Íme az évszak legmenőbb parfümjei!

Sajnos be kell látnom, parfümériákban én lehetek az eladók rémálma. Szeretek minden egyes üveget levenni, megcsodálni, fújni belőle, bénán visszatenni a helyére stb. Ennek ellenére mégsem vagyok nagy gyűjtő, régen megtaláltam már az „igazit”, de ez még nem jelenti azt, hogy nem szeretek képben lenni az újdonságokkal. Most veletek is megosztom a kedvenc, 2014 őszén megjelent parfümjeimet, kiegészítve őket az egyes divatházak hangulatban ideillő képeivel.

Yves Saint Laurent: Paris Rebel Collector

Nos, ha netán illatot kellene választani a blognak, ez biztosan megállná a helyét, mert ahogy a neve is mutatja, elég vagány, lázadó parfümként ismeretes. Eredeti változatát, a Parist 1983-ban álmodta meg Loc Dong parfümőr, ami azóta Párizs ikonikus illatává nőtte ki magát. Az új összetevőknek köszönhetően most a városnak is egészen más oldalát ismerhetjük meg csupán szaglás alapján. A régebbi virágos jegyek helyett ezalkalommal a citrusfélék, a friss paradicsomlevél, a rózsabors és a pézsma dominál, lerántva az elegáns és visszafogott leplet Párizsról, és megmutatva annak energiával teli, izgalmas, vibráló arcát. A külcsínyt is korszerűsítették, a hagyományos átlátszó üveg helyett egy feltűnő, de annál extrémebb ezüstös megjelenést kapott a parfüm. A képek esetében is szembeállítottam a régit az újjal, a divatház kultikus darabja a női szmoking, így ezt választottam egy 1983-as és egy 2014-es képen.

yslparis

yslparis1

Balenciaga: B. Balenciaga

Sokat kellett várni Alexander Wang első Balenciaga parfümjére, tekintve, hogy elvileg kreatív igazgatói megbízása kezdete, tehát 2012 decembere óta ezen dolgozik, de most úgy tűnik, megérte türelmesnek lenni, ugyanis a végeredmény varázslatos lett. A tervező elmondása szerint felettébb izgalmasnak találta, hogy illatokkal kísérletezhetett és létrehozhatott egy olyan parfümöt, amiben a nagy múltú divatház karaktere és saját ízlése ötvöződik. A parfüm a kasmír és a pézsma keverékén alapszik, ehhez társul a cédrus és a nőszirom illata, amit végül a legmarkánsabb jegy, a gyöngyvirág, illetve a borsó és az ibolyalevél zár. Wang kedveli az erős zöld jegyeket, amiket sötétebb, fás illattal egészített ki, létrehozva egy igazán kifinomult illatszert. Leginkább a divatház 2014-es tavaszi kampányképeihez tudom elképzelni a parfümöt. 

balenciaga1

balenciaga

 Calvin Klein: Reveal

Ez a parfüm tökéletes lehet azokra a közelgő napokra, amikor már elegünk lesz az állandó didergésből, az esőből, vagy hogy reggel öt percig tart csak a kabátot és a csizmát felhúzni. A Reveal ugyanis igazi nyári hangulatot varázsol, eszünkbe juttatja a napbarnított bőrt, a sós tengert, a naplementét és a simogató kasmírkendőt, amit az estéhez közeledve terítünk a hátunkra. Alapja a szantálfa, a pézsma, a vetivérfű és a kasmírfa, a szívet az ámbra és a nőszirom adja, a fej jegyei pedig a só, a fekete-, a fehér-, illetve a rózsabors. Az üvege a Calvin Kleintól megszokott minimalista formát követi, emlékeztetve a sókristályra. A só alapból megragadta a figyelmem az illattal kapcsolatban, így mindenképp színben harmonizáló, fehér képeket szerettem volna hozzá, így esett végül a választásom Kate Moss kilencvenes évekbeli fotóira.

calvinklein

calvinklein1

 Burberry: My Burberry

Sokszor a visszájára sülhet el, ha egy-egy terméket tudatosan taszítanak a világsiker felé, de egy olyan neves divatház esetében, mint a Burberry, a felsülés veszélye talán nem fenyegető. A parfüm eleve azzal a céllal készült, hogy több-kevesebb időn belül ikonikus illatszer váljon belőle – a márka híres védjegye, a ballonkabát, valamint a Londonra igencsak jellemző eső utáni illat inspirálta a parfümőröket. Simona Cattaneo, a Burberry Beatuy alelnöke azt nyilatkozta, a ballonkabát egy igazán személyes tárgy, rengeteg különféle módon hordható különböző alkalmakon. A viselője érzelmileg kötődik hozzá, és e bensőséges viszonyt akarták parfüm formájában is kivitelezni.

Oké, tekintve, hogy egy kabátról beszélünk, ez elsőre bizarrul hangzik, de ha belegondolok, nekem is van olyan szeretett ruhadarabom, amiről nemhogy parfümöt, regényt is tudnék alkotni, szóval összességében nagyon jó alapötletnek találtam. Mindez persze kiegészül a már említett, eső utáni kertek illatával, ami igazán friss csavart ad a kabát adta eleganciának. Az illatszer alapjául a pacsuli és a damaszkuszi rózsa szolgál, erre jönnek a szív jegyei: a gerbera, a frézia és a birsalma, ami a parfümőr, Francis Kurkdjian szerint se nem alma, se nem körte, illetve gyümölcsösen virágos illat, ez adja a parfüm brit jellegét. A fej mandarinból, bergamottból és szagos bükkönyből áll. Természetesen üvegében is a ballonkabátra hajaz bézs színével, letisztultságával, illetve a nyakán található szalaggal, ami ugyanabból az anyagból készül, mint a kabátok. Fotónak viszont mégse egy szokásos ballonkabátos kampányképet választottam, hanem egy dinamikusabb 2011 áprilisi anyagot.

myburberry

myburberry1

Marc Jacobs: Daisy Dream

Marc Jacobs Daisy parfümjéből számtalan variáció készült a 2007-es megjelenése óta, így könnyű szívvel rámondhatnánk, hogy lerágott csont, de nem az, mert még mindig meg tud minket lepni. Igaz, hogy már nyár végén kijött, de nem bírtam megállni, hogy ne írjak róla is. A százszorszép és a tiszta kék ég inspirálta illat kiválóan harmonizál a szabadságtudatos, kifinomult nő attitűdjével. Alapját a kókuszvíz, a pézsma és a fehér fák képezik, a szív részei a jázmin, a licsi és a kék akác, a fej pedig megteremti a Daisy családtól már megszokott, virágokkal játékosan keveredő gyümölcsös illatvilágot körtével, grapefruittal és fekete szederrel.

A Daisy Dream üvege rendkívül bájosra sikeredett, de az arany és az ezüst részletek egyúttal eleganciát is kölcsönöznek neki. Hozzám az eddig felsoroltak közül talán ez áll a legközelebb, úgyhogy az ünnepekhez közeledvén ez most egy kiváló szűrő arra is, hogy a családom vajon tényleg olvassa-e a posztjaimat. 🙂 Egy nagyszerű fotót is találtam hozzá, Annie Leibovitz fényképezte a 2012-es januári amerikai Vogue-nak. (A lányok természetesen tetőtől talpig Marc Jacobsban vannak.)

marcjacobs2

marcjacobs1

Szöveg: Blanka
Képek, ihlet: innen és innen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.