SundayTunes #9 – Picasso

Picasso, aki (talán picit meglepő módon) az aktuális SundayTunes-t inspirálta, ezen a hétvégén ünnepli a 133. születésnapját. Mi kiolthatatlanul rajongunk ezért a csupaszív dinamitemberért, aki úgy merte a nőket és a testet ábrázolni, ahogyan előtte senki. Vigyázat, különlegesség(ek) a folytatásban!

Malagában született 1921-ben, a legenda szerint tetszhalottként, s csak akkor kelt életre, amikor egyik nagybátyja egy jó adag szivarfüstöt fújt feléje. Az avantgárd festészet egyik legnagyobbja, akinek a kék, a rózsaszín, valamint a kubista korszakából néhány kép valószínűleg mindegyikünk saját, szívünkben installált galériájában ott lóg, erőt, eredeti látásmódot és életszeretetet sugallva. A fashion világa telve az ő művészete által ihletre lelt darabokkal, látásmódja több valamirevaló editorial mögött fellelhető, képzőművészeti alaptétel, mindenkinek ismernie kell, aki a ruhához, a divathoz közelít. Amikor zenére gondolok vele kapcsolatban, életvidám, dinamikus, friss ritmusok, és valami nagyon mély melankólia is visszhangzik a lelkem mélyén. Épp ma lett hivatalosan tél is, ezért napos és életteli ritmusokat szeretnék nektek küldeni – ha nem süt majd nap, gondoljatok mindig Picasso-ra, aki azt mondta: “Vannak festők, akik a Napot sárga folttá alakítják át. És vannak mások, akik Nappá alakítanak át egy sárga foltot.”

Picasso alapjaiban ragadja meg az emberi test, a formák és struktúrák szétszedhetőségének, összerakhatóságának kérdéseit. Olyannyira inspirálta a divatvilágot, hogy még a textilek mintáinak szintjéig is eljutott, nem is beszélve a modellek sminkjétől, mozgásától a kifutók díszletéig stb. Eugenio Recuenco – aki fotósként a Vogue-tól Yves Saint Laurent-ig mindenkivel dolgozott már, és egészem különleges álomszerű atmoszférát képes létrehozni a képein, a színkezelésétől pedig örömkönnyeket tudnék hullatni – Picasso kubista korszakából válogatott festményeket divatfotó-sorozatához, mindegyik kép egy-egy festményre emlékeztet. E korszakban Picasso a nőket elég ellentmondásos, különleges, esetlen, fura lényekként ábrázolta, szürrealista szemekkel, el- és megtört vonalakkal. Ebben a hommage-ban Recuenco a modellek mozdulataiban saját ötleteinek adott szabadságot: izgalmas ruhák, pózok, kamera filterek, hátterek, egy furcsa, álomszerű, hallucinatórikus nőábrázolás érdekében. A vasárnapi muzsikaszókhoz tehát Picasso inspirálta fashionképek járulnak. Décollage és SundayTunes  2 in 1, lám, mi ilyet is tudunk!  😉

RON FLATTER: MANTEQUILLA

Ron Flatter, Németországban élő DJ, producer és zeneszerző azon kevesek közé tartozik a techno szcénában, akik lelket is raknak a kíméletlenül hasító ütemek mellé. Groovy, tech-house ütemek és melankolikus tune-ok finom keverésével dinamikus, mégis szelíd, vidám és mindig életkedvet sugárzó dallamvilágot ajándékoz a hallgatóinak. Minden trackjébe képes belevarázsolni valami könnyed, lebegő trance hangulatot, amellyel nem veszti el a dal az energikusságát, hanem segít, hogy érző lények maradjunk ahelyett, hogy gépiesen ugráló babákká változnánk. Ha darabokban is vagyunk reggel, á lá Picasso, hallgassuk Flattert, össze fog állni a kép.

MÚM: WHEN GIRLS COLLIDE/SECRET SOLSTICE 2014

A Múm úgynevezett folktronica (elektronikus hangszerek, folkos dallamokkal) zenét játszik, experimentális izlandi álomzenét, tagjait pedig mintha Picasso vágta volna ki kartonpapírból, miközben direkt nekik rajzolt ruhákkal öltöztette volna fel őket. Épp ott hagyják abba a hisztit, amikor kell, épp akkor jön az életmentő, fejbevágó szintiütem, amikor kell, a basszgitáros pedig tudja, hogy:

“And in the bloody tongue
After the bloody song
But this song is in your head
In your lips and in your head…”

JOHN LENNON: LOVE

Az a nagy szerencsénk, hogy a kubista festészet hihetetlen sikere nyomán elfogadottá vált a “kubista viselkedés”. Szét lehet esni, megmutathatjuk a fájdalmunkat, a mániáinkat, lehetünk kislányok, akik mezítláb ülnek a kövön, virágkoszorúban, és mindez immár nem őrület, aminek régebben tűnt volna. Csak őszinteség. Lennon negyven évesen írta meg ezt a dalt, én mégsem hallottam egészen a múlt hétig, amikor valaki elküldte nekem, hogy hallgassam meg, mert ilyen a szerelem. Lennonnak amúgy is elhisszük – ha valakinek, akkor neki igen. Nem érzeleg benne sokat, csak leül, és pár mondatban meg is van az egész.

Ülj le a lépcsőre, és hallgasd. Love is Real.

ANDHIM: MELTE

A német Andhim lemezlovas és szerzői duó vizuálisan lehet, hogy kicsapja a biztosítékot azoknál, akik nem bírják a konvencionális szerepektől velejükig irtózó bátor technonindzsákat, de mi nagyon bírjuk a két vad szívembert, akik amúgy Picasso távoli leszármazottai, legalábbis ami a művészi bátorságot, életkedvet, és ritmust illeti.  “A szépség akadémikus tanítása hamis. Becsaptak bennünket, de annyira becsaptak, hogy az igazságnak már árnyékát sem találjuk.” – ahogy Picasso mondta. Fújjunk egy kis füstöt!

KATIE MELUA: WONDEFUL LIFE

Az haute couture is szétszedhető kubista kockákra, mi több, muszáj is szétszedni, hogy láthassuk, micsoda is valójában. Vannak dalok, amiket viszont nem lenne kedvem analizálni. Vannak énekesnők, akik mindig megnyugtatnak afelől, hogy van egy magasabb szintje az érzelmeknek, ahova nem fújhatnak be a kétségek nyomasztóan hideg, szürke fuvallatai sem. Melua, a grúz népdalok csodálatos tisztaságát popdalaiba áthozó énekesnő ilyen. Ez a dal feldolgozás, az eredetit Black énekelte, és essek darabjaimra, ha nem minden idők egyik legszebb dala. “Nem keresek. Találok.” – mondta Picasso.

LEONARD COHEN: LOVE ITSELF

Az utolsó dalt azoknak ajánlom, akik éppen elvesztettek Valakit. Mindig vagyunk ezzel így páran, az élet már csak ilyen. Leonard Cohen élő legenda, ez pedig az egyik legzsongítóbb dala. Kleopátra haj, sneakers, miniruha és Picasso – semmi bánat, a könnyek kellenek, a ruhák és a képek mind magukon viselik a nyomaikat. Attól szépek. Induljon a tél!

Összeállította, írta: Laura

One thought on “SundayTunes #9 – Picasso

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.