Egy tripla kooperáció végeredményeként született meg az izgalmas Zero Collection, amelyet a KOMOD, a The Mama Kin és Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground trendérzékeny énekesnőjének neve fémjelez. Hogy ki hogyan látta az együttműködést, háromszoros interjúnkból megtudhatjátok!

A Central European Fashion Days szombati napján a Gombold Újra! – Alumni show keretében a figyelemreméltó 2014-es őszi-téli darabok kifutóra lépése rázta fel az amúgy még ébredező közönséget. Bíborka – aki sűrűn viseli fiatal magyar tervezők kreációit, amiért elismerés illeti – egyrészt mint múzsa, másrészt mint a tervezés aktív tagja vette ki a részét a kollekció világra jötténél. Maga a tervezés a Bíborkával lefolytatott beszélgetések, az őt inspiráló miliő egy szeletének megismerésével kezdődött. Egyfajta utópisztikus világ jött létre a kreatív elmék nyomán: egy misztikus, varázslatos, új lehetőségekkel teli univerzum, amely a kliséktől és berögződésektől megszabadulva egy erőteljes kollekcióban öltött testet. Inspirációul az amerikai filmrendező és producer, Stanley Kubrick 1968-as 2001: The Space Odyssey (2001: Űrodüsszeia) című sci-fi és kaland kultuszfilmje szolgált. A korszakalkotó, prófétikus mű szuggesztív hangulata és vizualitása, ellentétei és a rendező válasz nélküli felvetései erőteljes befolyással bírtak a a kollekció megálmodóira. Ahogyan a filmmester fantáziája szárnyalt korlátlanul (hisz’ megjósolta a táblagépet például), úgy szabadultak fel a dizájnerek is a sziluettek életre hívásakor.

A látható és láthatatlan értékek, valamint az utópisztikus felvételek inspirálták a fonalmanipulált felületeket. Ezek egyfelől kiegyenlítik, másfelől ellenpontozzák a hozzájuk társított alapanyagokat. A kollekció színpalettájára a fehér és a sötétkék drámai kontrasztja jellemző, egy kis bronzzal fűszerezve. Valóságos textúrakavalkádot és fényjátékot idéznek elő a darabok: matt szövetek és sejtelmes fények, bársonypuhaság, rojtos felületek hívogatják tekintetünket, s mint élő és organikus elemek jelennek meg a statikus, geometrikus plaszticitással szemben. Ellentétben a harmónia, mondhatnánk. Maguk a sziluettek is az ellentmondásokra épülnek: egyszerre függnek a testtől, kiemelik annak formáit, de merészen el is rugaszkodnak a humanoid anatómiától, s önálló életet élnek a térben.

Nagy Kinga ékszerei is hangsúlyos részét alkotják az összképnek. Ha e szempontból vizsgáljuk a kollekciót, szintén feltűnnek az ellentétek: a cél a geometrikusságában is lágy hatású öltözékek kiegészítése volt a karakteres, szögletes fém elemekkel. Ruha és ékszer metszéspontja, a nulla a koordináta-rendszerben, ami egyszerre tükrözi a kontrasztot és fűzi össze a gondolatokat mint az összeadás zéruseleme.

S most következzen az interjú a kollekció kreátoraival! 

Mióta ismeritek egymást, hogyan találtatok egymásra?

KOMOD: Természetesen mi a Magashegyi Underground koncertjein szerettünk bele Bíborka személyiségébe és művészetébe. Magával ragadó, ahogy a színpadon jelen van, és hihetetlen erős hatást tesz a közönségre. Már a KOMOD első kollekciója kapcsán is volt közös munkánk, többször lépett fel a ruháinkban. Annyira megszerettük, ahogyan átváltoztatja a ruháink karakterét, hogy végül most felkértük egy közös munkára, amit reméljük, hogy ő is nagyon élvezett!

A Mama Kin márka tervezőjének munkáiba pedig első látásra belehabarodtunk, és elhatároztuk, hogy egyszer majd mindenképpen szeretnénk vele dolgozni. És most jött el az ideje: nagyon hálásak vagyunk neki is, hogy részt vett ebben a projektben.

Kinga: Én a KOMOD-ról még a Mama Kin indulása előtt hallottam először, amikor egy képzőművészeti galériában önkénteskedtem. Nagyon megtetszett az egyik lányon valami, ami történetesen egy KOMOD darab volt, a márka neve egyből megragadt a fejemben. Azóta persze jobban megismertem Gabi és Zsófi munkáit, meg őket magukat is, és amikor felvetették a közös munka lehetőségét, elképesztően jól esett. Bíborkát nem ismertem személyesen korábban, de a Magashegyi zenéjét nagyon is, úgyhogy számomra ez a közös munka amolyan dupla forte-wow élmény volt.

Bíborka: A KOMOD-dal pont egy jó életszakaszomban találkoztam, éppen akkor, amikor eldöntöttem, hogy nem fordítok többé hátat modorosan a külsőségeknek, mert bizony egy jó ruha a színpadon jelmezzé válhat, vagyis a nagy egész egy szerves részévé, és ezáltal emelni tudja a koncert élményét, mélyíteni, érdekesebbé tudja tenni az előadó karakterét. Emlékszem, egy arany ruhát terveztek éppen a Pirosmalac kollekciójukban, amikor jött a lehetőség, hogy kipróbáljam a színpadon is. Öltöztetett és inspirált is egyben. Azóta többször dolgoztunk együtt, de a Zero kollekció még jobban összehozott minket. Mama Kinnel először a WonderLab-ben találkoztam, nagyon tetszett minden ékszere, egyszerű, letisztult, mégis látványos, finom darabjai, vásároltam is egy nyakéket, aztán amikor személyesen találkoztunk mosolyogtam, hogy ez is egy olyan véletlen, mint minden.

