I’m vlogging this – Népszerű (divat)vlogok #1

Úgy gondolom, ha igazán jó a (divat)vlogger, akkor művésznek is hívhatjuk. De hogyan, mitől lesz valaki olyan sikeres vlogger,  hogy napi szinten 5 millió követővel bír? A VARIETY szintén nagyon kíváncsi volt erre, és arra is, hogy miért és kik nézik ezeket a vlogokat olyan megszállottan, hogy nézettségük és hatásuk a mindennapokra meghaladja Rihanna, Gaga, Leonardo di Caprio és Jennifer Lawrance silánynak azért nem nevezhető próbálkozásait is. Hogy mindennek utánajárjanak, felmérést készítettek az amerikai (nagyon) fiatalok bevonásával. 

A vloggerek ülnek a szobájukban, körülöttük sokszor több száz brand holmija, a púderektől kezdve, a ruhákon át a cipőkig. Beszélnek, öltözködnek, viccelődnek, kisfilmeket gyártanak, miközben tulajdonképpen fontos dolgokat tanítanak meg. Hogy mennyi agyalás van emögött? Talán sokszor nem is agyalás ez, egyszerűen a divat és a kortárs kultúra, valamint médiaközeg szerelme.

Először is, állítja e felmérés nyomán a VOGUE most megjelent írása, arról van szó, hogy a fashion túl messzinek, elérhetetlennek tűnő luxusvilágát a vloggerek “lehozzák” a földre, beengednek a szobájukban, ahol élnek, ahol az ő ízlésük szerinti ruhákat tartják, és ahol olykor ugyanúgy vannak szanaszét dobálva a cuccok, ahogy nálunk. Másodszor, általában humorral teszik mindezt. Az a sokszor vérfagyasztó komolyság, ahogyan egy kifutón a ruhákat bemutják a modellek, a Youtube vlogokon új interpretációkat kap, amelyek milyensége az adott vlogger öniróniáján, esztétikai érzékén, humorán, gondolkodásmódján múlik.

A felmerésből kiderül, hogy ez nagyon fontos, lényegi dolog a fiatalok számára. Egy ruha a kifutón, még ha kiválóan is ismeri valaki a bemutató brand előző kollekcióit, legtöbbször vak folt, talány, megfoghatatlan dolog. Minél igényesebb, annál inkább. Ugyanígy talányos, megfejtésre vár a fashionvilág körül, illetve azon belül élő művészek, színészek, zenészek jelenléte, s bonyolult kapcsolódása ehhez a világhoz. Az általuk hordott, velük reklámozott ruhák így tele  vannak utalásokkal, filmek emlékeivel, érzésekkel, magánéleti eseményekkel, és akkor maguknak a ruháknak a hatalmas képzőművészeti, tánccal, építészettel, stb-vel kapcsolatos konnotációiról még nem is beszéltünk.  

Olyan hatalmas kreatív energiákat mozgató terület ez, ahol szükséges az állandó reflexió, értelmezés, gyakorlati tanácsadás, így a nagy, kifutókon, reklámokban, képernyőkön megjelenő adrenalinbomba-ideálok hétköznapi életre való lefordításának munkája. Hogy hogyan derül ki ebből az egészből az, hogy én, Kovács Irén ma miben menjek moziba, mit nézzek meg a haverokkal? Úgy, hogy egy jó vlogger művész, hiszen újraalkotó is egyben, akár Pokémonról, akár  a friss Chanel 5-ről beszél, vagy kifordítja a popműfajt, hogy (néha) azért nagyokat nevethessünk az egészen.

Most pedig jöjjön a hat, (2014 októberében) világszinten vezető (divat)vlogger!

Bethany Mota

Életstílus, humor, frissesség, család, fashion. Bármilyen sorrendben. Kb. 8 millóan kíváncsiak rá naponta.

Zoella

Önismeret, fashion, család, humor, barátok. 6 millió követő.

Michelle Phan

Make up, school, girl’s guide, minden. Friss, vidám, tele ötletekkel. 7 millió követő.

Pointless Blog

Életmód, szerelem, funny and wise, mit mondjak még. Ja, 3 milló követő.

IISuperwomanII 

Halloween tippek,  szülőkkel vásárlás, stand-up stílus, stílus, iskolába miben menj, miért, egyebek. Szintén 3 millió fan.

Jacks Gap 

Utazás, egyetemen lenni, miben, miért, fashion, barátság. 4 millióan kíváncsiak rá.

Folytatása következik!

Szöveg: Laura
Forrás: innen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.