CSF: Budapest Bauhaus (SS15)

Néhány napja meglátogattam Csabay Ferit a Madách téri showroomjában, amelynek alkalmával beszélgettünk divatról és divatsajtóról, múltról és jövőről, miközben végigvizslattam a CSF-ruhákat és Feri sketchbookját is. Sajnáltam, hogy nem tudtam tovább maradni, sok közös témánk akadt, de majd legközelebb! A következőkben Feri tavaszi-nyári kollekciója lesz terítéken; megnézzük, milyen inspirációs forrásból merített a tervező, bekukkantunk a lookbookba, illetve vizuális rímekkel érzékeltetjük a kollekció építészettel való kapcsolatát. Gyertek!

Ferit a RebelliveRandom 18. részében interjúvoltuk már, amelynek segítségével betekintést nyerhettünk a designer alkotói világába. Ferinek a divatot egyfajta előregondolkozásként és folyamatos feltalálásként éli meg. Szeret részt venni olyan projektekben, amelyekben keverednek a művészeti ágak – erre látványos példa volt az Olajos Tamással való kollaboráció eredményeként megszülető Sixx nevű projekt is, amelyben a digitális művészet és a divat házasodott össze egymással. Feri legnagyobb erényének kitartását tartja, s talán ennek köszönheti azt is, hogy első kollekcióját meghívták egy showroom rendezvényre a Berlin Fashion Weekre, valamint, hogy a CSF kampányanyagok olyan rangos médiafelületeken jelentek meg, mint a Vogue vagy a Fashion Gone Rogue. Azt mondja, arra a legbüszkébb, hogy a pályafutására elismerően tekintők szerint szezonról szezonra megfigyelhető a CSF fejlődése.

Csabay Feri már gyerekkorában megismerkedett a ruhakészítés világával. Családjának több tagja is szabó vagy szűcs volt, így a textilek, varrógépek, tűk és cérnák hamar ismerősek lettek számára. Kiskorában édesanyja divatbemutatókra vitte magával, ahol gyerekként a backstage-be jutva beleláthatott a háttérmunkákba is. Ezen impulzusok hatására először szabó képesítést szerzett, majd mivel jobban érdekelte a ruhakészítés kreatív része, divattervezőként diplomázott. Ezt követően különböző kreatív projektekben vett részt, hogy tapasztalatot gyűjtsön, majd megalapította saját márkáját. Beszélgetésünk során említette, fontosnak tartja, hogy a fiatal tervezők előbb tapasztalatot gyűjtsenek, s megismerkedjenek a szakma árnyoldalaival is. 

Budapest Bauhaus

A CSF márkára jellemző minimalizmus, konstruktivizmus, tradíciótisztelet és letisztult merészség sajátságos megjelenési formái a jövő évi meleg szezonra szánt kollekcióban is tetten érhetők. Feri a korábbiakhoz képest nagyobb volumenű, több darabból álló kollekciójában Budapestet, annak is a Bauhaus stílusban épült oldalát fordítja a divat nyelvére. Az építészet mindig is közel állt hozzá – mondja -, a Bauhaus témakör pedig különösen illik alkotói világához, s ez egy olyan stílusirányzat, amelyben a magyar művészek nemzetközi szinten is kiemelkednek. A ruhákon – a printeket tekintve direkten, a formák, technikai eljárások kapcsán metaforikusan – visszaköszönnek a Bauhaus épületek jellegzetességei.

A Bauhaus a 20. század első felének legjelentősebb művészeti intézménye, a konstruktív törekvések központja és gyűjtőhelye, amely a nevelési módszerek és az alkotó művészet megújítása révén vált kiemelkedő szerepűvé.  A művészet és ipar, a művészet és technika közötti szakadékot kívánta áthidalni. Egyszerre küzdött a művészet eszméjének fenntartásáért és a művészet korszerű eszközeinek a megtalálásáért. A formaképzés problémáit új módszerrel közelítette meg, felismerte, hogy a formálás, az anyagok, alakítási módok, lehetőségek és a funkció, a rendeltetés követelményeinek megismeréséből, feltárásából fakad.

A CSF-kollekció egyes darabjai magyar Bauhaus alkotókról lettek elnevezve, továbbá a lookbookban néhány oldalt a stílusirányzat magyar képviselőinek bemutatására is szentelt a tervező.

A színek terén a pasztell árnyalatok uralkodnak: az alapszínek főképp halványkékkel, sárgával, menta zölddel egészülnek ki. Az elegáns nő ruhatárának alapdarabjai ebben a kollekcióban is megtalálhatók, némi rafinériával fűszerezve: a fehér ruhát a fekete szegéllyel készült zsebek teszik izgalmassá, de a betétrészekkel készült felsőrészek is játékossággal ruházzák fel a kollekciót, amely egyébként továbbviszi a márka szofisztikált gondolatiságra és kifinomult eleganciára épülő arculatát.

VisualRhymes: CSF tavasz-nyár 2015

S ahogy ígértem, lássunk néhány vizuális rímet Feri kollekciójának lookjai és különféle építészeti megoldások közt! 

Lookbook és kampányfotók:

fotó: Olajos Tamás
stylist: Eugenia Zhenya Bulah & Grof
haj: Pásztor László
mua: Marton Bettina
model: Sirah @Attractive Models
helyszín: Design Terminal

info@csf.co.hu
http://www.csf.co.hu
CSF Design Kft. 1075. Madách tér 7. Budapest, Hungary
00 36 20 329 30 12

Szöveg: Ivett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.