Mennyiben volt más Bíborkával együtt dolgozni így, hogy más művészeti ágban jeleskedik?

KOMOD: Nagyon inspiráló volt, a kezdetektől fogva. Korábban még kollekció készítés szintjén nem dolgoztunk együtt énekesnővel, és nagyon érdekes volt megfigyelni azt, hogy milyen, amikor a tervezés során az együttesre jellemző színpadi világot is figyelembe kell venni.

Kinga: Pontosan, illetve nagyon izgalmas volt még az, ahogyan a beszélgetések során bánt a szavakkal, ahogyan megfogalmazta a benyomásait. Szerintem nagyon érdekes lenyomatokat tud hagyni az, ha egyik gondolat közvetítő platformról másikra próbálunk fordítani bármit (verbálisról vizuálissá mondjuk) – a transzformáció sosem lesz tökéletes természetesen, de pont ezért lehet ez egy kreativitást termékenyítő munkafolyamat.

Mit tanultatok a másiktól? Volt olyan, amire rácsodálkoztatok esetleg egymással kapcsolatban?

KOMOD: A közös munka során sokkal összetettebb képet kaptunk a színpadi világról, többek közt arról is, hogy egy koncert során akár egyetlen öltözék is tudja alakítani a fellépés hangulatát, még egy ilyen nagy számú zenekar esetében is. Mindig imádtuk a közös találkozásokat, mert valami teljesen új dolgot ismerhettünk meg, amikor mesélt nekünk; kicsit olyan volt, mintha egy másik, misztikus világból jött volna közénk.

Bíborka: Nekem az volt a legszebb, ahogy láttam, tapasztaltam, hogy a lányok kezei között a gondolatok, szavak hogyan válnak anyaggá, hogy a négyünk világa hogyan fogalmazódik eggyé.

Hogyan esett erre a filmre a választásotok?

KOMOD: Az Űrodüsszeia a közös beszélgetések során került elő. Igazából a Kubrick által létrehozott világ vizualitása fogott meg minket, az, hogy a vizualitást hogyan használja együtt a zenei és a tartalmi elemekkel. Milyen az, amikor több érzékre együttesen kell hatni, és meg kell találni a kellő egyensúlyt, hogy igazán mély hatást gyakoroljon a nézőkre.

Mennyi idő alatt állt össze a kollekció?

KOMOD: A kollekció teljes formájában fél év után állt össze, persze ennek voltak szakaszai, mert közben voltak már Bíborkának fellépései, ahol a kollekció darabjait viselte. Ezeken a koncerteken gyűjtött tapasztalatokat, élményeket, mi pedig felhasználtuk a véglegesítési folyamatoknál. Szóval igazából a kollekció folyamatosan alakult és változott is, ahogy egyre jobban egymásra hangolódtunk, egyre könnyebben születtek meg a darabok. Nagyon izgalmas folyamat volt.

Mit tartottatok esetleg nehézségnek az együttműködés kapcsán?

KOMOD: A munkával és tervezéssel kapcsolatban nem volt probléma, a timing volt az, ami problémát okozott olykor, hiszen négy kreatív embernek kellett összeegyeztetnie az életét.

Lesz következő fázisa ennek az együttműködésnek? Számíthatunk esetleg egy újabb kollekcióra?

KOMOD: Egyelőre szeretjük ezt a kollekciót nagyon, de nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Mi reméljük, hogy a közös munka folytatódik!

Kinga: Ha lesz módunk rá, hogy valamilyen újabb közös projektet hozzunk tető alá a jövőben, szerintem mind nyitottak leszünk. Izgalmas és érdekes extrát jelent, ha közös gondolatmenetből születnek dolgok.

Bíborka, hogy látod a magyar divatot, a magyar tervezőket? Mennyire követed figyelemmel a munkáikat, kik a kedvenceid? Kacérkodtál már máskor is azzal, hogy te magad is tervezz?

Bíborka: Izgalmas dimenzió, nagyon sok tervező ruháját viseltem az elmúlt években, akár a feltörekvőket, akár az ismertebb tervezőket nézem. Sokukkal nagyon közeli kapcsolatba kerültünk, mintha lenne egy közös világ, jól érzem magam benne, nem idegen. Pont ez a szellemi, emberi, lelki kötődés az, ami nem engedi kintről szemlélni ezt, nem akarok szavak segítségével véleményt formálni, mert nem az esztétikum, a forma vagy a szín kombinatorikus lehetőségein, hanem azok megfogalmazása alatt felmerülő miérteken gondolkodom, és még nincs meg a válaszom. A tervezés pedig? Igen kacérkodtam, kacérkodom és kacérkodni fogok…

Fotó: Barna Bálint
Smink: Rudnicki Lívia
Haj: Matócsi Tibor at LAZAR’S
Modellek: Bocskor Bíborka, Petra @Face Model Management
Ékszerek: the Mama Kin

Szöveg: Emese

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s