Galliano visszatér!

2011-ben (a hónapokig elhúzódó tárgyalásokkal együtt) az év divatbotrányát kavarta John Galliano, a Dior-ház korábbi tervezőjánek antiszemita kijelentése. Évekig meghurcolták a vitathatlanul tehetséges dizájnert, most pedig visszatér a divatvilág színpadára a Maison Martin Margiela kreatív igazgatójaként. Egy excentrikus tervező az arctalan divatház élére?

John Galliano 1960-ban született, Gibraltáron. Családja Angliába költözött, majd a Central Saint Martins-os diplomakollekciója, a francia forradalom ihlette Les Incroyables máris a csúcsra repítette a rebellis tervezőt. 1988-tól igazgatta saját nevét viselő márkáját, egy évig (1995 és 1996 közt) volt a nagy múltú Givenchy-ház vezető tervezője, majd a lázadó, tradíciókért rajongó dizájner 1996-tól a patinás francia márka, a Dior-ház élére került, ahol is az olasz Gianfranco Ferrét váltotta. Hogy milyen szavakkal lehetne leginkább jellemezni Galliano-t? Őrült, múltidéző, teátrális, nagyszabású és zseniális. A divatszakma csillaga, egy folyton megújulni képes, bohókás „színész”, aki szezonról-szezonra szerepet „cserél” (bemutatói után előszeretettel jelent meg a kifutón valamilyen „jelmezben”, a kalózkapitánytól gönctől az űrhajós szkafanderig sok mindent láthattunk tőle). Sikermenete pedig egészen 2011 február végéig tartott, amikor is bomba robbant.

Február 25-én kirobbant a botrány: a dizájnert a Paris bárban nyilvánosan hangoztatott antiszemita megnyilvánulásokkal vádolták. Még aznap a francia online hírportál, a Citizenside közzétett egy videót Johnról, amit múlt év decemberére datáltak (tehát nem sokkal a 2011-12 őszi-téli divathét előtt!): a kétségkívül részeg tervező egy csoport olasz nőt inzultált nácibarát, drasztikus kijelentésekkel. A vád pedig nem vehető félvállról: Franciaországban súlyosan büntetik a nyilvánosan antiszemita, gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat. A tervező ügyvédjén keresztül tagadta a vádakat, ennek ellenére azonnali hatállyal menesztették mind a Dior, mind saját nevét viselő márkája éléről (a többségi tulajdon nyilvánvalóan nem az ő kezében volt), helyét korábbi munkatársa, Bill Gaytten vette át. Szeptemberben 6 ezer eurós bírságra ítélték a tervezőt, továbbá a Dior-ház is kártérítést követelt imidzse és jóhírneve megsértése miatt. A Galliano-ügy amolyan kirakatper volt, demonstrációs céllal.

Véleményem szerint Galliano-t méltatlanul hurcolták meg ennyire. Félreértés ne essék, nem támogathatjuk semmilyen formában sem az antiszemitizmust, a rasszizmust, a gyűlöletkeltést, azonban ha minden közéleti szereplőről készülne bármilyen felvétel (hang vagy videó), amint részegen, vagy éppen bedrogozott állapotban szidna valakit és leváltanák, hát nem tudom, hol lennének most akár a hazai, akár a nemzetközi szereplőink. Nem mondom azt, hogy a divatszakmában mindenki drogozik. Nyilván hazai példát is tudnék mondani, hogy ki(k) azok, akiknek egy nap sem telik el anélkül, hogy valamilyen droggal ne próbálnák „túlélni” és kezelni a rájuk nehezedő nyomást. Galliano közvetlenül a divathét előtt „lazított” úgymond, mindez (az alkoholizmus és a drogfüggőség) később a védelmében is jelentős szerepet játszott. (Azóta természetesen önként bejelentkezett elvonóra.) Azonban ha az egészet más oldalról nézzük: jogos volt a Dior-ház radikális és gyors döntése. Egy klasszikus, nagy múltú, gazdag örökséggel rendelkező, hagyománytisztelő nézeteket osztó divatház feje nem tehet ilyen kijelentéseket, mert az olyan, mintha maga a Dior-ház lenne antiszemita.

2013 áprilisában az Israeli Broadcasting Authority (IBA) eltiltotta az Eurovíziós Dalfesztiváltól a szintén izraeli énekest, Moran Mazor-t, amiért ő Galliano-kreációt viselt. Ugyanebben az évben egy ideiglenes rezidenciát biztosított a tervező számára Oscar de la Renta stúdiója, ahol is Galliano segített a 2013-as őszi, ready-to-wear kollekció előkészítésében a New York Fashion Weekre. Nagy port kavart azonban a tervező egyik öltözete, amiben akkortájt lefotózták: haszid viseletnek titulálták pajeszt imitáló tincseit, fekete-fehér öltözékét.

A tervező a „rehabilitáció” ideje alatt ritkán adott interjút, egyik legelső nyilatkozatát 2013 júniusában adták le a United States televízióban, melyben alkotásra késznek érezte magát, és második esélyt kért. Meghívták tanítani a Parsons The New School for Designba, melyet többen is szabotáltak, azonban a divatszakma számos nagynevű képviselője (például az élő újságíró legenda, Suzy Menkes is) teljes mellszélességgel kiállt a tervező, és annak visszatérése mellett. Idén májusban jelentette be az orosz parfümlánc, a L’Etoile az együttműködést: John Galliano lesz a cég egyik kreatív igazgatója, így a szépségipar képviselői (és az orosz nők) tárt karokkal fogadták a rebellis angolt.

A legnagyobb port pedig a múlt héten megerősített bejelentés kavarta: John Galliano lesz a Maison Martin Margiela kreatív igazgatója. Hogy a Maison Martin Margelaé? Azé a Renzo Rosso (Diesel Group) által birtokolt márkáé, akiknek arctalansága kultikus? (A márka nevét adó belga tervezőről életében talán 3 fotó készült, az is a nyolcvanas, kilencvenes években.) Galliano pedig kosztümben parádézott minden egyes bemutató végén, és imádta a rivaldafényt? A Maison Martin Margieláé, akik a konceptualista divat, az új avantgárd-mozgalmak úttörő márkájának számítanak? A vezető tervező 2009-es távozása után a korábbi kreatív csapat, egy kollektíva vette át a tervezést, arctalanságot és erősen konceptuális eszmeiséget hirdetve. Tehát egy faceless-filozófia került most szembe a korábban erőteljesen exhibicionista sztártervező személyével. Na, ez izgalmas lesz!

Galliano nem vesztegeti idejét és tehetségét: máris munkába állt, lelkesen gyűjti maga köré korábbi munkatársait. Megszelídült volna az őrült géniusz az elmúlt évek meghurcolása alatt? Tettre kész és erőtől duzzad új, egészséges életmódjának köszönhetően? Úgy fest. Azt hiszem, a szezon legvártabb show-ja jövő januárban a Maison Martin Margiela Artisanal (haute-couture) zászlaja alatt bemutatott Galliano-bemutató lesz. Már számoljuk a napokat!

Szöveg: Emese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.