Death Becomes Her – A gyász egy évszázada a Met-ben

Sokszor tapasztaljuk, hogy a divat meghatározó ereje az élet számos – néha rendkívül meglepő és váratlan – területén jelenik meg, egészen lenyűgöző, esetenként azonban igen morbid kontextusban. A Metropolitan Múzeum legújabb kiállítása is a tabutémák határát feszegeti: a világ egyik legnépszerűbb művészeti múzeuma Death Becomes Her címmel a gyászruhák egy évszázadát, azok történetét mutatja be a divat és a kultúra aspektusából megközelítve.

Az október 21-től február 1-ig az Anna Wintour Costume Centerben megtekinthető kiállítás a 19. és a korai 20. századi gyászruhák világára fókuszál, azonnak változásaival, fejlődésével, a téma kulturális vonatkozásával ismertet meg minket, illetve azzal, hogyan sikerült a divatnak beszivárognia az etikett eme rendkívül merev, sajátos, maximálisan kodifikált területére. A kiállított ruhák – melyek közül néhány darab most először tekinthető meg ilyen formában – a magasdivat és a gyász viszonyát, illetve ezen kapcsolat kibontakozását, alakulását hivatottak bemutatni egy egész századon végigvezetve.

Death Becomes Her

A kiállítás tematikájából és a fejlődés végigkövetésének igényéből következik, hogy gondosan rendszerezve, kronológiai sorrendben mutatják be az egyes elemeket, a gyászruhák egy évszázadát: 1815-től egészen 1915-ig bezárólag. Nem véletlen az első világháborúval való egybeesés: a sok halott, a mérhetetlen veszteség végeláthatatlansága volt az, ami végül feloldotta a gyász etikettjének szigorúságát, az öltözködési szabályok megkérdőjelezhetetlenségét. A túlnyomórészt fekete színpaletta, az „elfátyolozott özvegy” babák, a változatos sziluettek, a történelmi és kulturális vonatkozás megjelenítése adják a tárlat különlegességét, egyediségét.

Death Becomes Her6

A gyász – mint szokás – története jól leképezhető a nők öltözetének és kiegészítőinek megfigyelésével, elemzésével, mint azt a Met Costume Institue részlegének kiállítása is jól bizonyítja. Mind az anyagokat, mind a színeket, formákat tekintve felfedezhető a „gyászdivat” esztétikájának evolúciója: a hagyományos és jellegzetes fekete krepp helyét a bordázott selyemanyagok, a muszlin, a taft vették át. A ruhák stílusát, jellemzőit is meghatározta, hogy adott személy a gyász melyik időszakában járt: egy idő után a fekete mindenhatósága szűnni látszott, így került képbe többek között a szürke és a mályva, mint a gyász egy későbbi periódusának színei.

Death Becomes Her4

A kiállított anyagokban egymás mellett van jelen a puritán, visszafogott egyszerűség, és ennek ellentéte, a hivalkodó (túl)díszítettség, ami szintén jól tükrözi, hogy a gyász fogalma is megfogható, tárgyiasítható, korszakok és társadalmi rétegek alapján elkülöníthető, csak megfelelő irányból kell megközelíteni. A kiállított ruhaköltemények fekete dominanciáját az átható fehér környezet ellensúlyozza, melyet történelmi fotók és dagerrotípiák tesznek izgalmasabbá, autentikusabbá.

Death Becomes Her3

A Costume Center Carl and Iris Barrel Apfel Galériája ékszerekkel és egyéb kiegészítőkkel vezet be minket a kiállítás varázslatos atmoszférájába, mielőtt rátérnénk a Lizzie and Jonathan Tisch Galéria fő szenzációira: itt lehetünk tanúi a gyászruhák történeti előzményeinek, változásainak, és olyan egészen egyedülálló darabokat tekinthetünk meg, mint a gyászoló Viktória és Alexandra brit királynő és királyné által viselt ruhaköltemények. Szerintem mindenképp nagyon érdekes és egyedülálló témáról van szó, hiszen a gyász az egész világon érvényes fogalom, amely helyenként és korszakonként más-más módon testesül meg – elég, ha arra gondolunk, hogy kultúránként eltér többek között a gyász színe is. Érdemes a témába jobban belemerülni, és ellátogatni a kiállításra, amennyiben valakinek lehetősége adódik rá!

Viktoriánus gyászruha részlete

Metropolitan Museum’s Anna Wintour Costume Center opened its wonderful and unique exhibition named „Death Becomes Her”. The chronologically organized exhibition reveals the evolution of „mourning fashion” between 1815 and 1915, including special pieces such as the mourning gowns of Queen Victoria and Queen Alexandra. You can visit this elegant and unrivalled event until the 1st of February, 2015.

Szöveg: Alexandra

Képek innen és innen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.