Beast Is The New Beauty (?)

Hol van már a porcelánbőr és a babaarc? Éljenek a fogközök és az elálló fülek? A 21. században már tömegével, naponta többször érnek minket érdekes vizuális ingerek és impulzusok, mind az utcán, mind az internet dzsungelében. Az elérhetetlen, hibátlan, „tökéletes szépség”-kultusz megdőlni látszik: a divatszakma és a szépségipar kapuit döngeti az új, hibákkal rendelkező modell-generáció. Berögzött tradíciókat dönt majd meg néhány szépséghiba és fogyatékosság?

Mikor dőltek meg a beskatulyázott nemi sztereotípiák? Mikortól lehet csúnya a nő és szép a férfi? Emlékezzünk csak a nőnek sminkelt David Bowie-ra és férfias külsejű feleségére, a modell Imanra, valamint a glam rockra és az androgünhullámra! A kilencvenes években Stella Tennant és Tilda Swinton borzolta a kedélyeket többek közt nem klasszikus értelemben vett szépségmodelljével. Radikális változásnak nézünk vajon elébe?

Lindsey-Wixson-photo-2013

Eddig ha egy modell túl kövér vagy túl sovány volt, túl idős vagy túl fiatal: megbotránkoztunk. Mik a kritériumok? Tökéletes bőr, telt ajkak, gyönyörű haj, hibátlan test. Más tészta, hogy míg külső szemmel nagyítóval sem találnánk ezeken a lányokon hibát, addig a felszín alatt természetesen más rejtőzik. Hogy a tökéletes bőrt milyen szerekkel, gyógyszerekkel, a kifogástalan alakot milyen önsanyargatással érik el, arról rengeteget lehetne beszélni/írni. Ami a lényeg: kívülről nézve a , a Modell tökéletes volt.

A 2010-es évek utáni érában e szépségideál megdőlni látszott/látszik, mintha egy új kor küszöbén állnánk. Lindsey Wixson egy csapásra meghódította a kifutót és a magazinok címlapját apró, telt ajkaival, valamint a hatalmas résekkel a fogai közt. Sokak szerint nem szép, de mindenképpen egy jelenség. Megtört volna a titokzatos, kifogástalan misztikum, az éteri, angyalszerű szépségeszmény? Mitől vannak egyszerűbb helyzetben ezek a lányok? Attól, hogy könnyen megjegyezhetőek. Védjegyüké válik az a kis szexepil, ami kiemeli őket a tömegből, a tucatarcok közül. Mindazonáltal be is korlátozza a munkáikat, hiszen nem tudnak mindent eladni. Nemrég a kancsal Moffy váltott ki globális felháborodást. Bocs a kérdésért, de megjegyeznénk vajon az amúgy (szerintem) átlagos arcú lányt, ha nem állnának keresztbe a szemei?

Moffy2

Melanie Gaydos pedig talán a jéghegy csúcsa. Egy ritka genetikai rendellenességgel, az ektodermális diszpláziával született, mely következtében kihullott a haja és az arca is „torzult”. Egy amatőr modell website-ról indult a karrierje, egészen véletlenül állt a kamerák elé. A végeredmény: egyre több fotós és márka akar együtt dolgozni az összetéveszthetetlen külsejű modellel.

Hogy mi az erőssége? Az a bizonyos sokk-faktor. Ma már kevés dolog botránkoztat meg minket, Melanie azonban megugorja ezt a lécet. Földöntúli szépsége, szinte újszülöttszerű arca bármilyen outfittel és sminkkel, kiegészítővel kombinálva szokatlan és extrém vizuális ingert nyújt nekünk. Európában és Dél-Amerikában rendkívül népszerű, Amerika viszont ellenáll. Számos nyilatkozatát vagy interjúját olvasva egyértelmű, hogy a lány rendkívül erős és határozott. Sosem félt attól, hogy más legyen, világ életében felvállalta magát (és vállalja szemrebbenés nélkül akár meztelenségét is a fotósorozatokon), nem akar úgy élni, ahogy azt mások elvárnák tőle. Utat nyit vajon mások előtt? A célja nem kisebb szféra, mint a kiváltságos high fashion. Ő inkább egy élményt nyújt, egy különleges, bizarr világba enged betekintést megjelenéseivel, mintsem eladja a ruhát. Ő inkább egy jelenség, azonban soha nem fog beilleszkedni a topmodellek sorába. Lesznek-e kampányai? Lesz-e olyan márka, amelynek beleférne a vizualitásába az, hogy magát az öltözéket háttérbe szorítsa maga Melanie? Naiv ábránd.

melanie1

A divatszakma zártkörű, és csak a kiváltságosok lehetnek a részei. Nem találod magad modellként egy szempillantás alatt Viktória angyalkái közt, Karl gépe előtt a legújabb Chanel-kampányban vagy a Vogue és a Bazaar címlapján. Mindez nem csak eltökéltség, de kőkemény munka is. Tudjuk, ha a a média felkap valakit, repíti egy ideig. Hol maradna azonban a luxus, a csillogás, a kifogástalanságot hirdető kozmetikai márkák (márpedig ők sosem fogják támogatni azt, hogy nyugodtan legyél tökéletlen) világa? Lesz-e a szépségideál a csúnyácska szomszéd lányból? Kétlem. Tagadhatatlan azonban az elmozdulás a „valami új és szokatlan” felé.

Szöveg: Emese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.