Artistic minds #1 – Louboutin és Lippmann

Hogy mi történik akkor, amikor két briliáns elme találkozik? Valóságos artfúzió jön létre a divat, a fotográfia és szépművészet főszereplésével: Peter Lippmann fényképész minden egyes alkalommal szürreális képi világba helyezi a termékeket reklámfotóin, így történt ez a Christian Loubutinnel való együttműködése során is. Számos közös kampány fémjelzi különleges, artisztikus parafrázisaikat. Tekintsünk hát bele ebbe az izgalmas kollabba!

Louboutin_LookBook200801_peterlippmann

E képek soha sem azt sugallják, hogy vedd és vidd, hanem, hogy gyönyörködj és áhítozz utána. Maguk a cipők és táskák szerves részei a kompozíciónak, de valahol mégis szervetlenek, hiszen a kompozíció hangsúlya sosem csak a lábbelikre korlátozódik. Művészettörténetben jártas emberek hamar felismerik a képek eredetijét, melyeket Lippmann újraértelmez, s egy kis humorral tesz sajátságossá. Egy túlzó, hihetetlenül impozáns, mesterkélt esztétikai világot álmodik meg, amely Tim Walker fantáziauniverzumától némiképp eltérően inkább a festészet nagyjaiból táplálkozik. A felnagyított divattermékek mintegy a szeretni való giccs tárgyát képezik, miközben ámulatba ejtenek, magukkal ragadnak, a jelen és a múlt bűvkörébe repítenek. Sok képen maga a vanitas, az elmúlás, múlandóság gondolata is helyet kap utalva a fogyasztói kultúrára.

Louboutin_LookBook200905_peterlippmann

2008-ban a francia cipőcézár táskái és cipellői gondosan megkomponált csendéletek, zsánerképek részei lettek. Egy év múlva maga a kiegészítő már vallásos áhítatunk részét képezte: vallási kultuszok, oltárak szenteltettek nekik. 2012 tavaszán a gigacipők az építészeti táj részét képezték, míg az őszi kollekció kampányfotóin a történelem nagy nőalakjainak portréit egészítették ki Loubutin úr termékei. A 2013-as tavaszi sorozat a horgászat témája köré épült, míg az őszi nagy kedvencem volt: Rubens festményeiből inspirálódva bacchanáliák jelenetei, mitológiai és bibliai szereplők közt elevenedtek meg a kiegészítők.

Louboutin_LookBook200808_peterlippmann

1006134_477764292298416_810398269_n

Ez a gondolatvilág természetesen az idei tavaszi-nyári kollekció kampányképein sincs másképp: Brueghel, Cézanne, Van Gogh és Monet ikonikus virágcsendéletei elevenednek meg a Flowers című anyagban. Barokk és impresszionizmus – minő nagyívű ihletforrás, nemde? Tűsarkú körömcipők, a jellegzetes vörös talp, ecsetvonású minták és hamisíthatatlan luxus: íme a 2014-es tavaszi-nyári kampány!

loub6

loub3

loub1

christian-louboutin-fall-2013-lookbook-by-peter-lippman-3

Szöveg: Emese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.