlányokat” küldött a kifutóra. A kőmosott, klasszikus amerikai farmer számos átiratát láthattuk a bemutatóján, melyeket anyagában szövött mintás kelmékkel, és „felszínre hozott”, steppelt bélésanyaggal kombinált. Így a kollekció domináns tónusai a farmerkék sötétebb és világosabb árnyalatai, valamint a testszín és a barna voltak. Karakteres gombok kaptak helyet a darabokon, melyeket íves szabásvonalak alakítanak ki.

Képek: Holecz Endre

Hujbertová amolyan „szlovák Michael Kors”-hangulatot idézett meg. Luxus, kis csavarokkal. Valóságos textúrakavalkád jellemzi munkáit: markánsan ötvözi a kötöttet a fényes laméval és a különböző organikus, kígyómintás, nyomott matériákkal. A maxihosszak és a színvilág, a barnák, bordók és a semleges színek harmóniája egyfajta enyhe szafari, vagy nomád beütést kölcsönöznek a kollekciónak. Bátran aszimmetrizál a szabásvonalakkal, zseniális színkombinációkat alkalmaz, így az egyik kedvenc kollekciómmá vált 2015-ös tavaszi-nyári kollekciója.

Képek: Holecz Endre

Boris Hanecka kollekciója részint az ellentétekre épül. Maszkulin-feminin játék, melyben olyan klasszikus ruhadarabok versengenek egymással, mint a fehér blúz, a szmoking és a blézer. Egy rebellis, fekete-fehér verseny ez, amelybe betörnek időnként lila, olajzöld, orgonalila és királykék darabok is. Dekadens dekoltázsokat álmodott meg a dizájner, melyeket maxihosszakkal és áttetsző betétekkel vadít meg a kifutón. Mint „örök klasszikus”, a fekete-fehér csíkozás is új értelmet nyer a darabokon.

Kép: Holecz Endre

Szöveg: Emese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.