SundayTunes #10 – Skandináv elektronika (I. rész)

Az elmúlt napok felmelegedési hullámának enyhe őszben maradó vagy tavaszváró hangulatát most kicsit télbe fordítjuk, hiszen a hűvös skandináv vidékeket vesszük célba aktuális SundayTunes válogatásunkban. (Bocs, talán e témánál nem égbekiáltó klisé az időjárás-tematikát behozni – ez ugyanis az északi tájak divatszíntere kapcsán (is) igen releváns szervezőerőként funkcionál, ahogy erről a Nordic Fashion Biennale történéseit bemutató cikkünkben már szóltunk.) A következőkben különleges, melankolikus dallamok, illetve élénk ritmusok váltják majd egymást a manapság igencsak ereje teljében lévő skandináv zenei színtérről, a számokat/klipeket pedig izgalmasan hűvös, ‘tipikusan északi’ stílusú editorial képek árnyalják majd – mindezt egy erősen szubjektív gyűjtőelv szerint prezentálva. Tartsatok velem!

Röyksopp feat. Robyn – Monument (The Inevitable End Version)

A norvég elektronikus zenei duó, a Röyksopp (melynek nevét egy hallucinogén gomba ihlette) képes arra, hogy egyszerre pörögj, ugrálj, vidámkodj, illetve forogj, sírj és letargiába ess dalaikat hallgatva. Nemrég összeálltak a svéd művésznővel, Robynnal, közös “gyermekük” az The Inevitable End nevet viseli. Az albumot Svein Berge, a csapat egyik tagja dark energynek nevezte, Robyn szerint az anyag szomorú, de nem hideg, sőt, melegséget áraszt. Egy biztos, a Röyksopp és Robyn nagyon élvezte az együtt töltött időt, ez a következő (a Monument című számhoz készített) turnévideón is egyértelműen bizonyítást nyer. 

Ami az editorialt illeti, kedvenc modellem, Saskia De Brauw egyik olasz Vogue-ban megjelent fotóját választottam: Saskia egyszerre hűvös és tüzes ezen a képen, a pózt tekintve mintha egy rituális tánc közben kapták volna lencsevégre, ami jól passzol a dal felszabadultságához, a színek, a jeges csillogás pedig északivá varázsolják a hangulatot.

Fever Ray – When I Grow Up

Karin Elisabeth Dreijer Andersson az immáron búcsút intő The Knife énekesnőjeként vált ismertté. Debütáló szólóalbumát már Fever Ray művésznéven jelentette meg 2009-ben. A svéd művésznő vokális stílusát az éles és mély hangok váltakoztatása jellemzi, szeret kísérletezni, amelynek révén sokszor misztikus, titokzatos hatást kapunk dalaitól, klipjeitől. Ami a vizualitást illeti, Andersson gyakran használ maszkot, test- és/vagy arcfestést, érdekes jelmezeket, s egyéb látványos showelemeket.

A számhoz/kliphez választott fotó magárt beszél. Carolyn Murphy Alexander McQueenben pózol az i-D 2012-es tavaszi számában. Mesés kompozíció egy különleges számhoz, íme!

Samaris – Brennur Stjarna 

A fiatal izlandi elektropop trió, a Samaris anyagával folytatjuk, s végre meghallgatunk egy dalt eredeti nyelven is. A sejtelmesen fülünkbe folyó, kellemes dinamikájú szám a Silkidrangar című albumon szerepel, érdekes technikai megoldásokkal operáló klipje egyszerre mesés és hátborzongató.

A számhoz és a videóhoz egy, a kínai Vogue-ban megjelent editorialból választottam divatfotót, amelyet Mikael Jansson lőtt, és amelyen Kati Nescher és Natalie Westling pózol.

Tomas Barfod – November Skies (Carnage Remix)

Tomas Barfod a dán elektronikus színtér egyik fontos alakja, jelenleg Los Angeles és Koppenhága közt ingázik, ha épp nem a világot járja (zenélt már Londonban, Berlinben, Rómában és persze Amerikában is). Stílusára főleg a goa, a trance, a rave kultúra hatott, valamint olyan csapatok, mint például a Massive Attack vagy a Portishead. 2012-ben adta ki letisztult, érett első albumát (Salton Sea), idén pedig a másodikat (Love Me). Aktuális anyagán (is) kiemelt szerephez jut a melodikus-elektronikus hangzás, illetve Nina K énekesnő, akivel az elmúlt időkből több közös tracket is jegyeznek.

A November Skies című dal egy remixét hoztam most, a hozzá társított fotó pedig Scandinavia SS14 számából érkezik Frida Gustavsson tolmácsolásában. Novemberi hangulat, novemberi táj, novemberi égbolt, a csodás Frida és egy harmonikusan lüktető remix – kell ennél több az idillhez?

Swim – Lying To You

Magunk mögött hagyva a disco-s tune-okat, elektronikus indie és chill wave vizekre evezünk, egészen pontosan a svéd trió, a Swim háza tájára. A Swimről minden elmondható, csak az nem, hogy rivaldafényben vannak, persze a szakavatottak nyilván képben vannak a banda kapcsán. Őszintén, nem hallgattam még őket agyon, de a SoundCloudon fellelhető dalaik igencsak meggyőztek arról, hogy van potenciál a zenéjükben. A csapat imidzse sem hétköznapi, hiszen szinte sosem mutatkoznak álarc nélkül, ami még inkább erősíti titokzatosságukat.

Egy chilles dalt választottam tőlük, a Lying To You című számot, a divatfotót pedig egy UMagon megjelent editorialból hoztam, amelyben Louise Blondelt látjuk Aurere Ferrerro kameráján keresztül – dermesztő elegancia, letagadhatatlan skandináv utóíz, jeges smink és persze: a szőrme.

Trentemøller – Deceive 

Természetesen nem maradhat le a listáról a 1997 óta aktív dán elektronikus zenész, Trentemøller sem. 2006-ban adta ki önálló albumát The Last Resort címmel, amely több európai lap szerint az év legjobb zenei anyaga lett. A Lost című stúdióalbumról származó Deceive válogatásunk következő darabja, és egyben a korong legfontosabb trackje is, Sune Rose Wagner közreműködésével. Vibrál a basszus, kellemesen szól a füstös vokál, s igen egyedi vizuális kíséretet látunk a zene alatt Anders Dixon, a klip megálmodója jóvoltából.

Igazodva a klip fő motívumához, egy lovas editorialt választottam az i-D-ből. A képen a bájos Aline Webert láthatjuk, a fotót Richard Bush lőtte.

Dream Curtain – Glowing

Jöjjön a záróakkord, s egyúttal a révülés, az álmodozás ideje! Na, nem azért, mert a svéd William Hamparsomian a.k.a Dream Curtain nevéről ez jut eszünkbe, hanem azért, mert a 2013-as Glowing című single-jét hallgatva valóban egy fantáziaövezetbe érkezhetünk, nagyjából az Óperenciás tenger partjára, ahol megpihenve szélnek ereszthetjük képzeletünk. William 2012 óta aktív, Stockholmban él és alkot – reméljük, még sokáig!

A Glominghoz az olasz Vogue-ból társítottam divatfotót: Daphne Groeneveldet Patrick Demarchelier fotózta 2012 májusában a Gold Sun című editorial kedvéért. Napcsókolta életérzés, álmodozás az Óperenciás tenger kagylóágyán – igen, legyen ez a végszó, kellemes vasárnapot, jó hallgatózást! 😉

Összeállította: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.