Feltörekvő divatmárkák a kortárs trendek és a vintage jegyében

Naponta sok-sok új márka tűnik fel a divatvilágban, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel. Szeretem ezeket a virágzásokat figyelemmel kísérni, mert néha valódi, félig már csiszolt gyémántokra bukkanhatunk köztük, amik kiváló inspirációforrásként szolgálhatnak számunkra is. Ezek közül mutatom be jelenlegi kedvenceimet – érdemes rajtuk tartani a szemünket az elkövetkezendő szezonokban, mert igen izgalmas dolgokkal rukkolhatnak elő!

The Whitepepper

A The Whitepepper egy londoni divatmárka klasszikus sikertörténettel: 2011-ben alapították, a Tumblrön és az akkoriban induló ASOS Marketplace-en népszerűsítették kollekciójukat, amely hamarosan széleskörű elismerésre tett szert. A ruhák stílusa nagyon szerteágazó, találunk figyelemfelkeltő, merész megoldásokat, de pasztelles basic darabokat is.

A tervezők nagyon közvetlenek az érdeklődőkkel, blogot vezetnek saját tippjeikkel, élménybeszámolókkal, illetve továbbra is követhetjük őket Tumblrön, ahol készséggel válaszolnak a kérdésekre. Egyelőre még csak online vásárlásra van lehetőség náluk, de például jelenleg is free worldwide delivery akció van, szóval érdemes körbenézni a honlapon. Az őszi kollekcióból az irtó aranyos nyuszis pulóver, valamint az egyszerű, de annál nagyszerűbb fekete tote bag a kedvencem, amely egy pánttal megtoldva akár hátizsákként is funkcionál.

House of Hackney

Romantikus és szupermenő fordulata lehet egy házasságnak, ha a pár közös vállalkozásba vág, pláne, ha olyan kreatív területekről van szó, mint a lakberendezés és a divat. Javvy M Royle és Frieda Gormley 2010-ben alapította a saját tervezésű, igazán dizájnos bútorokat áruló House of Hackney-t, majd ruhakollekcióval is bővítették a profilt.

Akárcsak a bútorok, a ruhák is a feltűnő mintáikkal és harsány színeikkel válnak egyedivé, mindezt természetesen prémium minőségű alapanyagokból előállítva. A két ág egyébként egyáltalán nincs elválasztva egymástól, egy kollekción belül a ruhák, a bútorok és a használati tárgyak is ugyanazokat a mintákat kapják. Érdekes lehet úgy vásárolni, hogy nem azt figyelem, ez a szép sál megy-e a kabáthoz, hanem hogy a függönnyel mennyire harmonizál.

Ouur

Az Ouur az ultramenő Kinfolk csapatának új projektje. Ők maguk lifestyle studionak nevezik, mert az öltözködés mellett szeretnének majd otthoni praktikus eszközöket is piacra bocsátani, illetve különböző események szervezésével foglalkozni. Céljuk, hogy segítsenek az embereknek kicsit lassítani a városi rohanásban, s hogy egyszerűbbé tegyék a mindennapjaikat annak érdekében, hogy több időt tölthessenek a barátokkal és a családdal. Elég szépen hangzik, nem?

A ruhák – kiindulva a magazin hangulatából, nem meglepő módon – letisztultak, kiváló minőségűek és (már ránézésre is) szuper kényelmesek. Egyelőre még csak Japánban forgalmazzák őket, de azt ígérik, a 2015-ös tavaszi-nyári kollekció beköszöntével már több országban elérhetők lesznek a darabok. A lookbook is elit minőségről árulkodik, s nagyon bensőséges hangulatot áraszt, szinte úgy érezzük, hogy mi is ott ülünk a képen szereplők között, és drága kávét szürcsölgetve társalgunk velük az élet napos oldaláról.

Little White Lies

A 2012-ben induló brit márka tervezője, Donna Kernan, büszkén hirdeti rajongását a csipkék, a gallérok és vintage darabok iránt. A ruhák mindegyike hordoz magában valamit a 20. századból, legyen az a ’60-as évekbeli londoni kulturális felvirágzás, vagy a ’90-es évek grunge korszaka.

Az egyszerű, időtálló szabásvonalaknak és néhány modern csavarnak köszönhetően mindegyik darab megtartja kortárs jellegét, és abszolút hangsúlyozza a nőiességet. Az pedig hatalmas elismerés a brandnek, hogy a divatipar egyik Bibliája, a Drapers magazin beválasztotta a 2014-es legjobb újonc márkái közé.

Mansur Gavriel

A Rachel Mansur és Floriana Gavriel által alapított márka 2014-ben minden fashionisztát magába bolondított. A Nyugaton olcsónak számító designer táskák hatalmas sikernek örvendenek, mert jól beilleszthetők a mai divat széles palettájának akármelyik szegmenségbe. Hátizsák, bucket bag és tote bag található a kollekcióban, ezekből választható kisebb vagy nagyobb méret sokféle színben.

A tervezőpáros a táskákat olasz, növényekkel cserzett kézműves bőrből készíti, amely az idő múlásával sötétedik. Az anyag kezeléséről az honlapjukon is tanácsokat adnak „love your bag and it will love you back” címszó alatt. Nekem ez nagyon szimpatikus, mert nem tartom helyes hozzáállásnak azt, amit a mai, fast fashion centrikus társadalom hirdet: hogy a ruhák és a kiegészítők csak eszközök a pillanatnyilag trendinek számító kinézet eléréséhez, és a kellő „like” begyűjtése után túl is lehet adni rajtuk. Szerintem minden szekrényünkben álló darabnak története van, és megérdemlik, hogy kiemelt szerepet kapjanak a mindennapokban. Ha egy hónapig nem ennék és nem fizetnék lakbért, akár be is ruházhatnék egyre. 😉

Szöveg: Blanka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.