SundayTunes #11 – Hey, Candy Girls!

A tél jellegzetességeit magán viselő időjárás és a vasárnap lehangoló szürkesége nem túl szerencsés kombináció – mondhatnám azt is, hogy kifejezetten depresszív. De mégsem jelenthetjük ki, hogy akkor mostantól márciusig minden vasárnap a takaró alatt búskomoran vegetálnunk. Éppen ennek a nem túl felemelő életérzésnek az ellensúlyozása a cél az eheti SundayTunes-szal, amelyben szívmelengető női hangokat párosítottam derűs és életteli fotókkal, amik a nyári séták hangulatát, a tavasz idilli pasztellvilágát, a vattacukor édes illatát és gyermekkorunk gömbrágóinak színeit idézik fel.

Catey Shaw – Run, run, run

Catey Shaw nemrég a Brooklyn Girls című dalával váltott ki vegyes érzelmeket a közönségből, de igazán nagy port a kapcsolódó videóklip kavart, ami a sok negatív kritika szerint egy Brooklynra nem jellemző, fake életképet mutat be, ja meg egyébként is: túl hipszter. De most vonatkoztassunk el a brooklyni lányoktól, hiszen az általam választott Catey Shaw-dal a Run, run, run, amihez a Forever 21 egy régebbi, vintage jellegű kampányának fotóját kapcsoltam. Főszerepben Anna Speckhart, végtelen mennyiségű jégkrém és a retro atmoszféra.

Anna Speckhart, Forever 21 vintage shoot

Mallu Magalhães – Angelina

Mallu Magalhães egy bájos brazil lány, aki több hangszeren is játszik, mégis a hangját imádjuk a legjobban. Zenei inspirációja a klasszikus rock és folk zene, ő maga azonban az indie pop és indie folk műfaját képviseli. Mallu talán legnépszerűbb – tipikusan „fülbemászós” – száma az Angelina; én is épp ennek kapcsán ismerkedtem meg az énekesnő zenéjével, így nem is volt túl nehéz kiválasztani, hogy a sok-sok dal közül melyik is kapjon helyet a SundayTunesban.

Egyenesen Milánóból „repült hozzám” az olasz Gioia! női magazin egyik októberi száma, melyet átlapozva első blikkre Sigurd Grünberger Candy Girl című fotósorozatát szúrtam ki. Az Amelianna Loiacono által megálmodott összeállításokban merészen párosulnak a kötött- és szövetanyagok különféle plasztik kreációkkal, a rózsaszín, lila és kék pasztelles tónusainak dominanciája pedig olyan érzetet kelt, mintha az egész sorozatot egy rágógumiból fújt buborékon keresztül szemlélnénk. Hosszas dilemmázás után sikerült kiválasztanom a fotók közül azt a kettőt, ami a leginkább megfogott.

Candy Girl, Sigurd Grünberger, Gioia!3

Russian Red – Conquer the world

Lourdes Hernández, művésznevén Russian Red már sok-sok éve az egyik kedvenc előadóm, aki hangulatos dalaival és – mivel általánosságban elmondható, hogy imádom az angolul beszélő/éneklő spanyolokat – különleges akcentusával fogott meg. Nem tudnék tőle egyetlen dalt kiemelni favoritként, így a világ meghódítása mellett döntöttem, melynek már a címe is sugallja azt az erőt, ami a vasárnapok túléléséhez szükséges.

A zene mellé Mario Ardi – a Design Scene-nek készített – Sugar High-ra kereszteltelt editorialjából választottam egy fotót, ami ugyanazokat a benyomásokat kelti, mint a Russian Red dalai, és amely tulajdonságokkal maga a vasárnap is jellemezhető: egyszerre meleg és hűvös, derűs és búskomor, közeledő és távolságtartó.

Sugar High by Mario Ardi for Design Scene

Santogold – L.E.S. Artistes

A L.E.S. Artistes talán az egyik legörömtelibb a felsorakoztatott dalok között, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy Santogold lájtos szintipop jellegű muzsikáit általában elektronikus és hip-hop elemek beépítésével igyekszik változatosabbá tenni.

Az élettel teli szám mellé egy színes, fiatalos képet választottam. Ezúttal azonban nem egy editorialból kiragadott képről van szó, hanem a Harrods Fashion&Food kampányfotójáról, mely az ízletes ételek és divat világának kapcsolódási pontját teremti meg, és ami hosszadalmasabb szemrevételezés esetén garantáltan mentális cukor túladagolást okoz.

Harrods Style to Savour 'Digital' Campaign

Hello Saferide – I was Jesus

A Hello Saferide jó példa arra, hogy ha valami svéd, ráadásul még indie pop is, annál szeretnivalóbbat keresve is nehezen találunk. Az I Was Jesus önmagában is egy mozgalmas dal, de az egyedi, történésekben gazdag videóklip sajátos, megragadó képi világával gondoskodik róla, hogy a nézőt a Youtube elé láncolja, és a dal ne ragadjon be egyszerű „háttérzene” státuszba a böngészőnkben.

Hasonlóan izgalmas, motívumokban gazdag fotósorozatból választottam a Hello Saferide dalához passzoló képet: a Wildfox vintage 2014-es őszi napszemüveg kollekcióját bemutató kampányából, a Fit For A Queen lookbookjából következik egy kis szelet.

Wildfox Fit For A Queen2

Kwamie Liv – 5 AM

A különböző divatheteket nem kizárólag a csodás ruhaköltemények miatt érdemes végigkövetni: ezek az események a fülünket majdnem ugyanannyira kényeztetik, mint amennyire a szemünket. A legújabb vagy régebbi, de ok nélkül kevés figyelmet kapott dallamok gyakran felbukkannak egy-egy bemutató háttérzenéjeként, hogy rövid úton elfoglalják helyüket a leghallgatottabb zenéink között. Az én esetemben jó példa erre Kwamie Liv és 5 AM című dala, mellyel a BCBG Max Azria SS15 showja kapcsán ismerkedtem meg.

Xanthe Hutchinson a pasztell trendet mixelte grunge elemekkel a Material Girl 2012-es áprilisi számának editorialjában. Madeline White és Kaitlin Pilcher élénk, virágos háttér előtt pózol mix&match jellegű összeállításokban, vattacukor-stílusúra belőtt frizurákkal.

Nouvelle Vague – Love will tear us apart

A Nouvelle Vague Love will tear us apart-feldolgozását valószínűleg majdnem annyian ismerik és szeretik, mint a Joy Division eredetijét. Alapvetően én is nehezen tudnék rangsort állítani, de az aktuális SundayTunes girly tematikájából következően most mégis a francia „lánygyülekezet” dala fog szólni.

Ehhez a dalhoz a Tatler Hongkong júliusi Seasons In The Sun editorialjából párosítottam egy fotót, ami átadja a Nouvelle Vague dalokban összefonódó játékosságot, nőiességet és finom eleganciát.

Tatler Hong Kong – Seasons In The Sun by Lara Jade

Widowspeak – Devil Knows

Az amerikai Widowspeak duó dream popja tökéletesen alkalmas arra, hogy néhány percre elszakadjunk a valóságtól és kikapcsolódjunk Molly Hamilton hangjára. Hiába a pop, hiába az álmodozás, a Widowspeak hangzásvilágában mégis valami minimális darkos vonulat érződik, ami a következő editorial fotóban is érzékelhető. A Cotton Candy Girls sorozat – Lara Jade fotós munkája – amely szintén a Material Girl hasábjain jelent meg, a szabad ég és a zöld mező natúr jellegét állítja kontrasztba a pasztell bobfrizurák és a selyemanyagok kissé természetellenes hangulatával.

Gigi&Irena by Lara Jade for Material Girl

Összeállította: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.